Stan na dan - zašto je jeftinije prijaviti nekretninu i plaćati porez za izdavanje
   3 Apr 2024, 10:52    Beograd    rts    Elena Marjanović


Stan na dan - zašto je jeftinije prijaviti nekretninu i plaćati porez za izdavanje

U gradu u kome se sve više turista odlučuje da, umesto sobe u hotelu, iznajmi stan na dan, mnogo je Beograđana koji na ovaj način izdaju svoje nekretnine. Država je zbog toga odlučila da pojača kontrolu ove delatnosti. Upućeni upozoravaju neprijavljene stanodavce na nepredviđene događaje i da sa onima koji iznajme smeštaj rizikuju mnogo veće probleme.


U Srbiji ima više od 22 i po hiljade registrovanih stanova koji se izdaju na dan i vode se kao ugostiteljski objekti. I neregistrovanih je mnogo, ali se tačan broj ne zna. Ipak, ima i onih koji imaju zabranu za izdavanje. Sto pedeset ljudi je kažnjeno i zabranjeno im je da se bave ovim poslom.


Dunja Đenić iz Ministarstva turizma i omladine napominje da stanovi moraju biti registrovani u predviđenom registru – za pravna lica to je Agencija za privredne registre a za fizička centralni informativni sistem.


Moraju podneti zahtev za kategorizaciju ako govorimo o objektima koji podležu tome. Taj zahtev se podnosi, digitalno onlajn, putem centralnog informacionog sistema i u zavisnosti da li je navedeni objekat kategorisala lokalna samouprava ili je nadležno ministarstvo obavilo kategorizaciju, objašnjava Đenićeva.


Svaki objekat mora da zadovolji minimalne tehničke uslove koje propisuju podzakonski akti doneseni na osnovu Zakona o ugostiteljstvu.


Januar i februar su nepovoljni meseci za poslovanje, kažu iz Privredne komore Srbije, a najveći problem je nelojalna konkurencija.


Cene smeštaja na nivou od pre 20 godina


Nenad Todorović iz Privredne komore Srbije navodi da su cene privatnog smeštaja u Beogradu na nivou od pre dvadeset godina.


"Za Beograd bi apartman trebalo da bude skuplji od hotelskog smeštaja jer ima pogodnosti kao što je kuhinja. Mi smo trenutno najjeftiniji, Budimpešta je duplo skuplja, Solun takođe a da ne govorimo o daljim destinacijama tipa Barselona, Milano, Rim gde su cene i četiri puta veće", navodi Todorović.


Todorović apeluje na stanodavce da podignu cene minimum 30 odsto jer je minimalna preporučena cena za Beograd 70 evra. Prema njegovim rečima, sa trenutnih od 40 do 50 evra za dan, niko ne može da se pripremi za Ekspo, da renovira stan.


U Beogradu se sada beleži mnogo više noćenja nego pre deset godina, kažu iz Turističke organizacije Beograda. Miodrag Popović podseća na veoma neprijatnu situaciju koja se desila jednom vlasniku koji nije registrovao svoj smeštaj i nije naplatio boravišnu taksu.


"Došlo je do smrtnog slučaja, čovek je umro prirodnom smrću, u privatnom smeštaju koji nije bio registrovan. Niko ne bi voleo da, pre svega ovaj grad, zemlja a pogotovo pružalac usluga odgovara zbog toga što je iznajmio smeštaj nekome ko planira teroristički napad", kaže direktor Turističke organizacije Beograda.


Država nudi olakšice za fizička lica


To su samo neke od činjenica koje govore u prilog tome da je svakome ko želi da izdaje stan na ovaj način najsigurnije da se zvanično  registruje.


Ipak, vlasnici smeštaja se žale da je registracija skupa. U Privrednoj komori kažu da pokušavaju da podstaknu ovu delatnost, da je boravišna taksa za sve goste van Beograda 160 dinara po osobi. Na tu cenu ide PDV od deset odsto, koji kasnije olakšava poslovanje i daje pogodnosti pri renoviranju i kupovini kreveta, dušeka, posteljina.


Država je obezbedila olakšice za fizička lica koja se bave ovim poslom, kažu i u Ministarstvu turizma. Registracija na sajtu E-turista i podnošenje zahteva za utvrđivanje poreske naknade su pojednostavljeni, a iznos poreza je umanjen. Određuje se na osnovu lokacije smeštaja i broja ležajeva.


Za jedan ležaj na godišnjem nivou porez iznosi oko 10.000 dinara.Slične vesti

Prevare pri iznajmljivanju stanova nisu retkost - kako se zaštititi pre plaćanja

13 Mar 2024, 9:52

Mladić i devojka osumnjičeni su da su uzimali depozit za izdavanje tuđih stanova. Na taj način su, kako se sumnja, uzeli…

Selaković: 614 mama dobilo pomoć za kupovinu prve nekretnine

12 Mar 2024, 11:09

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selakovića izjavio je danas da je 614 mama u Srbiji…

Da li će se cene nekretnina ikada vratiti na staro - kupiti stan ili čekati jeftiniji kvadrat

21 Nov 2023, 9:22

U poslednjih šest meseci tržište nekretnina gotovo stagnira. Agentkinja za nekretnine Katarina Lazarević očekuje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 16. april…

SRBIJA: U utorak stiže promena vremena uz velike temperaturne razlike…

15 Apr 2024, 13:32

KulturaNarodna biblioteka priprema kulturno…

Narodna bibliotaka “Veljko Dugošević” Golubac je centar svih kulturnh dešavanja…

15 Apr 2024, 11:53

PrivredaSubvencije nisu isplaćene na vreme…

Subvencije nisu isplaćene na vreme jer korisnici ne proveravaju eSanduče kažu u Upravi za…

15 Apr 2024, 11:34

Kursna lista