Starović: Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira sporazum
   15 Mar 2023, 9:43    Beograd    rts    Elena Marjanović


Starović: Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira sporazum

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kaže da je jako važno da Beograd ne bude prepoznat kao krivac u slučaju neuspeha pregovora sa Prištinom. Važno je da bude kako stvari zaista stoje, da bude jasno objavljeno međunarodnoj javnosti da su za izostanak sporazuma zbog rigidnog političkog stava kojim odbijaju da uspostave ZSO krive institucije u Prištini, naveo je Starović.


Pred susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, u Ohridu 18. marta, Beograd je posetio Miroslav Lajčak. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine naglasio je u razgovoru za RTS da je važan deo budućeg sporazuma formiranje Zajednice srpskih opština koju vidi kao ključ za uspeh dogovora. Naveo je i da ZSO treba da bude formirana na način dogovoren pre 10 godina.


Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da iako smo sinoć čuli dobre i važne poruke od Lajčaka, takve poruke od njega ne čujemo kada je u Prištini ili na drugim lokacijama.


Na delu je šatl diplomatija Lajčaka i Gabrijela Eskobara, kaže Starović i dodaje da treba da se iskoristi svaka prilika da se pojasni da imamo drugačiji pristup kada je reč o načinu odvijanja briselskog procesa.


"Glavni problem je nedostatak mehanizama za implementaciju, taj plan bi trebalo da bude integralni deo pregovaračkog okvira", rekao je Starović. 


Implementacije, ponavlja, ne može biti bez formiranja ZSO, koja bi predstavljala nulti korak u implementaciji bilo čega drugog.


"Reč je o integritetu procesa koji bi bio obesmišljen ako se ZSO ne formira kao nužni preduslov rada na okvirnom sporazumu", rekao je Starović. 


Dodaje da od Aljbina Kurtija i drugih prištinskih zvaničnika čujemo "staru pesmu – papagajski ponavljaju da nemaju nameru da uspostave ZSO".


"Ako je tako, a nema razloga da je drugačije, od sporazuma nema ništa, ali mnogo važnije od negativnog ishoda jeste to koja strana će biti označena kao krivac. Bitno je da to ne budemo mi, već zaista kako stvari stoje, da bude jasno objavljeno međunarodnoj javnosti, da su za izostanak sporazuma zbog rigidnog političkog stava kojim odbijaju da uspostave ZSO krive institucije u Prištini, pre svega Kurti. Nema podele krivice na dva dela, jasno je ko opstruira", rekao je Starović.


Kaznene mere u slučjau "prepoznavanja krivca"


Smatra i da su predstavnici međunarodne zajednice pokazali spremnost da se podignu ulozi – prepoznavanje krivca nosilo bi sa sobom kaznene mere.

"Ako naša strana odbaci plan, prema njima nam predstoji alternativni put koji ne bi bio doba, što je diplomatska fraza koja govori o pritiscima, pretnjama i ultimatumima koji nas čekaju iza ćoška. Ako bismo bili prepoznati kao starana koja opstruira, bili bismo suočeni sa surovim posledicama, bilo da govorimo o obustavljanju direktnih javnih investicija, povlačenju investicija, zatvaranju pogona, ljudi bi ostali bez posla – moramo po svaku cenu to da izbegnemo", istakao je Starović.


Treba, kaže, da budemo mudri i ne dozvolimo čak ni podelu krivice, a kamoli da budemo prepoznati kao isključivo kriva strana.



Slične vesti

Đurić: Srbija pruža ruku, ali ne prihvata gaženje Rezolucije 1244, ni kršenje prava Srba na KiM

14 Jun 2024, 10:30

Srbija je na Samitu Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi u Skoplju poslala snažnu poruku da pruža ruku, da je otvorena…

Duško Šljivančanin: Heroji sa Košara na večnoj straži, ali 53. granični bataljon i danas se postrojava

14 Jun 2024, 10:01

Bitka za Košare zvanično je završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog…

Petković: Direktna šteta zabrane srpskih proizvoda na KiM 210 miliona evra, realna mnogo veća

14 Jun 2024, 9:46

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da Priština odlukom da zabrani srpske proizvode…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista