Stan na dan - zašto je jeftinije prijaviti nekretninu i plaćati porez za izdavanje
   3 Apr 2024, 10:52    Beograd    rts    Elena Marjanović


Stan na dan - zašto je jeftinije prijaviti nekretninu i plaćati porez za izdavanje

U gradu u kome se sve više turista odlučuje da, umesto sobe u hotelu, iznajmi stan na dan, mnogo je Beograđana koji na ovaj način izdaju svoje nekretnine. Država je zbog toga odlučila da pojača kontrolu ove delatnosti. Upućeni upozoravaju neprijavljene stanodavce na nepredviđene događaje i da sa onima koji iznajme smeštaj rizikuju mnogo veće probleme.


U Srbiji ima više od 22 i po hiljade registrovanih stanova koji se izdaju na dan i vode se kao ugostiteljski objekti. I neregistrovanih je mnogo, ali se tačan broj ne zna. Ipak, ima i onih koji imaju zabranu za izdavanje. Sto pedeset ljudi je kažnjeno i zabranjeno im je da se bave ovim poslom.


Dunja Đenić iz Ministarstva turizma i omladine napominje da stanovi moraju biti registrovani u predviđenom registru – za pravna lica to je Agencija za privredne registre a za fizička centralni informativni sistem.


Moraju podneti zahtev za kategorizaciju ako govorimo o objektima koji podležu tome. Taj zahtev se podnosi, digitalno onlajn, putem centralnog informacionog sistema i u zavisnosti da li je navedeni objekat kategorisala lokalna samouprava ili je nadležno ministarstvo obavilo kategorizaciju, objašnjava Đenićeva.


Svaki objekat mora da zadovolji minimalne tehničke uslove koje propisuju podzakonski akti doneseni na osnovu Zakona o ugostiteljstvu.


Januar i februar su nepovoljni meseci za poslovanje, kažu iz Privredne komore Srbije, a najveći problem je nelojalna konkurencija.


Cene smeštaja na nivou od pre 20 godina


Nenad Todorović iz Privredne komore Srbije navodi da su cene privatnog smeštaja u Beogradu na nivou od pre dvadeset godina.


"Za Beograd bi apartman trebalo da bude skuplji od hotelskog smeštaja jer ima pogodnosti kao što je kuhinja. Mi smo trenutno najjeftiniji, Budimpešta je duplo skuplja, Solun takođe a da ne govorimo o daljim destinacijama tipa Barselona, Milano, Rim gde su cene i četiri puta veće", navodi Todorović.


Todorović apeluje na stanodavce da podignu cene minimum 30 odsto jer je minimalna preporučena cena za Beograd 70 evra. Prema njegovim rečima, sa trenutnih od 40 do 50 evra za dan, niko ne može da se pripremi za Ekspo, da renovira stan.


U Beogradu se sada beleži mnogo više noćenja nego pre deset godina, kažu iz Turističke organizacije Beograda. Miodrag Popović podseća na veoma neprijatnu situaciju koja se desila jednom vlasniku koji nije registrovao svoj smeštaj i nije naplatio boravišnu taksu.


"Došlo je do smrtnog slučaja, čovek je umro prirodnom smrću, u privatnom smeštaju koji nije bio registrovan. Niko ne bi voleo da, pre svega ovaj grad, zemlja a pogotovo pružalac usluga odgovara zbog toga što je iznajmio smeštaj nekome ko planira teroristički napad", kaže direktor Turističke organizacije Beograda.


Država nudi olakšice za fizička lica


To su samo neke od činjenica koje govore u prilog tome da je svakome ko želi da izdaje stan na ovaj način najsigurnije da se zvanično  registruje.


Ipak, vlasnici smeštaja se žale da je registracija skupa. U Privrednoj komori kažu da pokušavaju da podstaknu ovu delatnost, da je boravišna taksa za sve goste van Beograda 160 dinara po osobi. Na tu cenu ide PDV od deset odsto, koji kasnije olakšava poslovanje i daje pogodnosti pri renoviranju i kupovini kreveta, dušeka, posteljina.


Država je obezbedila olakšice za fizička lica koja se bave ovim poslom, kažu i u Ministarstvu turizma. Registracija na sajtu E-turista i podnošenje zahteva za utvrđivanje poreske naknade su pojednostavljeni, a iznos poreza je umanjen. Određuje se na osnovu lokacije smeštaja i broja ležajeva.


Za jedan ležaj na godišnjem nivou porez iznosi oko 10.000 dinara.Slične vesti

Cene stanova godinama u porastu, najlakše se prodaju oni najskuplji

22 Jun 2024, 9:58

Ove godine najskuplji stan prodat u Srbiji je na Vračaru i koštao je 1,22 miliona evra. U toj beogradskoj opštini najskuplji…

Eksplozija cena smeštaja zbog koncerta Ramštajna

23 May 2024, 14:11

Na Ušću već danima traju pripreme za dva koncerta nemačke rok grupe Ramštajn, u petak i u subotu. Ogromna bina se postavlja,…

Prevare pri iznajmljivanju stanova nisu retkost - kako se zaštititi pre plaćanja

13 Mar 2024, 9:52

Mladić i devojka osumnjičeni su da su uzimali depozit za izdavanje tuđih stanova. Na taj način su, kako se sumnja, uzeli…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

EkonomijaČadež: Srbija postaje jedna od…

Povodom proizvodnja električne "pande" koja počinje u Kragujevcu, predsednik Privredne…

22 Jul 2024, 12:27

Kursna lista