Stabilno u 2021. godini
   21 Jan 2022, 9:53    Kostolac    rts    Elena Marjanović


Stabilno u 2021. godini

Proizvodnja električne energije u termoelektranama traži potpunu posvećenost svih zaposlenih kažu u TE „Kostolac B“
 
 
Termoelektrana „Kostolac B“ je savremeno postrojenje koje radi projektovanom snagom, a u narednom periodu dobićemo i novi blok B3, kaže Zoran Vukčević, vodeći inženjer u sektoru proizvodnje termoelektrane „Kostolac B“. − Naš glavni zadatak je proizvodnja električne energije i isporučivanje energetskom sistemu, a naša obaveza je da realizujemo zadati plan. Što se tiče rada termoelektrane, možemo reći da je 2021. protekla u velikoj stabilnosti. U svakom trenutku smo se odazivali zahtevima koji su pristizali u okviru naših radnih zadataka. Ispunjavali smo sve obaveze i možemo da budemo zadovoljni radom TE „Kostolac B“ tokom 2021. godine.
Vukčević ističe da se pouzdanost složenih sistema, kao što je ova termoelektrana, ostvaruje kvalitetnim i brižljivo planiranim remontima.


− Nakon završenih remontnih aktivnosti na termokapacitetima B1 i B2 u 2021, proizvodnja električne energije bila je stabilna, uz tekuće poteškoće, koje su za ova postrojenja očekivana i rešavaju se u hodu. Ovogodišnjim remontom zamenjen je veliki broj cevi na kondenzatoru bloka B1, što je značajno uticalo na stabilnost postremontnog rada ovog postrojenja. Remontima prethodi uvek pažljivo planiranje, a nakon njihovog završetka kvalitet radova ogleda se u proizvodnim rezultatima, koji su ove godine na veoma visokom nivou – objašnjava on.Proces proizvodnje električne energije u termoelektranama je, tehnički posmatrano, kompleksan i podrazumeva funkcionisanje brojnih proizvodnih segmenata.


− Proces počinje od dovoza i isporuke uglja, preko ložnog uređaja i turbogeneratorskog postrojenja, a završava se primenom najnovijih tehnoloških dostignuća implementiranih u ovoj termoelektrani, kao što je sistem za odsumporavanje dimnih gasova. Poslednjih godina dosta je učinjeno na podizanju nivoa zaštite sredine – rekao je Vukčević.


S obzirom na to da se proizvodnja električne energije odvija neprestano, rad se organizuje po smenama.


− Neophodno je imati pouzdane radnike, jer sama priroda posla zahteva veliku posvećenost i budno praćenje brojnih parametara. Rad u uslovima pandemije koronavirusa bio je otežan. Sve preventivne mere smo poštovali u potpunosti i sve je bilo podređeno izbegavanju bespotrebnog rizikovanja, prvenstveno zbog činjenice da poslove u proizvodnji električne energije mogu da obavljaju zaposleni s posebnim obukama za ova radna mesta – naglašava on.
Vukčević dodaje da je priroda posla takva da se mora registrovati i najmanji nagoveštaj nepravilnog funkcionisanja postrojenja.


− Time se osigurava da se potencijalni zastoji u potpunosti izbegnu ili da se reše u najkraćem vremenskom roku. Hvala svim radnicima jer su se odazivali uvek kada je trebalo, a njihov odnos prema poslu je za svako poštovanje. Njima je posao zaista druga kuća, a kolektiv ima snagu porodice – ističe on.
Vukčević dodaje da je proces selekcije ljudi koji dođu da rade na glavnim pogonskim pozicijama izuzetno strog.


− Oni moraju da prođu određene vidove obuka i polože zahtevne stručne ispite. Takođe, moraju da prođu i kroz sam proces rada na postrojenjima da bi mogli da dođu do određene pozicije, gde mogu da primene sva prethodno stečena znanja i iskustva. Odgovornost je velika, treba povezati sve ključne momente u procesu proizvodnje, počev od dopreme uglja, preko glavnih pogonskih objekata, kao i rad svih rukovalaca koji opslužuju uređaje i postrojenje i koji moraju da imaju veoma specifična znanja. To se odnosi na tehničko-tehnološku oblast, kao i na oblast bezbednosti i zdravlja na radu. Proizvodnja električne energije u termoelektranama traži potpunu posvećenost svih zaposlenih, uz posebno temeljno poznavanje ključnih pozicija – zaključuje Vukčević.


On dodaje da se odgovornost zaposlenih posebno vidi u stresnim okolnostima, kao što je bio kraj 2021, kada su proizvodni pogoni radili stabilno i pouzdano.
 
 
Pouzdanost
 
Dajemo maksimum, imamo rezultate i to su činjenice koje treba da nas raduju. Naravno, i u budućem periodu davaćemo sve što je do nas da ostanemo sinonim za pouzdanost, kaže Zoran Vukčević, koji u kostolačkom ogranku EPS-a radi od sredine osamdesetih godina, kada je TE „Kostolac B“ bio u fazi izgradnje.
 Slične vesti

Služba za rudarsko-geodetska merenja prenosi iskustvo za bolja rešenja

29 Apr 2022, 11:50

U sklopu poslovno-tehničke saradnje, predstavnici Geodetske službe termoelektrana „Nikola Tesla“ posetili su…

Proizvodnja električne energije u martu

21 Apr 2022, 11:11

Termoelektrane u Kostolcu ostvaruju proizvodnju električne energije u skladu s planom.
 
Tokom marta proizvedeno…

Prodaja pepela iz Termoelektrane "Kostolac B"

20 Apr 2022, 13:44

Ugovorom o prodaji pepela je predviđena prodaja 30.000 tona ektrofilterskog pepela, čime se postižu znatna ekološka…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista