Stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima
   4 Feb 2023, 12:32    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u proseku, svakog dana, u neplaćenim poslovima provedu duplo više vremena nego muškarci, ali i da na plaćenim poslovima rade sat i po manje od muškaraca, objavio je Republički zavod za statistiku.

Glavni cilj Istraživanja o korišćenju vremena, koje je sprovedeno u periodu od 5. aprila 2021. godine do 4. aprila 2022. godine, jeste da se dobiju informacije o tome kako stanovnici Republike Srbije provode vreme tokom 24 časa. Osnovni instrument istraživanja je bio dnevnik u koji su članovi domaćinstva starosti 15 i više godina unosili aktivnosti koje su obavljali, kao i vreme koliko i kada su proveli u navedenim aktivnostima.

Podaci pokazuju da stanovnik Republike Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima (3:08). Ali, žene, u proseku, u plaćenim poslovima provode malo manje od dva i po sata (2:23), a muškarci sat i po duže od njih (3:57), odnosno skoro četiri sata. Kada su u pitanju plaćeni i neplaćeni poslovi, stanovništvo provodi isto vreme i u plaćenim, i u neplaćenim poslovima (3:08), ali su prisutne i veće rodne razlike. Tako žene u neplaćenim aktivnostima u proseku provedu malo više od četiri sata (4:09), dok se muškarci neplaćenim poslovima bave dva sata (2:03), odnosno duplo manje od žena.

Glavne grupe aktivnosti su: Plaćeni posao, koji podrazumeva vreme provedeno na glavnom i drugom/dodatnom poslu, pauzu za ručak i putovanje na posao i sa posla, kao i druge aktivnosti koje se odnose na posao.

Neplaćeni posao podrazumeva kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, popravke u domaćinstvu, kupovinu, brigu o deci i odraslima, putovanje u vezi sa neplaćenim aktivnostima i dr.

Učenje se odnosi na vreme provedeno u nastavi u školi ili fakultetu, radu na domaćim zadacima, učenje stranog jezika ili vožnje, putovanje i ostale aktivnosti u vezi sa učenjem.

Lične potrebe uključuju vreme provedeno u jelu i piću, spavanju, kupanju, oblačenju, ali i u dremanju, ležanju u krevetu zbog bolesti i druge lične aktivnosti.

Slobodno vreme je vreme provedeno u druženju sa porodicom ili prijateljima, u zabavi, kulturi ili sportu, gledanju TV programa, odmaranju ili lenčarenju, u čitanju knjiga ili novina, radu ili igri na kompjuteru, kao i putovanja u vezi sa ovim.

Ostale aktivnosti su aktivnosti koje se odnose na neodređene aktivnosti i putovanja.

Foto: Ilustracija, Pixabay
 Slične vesti

APR: U Srbiji skoro četvrtina direktora su žene

9 Mar 2023, 9:55

U Srbiji se beleži blagi rast broja žena među direktorima, jer ih je sada 24,4 posto u odnosu na 2022. kada je direktorki…

Unicef: Šta je dobro za decu, dobro je i za biznis

9 Mar 2023, 9:44

Višestruke krize sa kojima se svet suočava imaće negativne posledice i oblikovaće živote dece i u ovoj godini. Politike…

Može li obrazovanje da odgovori zahtevima tržišta, jedna od tema na Kopaonik biznis forumu

6 Mar 2023, 10:26

Na Kopaoniku se održava 30. jubilarni Biznis forum, a centralna tema je težnja za održivom ekonomijom u neizvesnim vremenima…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista