Starović: Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira sporazum
   15 Mar 2023, 9:43    Beograd    rts    Elena Marjanović


Starović: Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira sporazum

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kaže da je jako važno da Beograd ne bude prepoznat kao krivac u slučaju neuspeha pregovora sa Prištinom. Važno je da bude kako stvari zaista stoje, da bude jasno objavljeno međunarodnoj javnosti da su za izostanak sporazuma zbog rigidnog političkog stava kojim odbijaju da uspostave ZSO krive institucije u Prištini, naveo je Starović.


Pred susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, u Ohridu 18. marta, Beograd je posetio Miroslav Lajčak. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine naglasio je u razgovoru za RTS da je važan deo budućeg sporazuma formiranje Zajednice srpskih opština koju vidi kao ključ za uspeh dogovora. Naveo je i da ZSO treba da bude formirana na način dogovoren pre 10 godina.


Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da iako smo sinoć čuli dobre i važne poruke od Lajčaka, takve poruke od njega ne čujemo kada je u Prištini ili na drugim lokacijama.


Na delu je šatl diplomatija Lajčaka i Gabrijela Eskobara, kaže Starović i dodaje da treba da se iskoristi svaka prilika da se pojasni da imamo drugačiji pristup kada je reč o načinu odvijanja briselskog procesa.


"Glavni problem je nedostatak mehanizama za implementaciju, taj plan bi trebalo da bude integralni deo pregovaračkog okvira", rekao je Starović. 


Implementacije, ponavlja, ne može biti bez formiranja ZSO, koja bi predstavljala nulti korak u implementaciji bilo čega drugog.


"Reč je o integritetu procesa koji bi bio obesmišljen ako se ZSO ne formira kao nužni preduslov rada na okvirnom sporazumu", rekao je Starović. 


Dodaje da od Aljbina Kurtija i drugih prištinskih zvaničnika čujemo "staru pesmu – papagajski ponavljaju da nemaju nameru da uspostave ZSO".


"Ako je tako, a nema razloga da je drugačije, od sporazuma nema ništa, ali mnogo važnije od negativnog ishoda jeste to koja strana će biti označena kao krivac. Bitno je da to ne budemo mi, već zaista kako stvari stoje, da bude jasno objavljeno međunarodnoj javnosti, da su za izostanak sporazuma zbog rigidnog političkog stava kojim odbijaju da uspostave ZSO krive institucije u Prištini, pre svega Kurti. Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira", rekao je Starović.


Kaznene mere u slučjau "prepoznavanja krivca"


Smatra i da su predstavnici međunarodne zajednice pokazali spremnost da se podignu ulozi – prepoznavanje krivca nosilo bi sa sobom kaznene mere.

"Ako naša strana odbaci plan, prema njima nam predstoji alternativni put koji ne bi bio doba, što je diplomatska fraza koja govori o pritiscima, pretnjama i ultimatumima koji nas čekaju iza ćoška. Ako bismo bili prepoznati kao starana koja opstruira, bili bismo suočeni sa surovim posledicama, bilo da govorimo o obustavljanju direktnih javnih investicija, povlačenju investicija, zatvaranju pogona, ljudi bi ostali bez posla – moramo po svaku cenu to da izbegnemo", istakao je Starović.


Treba, kaže, da budemo mudri i ne dozvolimo čak ni podelu krivice, a kamoli da budemo prepoznati kao isključivo kriva strana.Slične vesti

Ministarstvo kulture: I dalje ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti kulturno nasleđe na KiM

17 Mar 2023, 10:48

Ministarstvo kulture saopštava da je i danas, 19 godina nakon pogroma, kulturna baština na teritoriji Kosova…

Petković: I dalje prisutna atmosfera koja je dovela do martovskog pogroma

17 Mar 2023, 10:45

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da ova i buduće generacije imaju obavezu da neguju sećanje…

Odalović: Da je formirana ZSO svi bi uživali benefite

16 Mar 2023, 9:55

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kaže za RTS da očekuje da će predsednik Srbije večeras…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista