Starović: Srbija apeluje na mir, ozbiljnija eskalacija sukoba na istoku Evrope bila bi katastrofa
   27 Jan 2022, 9:20    Beograd    rts    Elena Marjanović


Starović: Srbija apeluje na mir, ozbiljnija eskalacija sukoba na istoku Evrope bila bi katastrofa

Eskalacija sukoba na istoku Evrope nikome nije u interesu, bilo da govorimo o Moskvi, Kijevu ili o državama Centralne i Zapadne Evrope, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović. Poručio je da Srbija ni na koji način nije deo političkog konflikta između Rusije i Ukrajine. Ako postoji i najmanji prostor da budemo deo rešenja, mi smo na tako nešto spremni, naveo je Starović.


Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da mu se čini da, ukoliko se sve sagleda objektivno, ne bi trebalo da postoji strahovanje od eskalacije šireg oružanog sukoba između Ukrajine i Rusije.

  "Prosto, nikome eskalacija zapravo danas nije u interesu, bilo da govorimo o Moskvi, Kijevu ili pak o državama Centralne i Zapadne Evrope. Međutim, ono što predstavlja problem u isto vreme, to je veoma zaoštrena retorika, što takva retorika biva propraćena i određenim potezima koji svi zajedno stvaraju percepciju da je eskalacija širih razmera neizbežna", naveo je Starović.

Istakao je da, kada se poznaje mehanizam da javno stvorene percepcije često utiču i na stvarnost na terenu, može se doći u situaciju samoispunjavanjavajućeg proročanstva kojom bi ova zaoštrena retorika mogla da dovede do eskalacije sukoba.

"Nadam se da to neće biti slučaj, da će razum preovladati. Nadam se da će ova intenzivna diplomatska aktivnost uroditi plodom. Vidimo intenzivnu razmenu različitih poruka, dijalog koji se odvija i na nivou Moskva-Vašington, Ruska Federacija-NATO, planiraju se sastanci u takozvanom normandijskom formatu, koji pored Moskve i Kijeva uključuje i Pariz i Berlin. Verujem da će diplomatija pokazati svu svoju snagu u danima koji su pred nama", kazao je Starović.

Dodao je da Srbija apeluje na mir i mirno rešenje i da bi ozbiljnija eskalacija sukoba predstavljala katastrofu, budući da se radi o dva prijateljska i bratska slovenska naroda, kao i da bi šira eskalacija dovela i spoljnu politiku Srbije u veoma nezgodan položaj.

"Mi ni na koji način nismo deo političkog konflikta između Rusije i Ukrajine. Sasvim sigurno da bi se bilo kakva šira eskalacija negativno odrazila na našu spoljnu politiku i naš spoljnopolitički položaj. Nismo i nećemo biti deo problema. Ako postoji i najmanji prostor da budemo deo rešenja, mi smo na tako nešto spremni", poručio je Starović.

Govoreći o izjavi predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o situaciji u Ukrajini i da hrvatske trupe neće biti uključene u moguću eskalaciju tenzija između Rusije i Ukrajine, Starović je naveo da ne bi opširnije komentarisao Milanovićeve reči i dodao da nije prvi put da svedočimo veoma plahovitim izjavama predsednika Hrvatske, kao i da ih on često daje u funkciji unutrašnje političke borbe."Kada nema dijaloga Beograda i Prištine dolazi do podizanja tenzija" Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković nedavno je naveo da su etnički motivisani incidenti usmereni protiv Srba, njihove imovine i imovine SPC na prostoru KiM, gotovo svakodnevni i da je od početka prošle godine do danas zabeleženo 136 incidenata. Starović je istakao da svedočimo trendu da se broj tih napada drastično povećao u proteklih godinu dana.
"To koincidira sa periodom u kome se na čelu privremenih institucija samouprave nalazi Aljbin Kurti. Prosto, imamo dokaz za to da kada dijaloga nema ili kada politički dijalog između Beograda i Prištine nije ispunjen pravom sadržinom, dolazi do deteriorizacije situacije na samom terenu i da kada dijaloga nema, kada svedočimo jednostranim potezima, da dolazi do podizanja tenzija i da se to odražava i na međuetničke odnose", istakao je Starović.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Nemanja Starović je istakao da se crnogorska vlada još od formiranja krajem 2020. godine suočila sa mnogo muka i da je praktično već oborena, a da poslednji udar predstavlja politički, ali i lični, sukob između Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

"Teško da će vlada u Podgorici uspeti da preživi nakon svega ovoga i otvaraju se različiti scenariji koji će postati jasni za nekih desetak dana", kazao je Starović.

Dritan Abazović je juče razgovarao u Beogradu sa patrijarhom srpskim Porfirijem, a glavna tema sastanka bio je Temeljni ugovor koji bi crnogorska vlada trebalo da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Starović je ocenio da je svaki razgovor koristan i blagotvoran.

"Ja sam siguran da je i gospodin Abazović imao prilike da čuje mudre reči Njegove svetosti. Ja verujem da ćemo tokom današnjeg i narednih dana biti obavešteni o sadržini tih razgovora, a da će konačni rezultat biti potpisivanje tog Temeljnog ugovora, koji je već potpisan od strane crnogorske vlade sa svim drugim verskim zajednicama, dakle, govorimo o Rimokatoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici, da je konačno vreme i da se potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom kojoj pripada najveći deo stanovnika Crne Gore", napomenuo je Starović.Slične vesti

Vuletić: Od Srbije se očekuje da se opredeli, do sada nismo pratili ni Zapad ni Moskvu

24 May 2022, 10:12

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom. Sociolog Vladimir Vuletić smatra da se…

Selaković: Značajan prostor za podsticanje saradnje Srbije i Indonezije u svim oblastima

23 May 2022, 10:50

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Džakarti sa ministarkom spoljnih poslova Indonezije…

Selaković: EU prioritet spoljne politike, neophodan podsticaj

16 May 2022, 10:47

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista