Šta zaista jedete kada mislite da jedete sladoled
   14 Jun 2022, 8:24    Beograd    rts    Elena Marjanović


Šta zaista jedete kada mislite da jedete sladoled

Deklaracije sladoleda malo ko čita, osim povremeno inspekcije. Zna se za mlečne i "vodene", kako ih većina zove. Da li je, međutim, sve što uzmete iz frižidera u poslastičarnici i prodavnici sladoled ili jedete nešto drugo?


Ko još mari za sitna slova na ambalaži sladoleda, kada je napolju 30 stepeni? Građani kažu da ne čitaju deklaracije, da nemaju naviku i da im to nije prioritet.

  Prema Pravilniku o kvalitetu proizvoda od mleka i starter kultura, postoji čak pet različitih vrsta smrznutih deserta.

To su krem sladoled, mlečni sladoled, sladoled, smrznuti voćni i smrznuti aromatizovani desert. Nekada su se sladoledi pravili isključivo ručno od mleka, jaja i maslaca, ali odavno više nije tako.

Ljiljana Ivanjac iz Uprave za veterinu navodi da je to postalo najviše zastupljena industrijska hrana, ali da je jako daleko od onog izvornog sladoleda koji se služio na trpezama istorijski poznatih ličnosti kao vrhunski desert.Vodeni, mlečni, krem i "pravi" sladoled – koje su razlikeIndustrijski sladoledi prave se mašinski od raznih sastojaka u prahu.

Smrznuti voćni i smrznuti aromatizovani deserti su najčešće od vode, šećera i različitih aroma.

To su "vodeni" sladoledi, koji su i najjeftiniji. "Krem sladoled" sadrži najveći procenat mlečne masti, "mlečni sladoled" nešto manje, a proizvod pod nazivom "sladoled" može da bude napravljen i od biljnih masti i proteina.

Profesorka Mirjana Rajilić Stojanović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, na katedri za biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju, kaže da sad znamo da konzumiramo i biljne i životinjske masti, i da i jedne i druge mogu da imaju i pozitivne i negativne efekte na zdravlje.

"Moguće je da je mlečna mast nešto skuplja, pa je taj proizvod u tom smislu i kvalitetniji u smislu dostupnosti, ali to što je biljna mast iskorišćena nije neminovno znak lošeg kvaliteta", napominje Rajilić Stojanović.Industrijski sladoledi bezbedni, ali nisu najzdravijiKada je reč o bezbednosti proizvoda, stručnjaci kažu da svi koji se nađu na tržištu ispunjavaju sve kriterijume kvaliteta. Leti je kontrola povećana.

Ljiljana Ivanjac iz Uprave za veterinu ističe da je inspekcija pojačala svoje nadzore i kontrole.

"Po mesečnim planovima kontrole, obilaze se ili poslastičarnice ili šetališta gde su frižideri sa izloženim sladoledima. Takođe, objekti za proizvodnju i promet sladoleda su u ovim mesecima u planovima inspekcije", dodaje Ivanjac.

Iako su potpuno bezbedni za upotrebu, industrijski sladoledi nisu najzdraviji, upozoravaju nutricionisti, jer svi sadrže emulgatore, veštačke boje i arome, stabilizatore i konzervanse...

U Beogradu još ponegde može da se kupi i pravi domaći zanatski sladoled, ali je papreno skup, čak i kad nije sa biberom.Slične vesti

Prijava za novčanu pomoć za proizvođače brašna do petka

21 Jun 2022, 13:14

Proizvođači brašna mogu do petka, 24. juna, da se prijave za dobijanje novčane podrške od države na osnovu…

Organska hrana zdrava i isplativa, ali i dalje minimalno koristimo prednosti

2 Jun 2022, 9:16

Površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji povećane su u poslednjoj deceniji sa 5.000 na 23.000 hektara. Istovremeno,…

Ima li pesticida u kori voća i da li ih "ubija" soda bikarbona, objašnjava profesor Miletić

31 May 2022, 9:36

Postoje li ostaci pesticida opasnih po zdravlje u jagodama, luku, salati? Zelene pijace su prepune tih namirnica i raznih…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista