Šta uzrokuje probleme sa varenjem i kako ih rešiti?
   1 Apr 2020, 13:19        SatTv    Tyler Durden


Šta uzrokuje probleme sa varenjem i kako ih rešiti?

Problemi sa varenjem simptomi su modernog doba, a skoro da nema osobe koja barem nekoliko puta u godini nema makar najblaži problem sa varenjem ili digestivnim sistemom. Ipak, to što je često - nikako ne znači i da je normalno ni dobro.

Da li ste znali da digestivni sistem utiče na stanje čitavog organizma, pa čak i na mentalno zdravlje?
Tako problem sa varenjem nije samo problem sa digestivnim sistemom, već sa celokupnim zdravstvenim stanjem.

Zato je važno shvatiti značaj pravilnog funkcionisanja digestivnog trakta, naučiti i raspoznati najrazličitije simptome i probleme sa organima za varenje hrane, a onda naravno i kako ih rešiti i tretirati na što bolji način.

Istražili smo umesto vas, a to šta uzrokuje probleme sa varenjem i šta možete da učinite da poboljšate kvalitet varenja i zdravlje organa za varenje saznajte u nastavku teksta!


Najčešći uzročnici problema sa varenjem


Važno je odmah naglasiti da sami problemi sa varenjem i njihov intenzitet i ozbiljnost mogu značajno varirati, pa tako i sami uzroci ovih problema. Svakako da dijareja uzrokovana trovanjem i kancer debelog creva nisu ni približno isti problem sa digestivnim sistemom i organima za varenje, a ni da nemaju iste uzročnike.

Ipak, kada bismo generalizovali sve probleme sa varenjem i organima za varenje, mogli bismo da izvučemo nekoliko pravilnosti u njihovom uzroku, odnosno najčešće uzročnike digestivnih smetnji.

To su: nebalansirana ishrana, intolerancija organizma na određene namirnice, stres, unos pokvarene hrane ili hrane i pića sa isteklim rokom trajanja, kao i genetske predispozicije u vezi sa problemima sa varenjem i digestivnim sistemom.
Sad kad znamo najčešće uzroke problema sa varenjem od kojih pati ogroman broj ljudi, vreme je da saznamo i šta je to što možemo učiniti da poboljšamo zdravlje organa za varenje!


Pregled gastroenterologa - obavezan za učestale digestivne probleme


Pregled kod gastroenterologa uvek je preporučljiva opcija, naročito ukoliko je prošlo puno vremena od kada ste ga poslednji put posetili.

On je posebno preporučljiv i poželjan, a treba se posmatrati i kao obavezan, kada su u pitanju veći ili učestaliji gastroenterološki problemi i simptomi koji se konstantno ponavljaju. Od bola u trbuhu, preko nadutosti stomaka, sve do učestale dijareje ili zatvora - sve može biti naznaka digestivnog problema koji će najbolje prepoznati i tretirati doktor koji je za to specijalizovan - gastroenterolog.

Zato ne odlažite više svoju posetu doktoru za digestivni sistem i pozabavite se zdravljem vaših organa za varenje, pa i čitavog organizma što ranije! Pravilno pratite uputstva i terapiju koju je doktor prepisao - ovo je jedini siguran put do ozdravljenja.Redovan unos probiotika - male promene koje zdravlje znače


Ukoliko do sada niste, krajnje je vreme da u svoju svakodnevicu već danas uključite redovan unos probiotika koji će poboljšati vaše varenje.

Probiotici, odnosno probiotske kulture, predstavljaju dobre bakterije, koje dokazano pogodno deluju na crevnu floru i čine prava čuda za sama creva, ali ostale organe za varenje, pa tako i sam kvalitet varenja.

Znate da smo uvek za prirodnu i zdravu soluciju, pa preporučujemo da se opredelite da same probiotike unosite iz prirodnih izvora, a ne suplemenata.

Mlečni proizvodi, a naročito jogurti na kojima je naznačeno da su bogati probioticima i koji dokazano povoljno utiču na digestivni trakt, poznati su kao sjajni sadržalaci probiotskih kultura i odlični saborci u borbi za zdravlje digestivnog trakta.


Balansirana ishrana - zdravim obrocima do zdravog digestivnog sistema


Osim viška kilograma i nadutosti, ishrana bogata šećerima, lošim mastima i prostim ugljenim hidratima, može uzrokovati i najrazličitije zdravstvene probleme, a naročito probleme sa digestivnim sistemom i njegovim funkcionisanjem.
Zato prekinite sa besumučnim ispijanjem slatkih i gaziranih pića, sa brzim obrocima u pola noći, kao i sa unosom ogromnih količina slatkog!

Balans u ishrani najbolji je način da svoje telo obezbedite energijom, napokon izgubite i tih par kilograma viška, a istovremeno se ponašate odgovorno prema zdravlju digestivnog sistema, organa za varenje, ali i čitavog organizma.

Izbalansirana ishrana znači da u svaki obrok uključite sve nutrijente koji su vam potrebni. Od vlakana, preko vitamina do proteina - organizam i digestivni sistem biće vam zahvalni na obrocima bogatim nutrijentima koji su mu potrebni za pravilno funkcionisanje.


Uobročavanje i koliko je važno?


Svaki nutricionista i gastroenterolog preporučiće vam izbalansiranu ishranu, ali i način na koji treba da je praktikujete.
Uobročavanje je definitivno jedna od stvari koje se preporučuje. To znači da treba da stvorite naviku ishrane u određenim vremenskim intervalima. Na primer, da svaki dan doručkujete oko 8 časova, ručate oko 15, a večerate oko 19 časova.

Istraživanja su pokazala razliku u zdravlju ljudi koji jedu u isto vreme svakog dana i onih koji uvek jedu u različito vreme.Organizam prosto obožava da zna kada će dobiti obrok, pa je definitivno vreme da mu ovo zadovoljstvo i priuštite.

Nema sumnje da će vam digestivni sistem biti zahvalan na primeni ovih saveta i novih zdravih navika koje će lako postati vaša svakodnevica i zadovoljstvo. Hidrirajte se pravilno i uživajte u blagodetima zdravog digestivnog sistema!Slične vesti

KUPUJMO DOMAĆE, FRAZA ILI STVARNOST

16 May 2020, 12:37

NA SEDMOM PANELU U OKVIRU INICIJATIVE "SVET HOĆE DOMAĆE", KOJU ORGANIZUJE USAID-OV PROJEKAT ZA KONKURENTNU PRIVREDU, SA…

Vaskršnja trpeza prema tradiciji treba da izgleda TAČNO OVAKO: Ovih 10 namirnica na stolu imaju SNAŽNU SIMBOLIKU

16 Apr 2020, 20:13

Uskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik, a prate ga mnogi lepi običaji. Pored običaja, postoji i tradicija…

Šta uzrokuje probleme sa varenjem i kako ih rešiti?

19 Mar 2020, 10:29

Problemi sa varenjem simptom su modernog doba, a skoro da nema osobe koja barem nekoliko puta u godini nema makar najblaži…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoEPIDEMIJA JENJAVA U BRANIČEVKOM…

IZ ZAVODA ZA  JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC PORUČUJU DA  EPIDEMIJA JENJAVA U BRANIČEVKOM…

27 May 2020, 13:55

DruštvoVulin: Vojna neutralnost je naš…

Vojna neutralnost je naš najčasniji izbor, kaže ministar odbrane i predsednik Pokreta…

27 May 2020, 13:29

DruštvoMinistar Ljajić: Nadam se da odluka…

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se nada da odluka Crne…

27 May 2020, 13:27

Kursna lista