Stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima
   4 Feb 2023, 12:32    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u proseku, svakog dana, u neplaćenim poslovima provedu duplo više vremena nego muškarci, ali i da na plaćenim poslovima rade sat i po manje od muškaraca, objavio je Republički zavod za statistiku.

Glavni cilj Istraživanja o korišćenju vremena, koje je sprovedeno u periodu od 5. aprila 2021. godine do 4. aprila 2022. godine, jeste da se dobiju informacije o tome kako stanovnici Republike Srbije provode vreme tokom 24 časa. Osnovni instrument istraživanja je bio dnevnik u koji su članovi domaćinstva starosti 15 i više godina unosili aktivnosti koje su obavljali, kao i vreme koliko i kada su proveli u navedenim aktivnostima.

Podaci pokazuju da stanovnik Republike Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima (3:08). Ali, žene, u proseku, u plaćenim poslovima provode malo manje od dva i po sata (2:23), a muškarci sat i po duže od njih (3:57), odnosno skoro četiri sata. Kada su u pitanju plaćeni i neplaćeni poslovi, stanovništvo provodi isto vreme i u plaćenim, i u neplaćenim poslovima (3:08), ali su prisutne i veće rodne razlike. Tako žene u neplaćenim aktivnostima u proseku provedu malo više od četiri sata (4:09), dok se muškarci neplaćenim poslovima bave dva sata (2:03), odnosno duplo manje od žena.

Glavne grupe aktivnosti su: Plaćeni posao, koji podrazumeva vreme provedeno na glavnom i drugom/dodatnom poslu, pauzu za ručak i putovanje na posao i sa posla, kao i druge aktivnosti koje se odnose na posao.

Neplaćeni posao podrazumeva kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, popravke u domaćinstvu, kupovinu, brigu o deci i odraslima, putovanje u vezi sa neplaćenim aktivnostima i dr.

Učenje se odnosi na vreme provedeno u nastavi u školi ili fakultetu, radu na domaćim zadacima, učenje stranog jezika ili vožnje, putovanje i ostale aktivnosti u vezi sa učenjem.

Lične potrebe uključuju vreme provedeno u jelu i piću, spavanju, kupanju, oblačenju, ali i u dremanju, ležanju u krevetu zbog bolesti i druge lične aktivnosti.

Slobodno vreme je vreme provedeno u druženju sa porodicom ili prijateljima, u zabavi, kulturi ili sportu, gledanju TV programa, odmaranju ili lenčarenju, u čitanju knjiga ili novina, radu ili igri na kompjuteru, kao i putovanja u vezi sa ovim.

Ostale aktivnosti su aktivnosti koje se odnose na neodređene aktivnosti i putovanja.

Foto: Ilustracija, Pixabay
 Slične vesti

Od prodavca do magacionera - nedostatak radnika u trgovinama, potrebne veće plate i bolji uslovi

13 Apr 2024, 9:37

Osim majstora, vozača i dostavljača, u Srbiji postoji hroničan nedostatak različitih profila zanimanja u trgovini – od prodavaca…

Poziv poslodavcima za učešće u projektu pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa

23 Dec 2023, 11:13

Pozivaju se zainteresovani poslodavci sa teritorije Grada Požarevca, koji imaju potrebu za angažovanjem novih radnika, da…

Kako utvrditi da li je bolovanje lažno - neki poslodavci angažuju čak i privatne detektive

19 Dec 2023, 9:34

Neki podaci kažu da je blizu 20.000 ljudi godišnje na lažnim bolovanjima. Zbog toga neki poslodavci angažuju privatne detektive…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista