Šta uzrokuje probleme sa varenjem i kako ih rešiti?
   19 Mar 2020, 10:29        SatTv    Tyler Durden


Šta uzrokuje probleme sa varenjem i kako ih rešiti?

Problemi sa varenjem simptom su modernog doba, a skoro da nema osobe koja barem nekoliko puta u godini nema makar najblaži problem sa varenjem ili digestivnim sistemom. Ipak, to što je često - nikako ne znači i da je normalno ni dobro.

Da li ste znali da digestivni sistem utiče na stanje čitavog organizma, pa čak i na mentalno zdravlje?

Tako problem sa varenjem nije samo problem sa digestivnim sistemom, već sa celokupnim zdravstvenim stanjem.
Zato je važno shvatiti značaj pravilnog funkcionisanja digestivnog trakta, naučiti i raspoznati najrazličitije simptome i probleme sa organima za varenje hrane, a onda naravno i kako ih rešiti i tretirati na što bolji način.

Istražili smo umesto vas, a to šta uzrokuje probleme sa varenjem i šta možete da učinite da poboljšate kvalitet varenja i zdravlje organa za varenje saznajte u nastavku teksta!


Najčešći uzročnici problema sa varenjem


Važno je odmah naglasiti da sami problemi sa varenjem i njihov intenzitet i ozbiljnost mogu značajno varirati, pa tako i sami uzroci ovih problema. Svakako da dijareja uzrokovana trovanjem i kancer debelog creva nisu ni približno isti problem sa digestivnim sistemom i organima za varenje, a ni da nemaju iste uzročnike.

Ipak, kada bismo generalizovali sve probleme sa varenjem i organima za varenje, mogli bismo da izvučemo nekoliko pravilnosti u njihovom uzroku, odnosno najčešće uzročnike digestivnih smetnji.

To su: nebalansirana ishrana, intolerancija organizma na određene namirnice, stres, unos pokvarene hrane ili hrane i pića sa isteklim rokom trajanja, kao i genetske predispozicije u vezi sa problemima sa varenjem i digestivnim sistemom.
Sad kad znamo najčešće uzroke problema sa varenjem od kojih pati ogroman broj ljudi, vreme je da saznamo i šta je to što možemo učiniti da poboljšamo zdravlje organa za varenje!


Pregled gastroenterologa - obavezan za učestale digestivne probleme


Pregled kod gastroenterologa uvek je preporučljiva opcija, naročito ukoliko je prošlo puno vremena od kada ste ga poslednji put posetili.

On je posebno preporučljiv i poželjan, a treba se posmatrati i kao obavezan, kada su u pitanju veći ili učestaliji gastroenterološki problemi i simptomi koji se konstantno ponavljaju. Od bola u trbuhu, preko nadutosti stomaka, sve do učestale dijareje ili zatvora - sve može biti naznaka digestivnog problema koji će najbolje prepoznati i tretirati doktor koji je za to specijalizovan - gastroenterolog.

Zato ne odlažite više svoju posetu doktoru za digestivni sistem i pozabavite se zdravljem vaših organa za varenje, pa i čitavog organizma što ranije! Pravilno pratite uputstva i terapiju koju je doktor prepisao - ovo je jedini siguran put do ozdravljenja.


Redovan unos probiotika - male promene koje zdravlje znače 


Ukoliko do sada niste, krajnje je vreme da u svoju svakodnevicu već danas uključite redovan unos probiotika koji će poboljšati vaše varenje.

Probiotici, odnosno probiotske kulture, predstavljaju dobre bakterije, koje dokazano pogodno deluju na crevnu floru i čine prava čuda za sama creva, ali ostale organe za varenje, pa tako i sam kvalitet varenja.

Znate da smo uvek za prirodnu i zdravu soluciju, pa preporučujemo da se opredelite da same probiotike unosite iz prirodnih izvora, a ne suplemenata.

Mlečni proizvodi, a naročito jogurti na kojima je naznačeno da su bogati probioticima i koji dokazano povoljno utiču na digestivni trakt, poznati su kao sjajni sadržalaci probiotskih kultura i odlični saborci u borbi za zdravlje digestivnog trakta.Balansirana ishrana - zdravim obrocima do zdravog digestivnog sistema


Osim viška kilograma i nadutosti, ishrana bogata šećerima, lošim mastima i prostim ugljenim hidratima, može uzrokovati i najrazličitije zdravstvene probleme, a naročito probleme sa digestivnim sistemom i njegovim funkcionisanjem.

Zato prekinite sa besumučnim ispijanjem slatkih i gaziranih pića, sa brzim obrocima u pola noći, kao i sa unosom ogromnih količina slatkog!

Balans u ishrani najbolji je način da svoje telo obezbedite energijom, napokon izgubite i tih par kilograma viška, a istovremeno se ponašate odgovorno prema zdravlju digestivnog sistema, organa za varenje, ali i čitavog organizma.
Izbalansirana ishrana znači da u svaki obrok uključite sve nutrijente koji su vam potrebni. Od vlakana, preko vitamina do proteina - organizam i digestivni sistem biće vam zahvalni na obrocima bogatim nutrijentima koji su mu potrebni za pravilno funkcionisanje.


Uobročavanje i koliko je važno?


Svaki nutricionista i gastroenterolog preporučiće vam izbalansiranu ishranu, ali i način na koji treba da je praktikujete.
Uobročavanje je definitivno jedna od stvari koje se preporučuje. To znači da treba da stvorite naviku ishrane u određenim vremenskim intervalima. Na primer, da svaki dan doručkujete oko 8 časova, ručate oko 15, a večerate oko 19 časova.

Istraživanja su pokazala razliku u zdravlju ljudi koji jedu u isto vreme svakog dana i onih koji uvek jedu u različito vreme.Organizam prosto obožava da zna kada će dobiti obrok, pa je definitivno vreme da mu ovo zadovoljstvo i priuštite.
Nema sumnje da će vam digestivni sistem biti zahvalan na primeni ovih saveta i novih zdravih navika koje će lako postati vaša svakodnevica i zadovoljstvo. Hidrirajte se pravilno i uživajte u blagodetima zdravog digestivnog sistema!Slične vesti

Šta uzrokuje probleme sa varenjem i kako ih rešiti?

1 Apr 2020, 13:19

Problemi sa varenjem simptomi su modernog doba, a skoro da nema osobe koja barem nekoliko puta u godini nema makar najblaži…

NAMIRNICE KOJE BI TREBALO DA JEDETE TOKOM JANUARA

14 Jan 2020, 14:46

 

Ukoliko želite da zadržite zdravlje tokom cele godine dovoljno je da se hranite na određen način, a namirnice…

Tradicionalni recept za vasilicu: Simbol Malog Božića i dana Svetog Vasilija Velikog!

14 Jan 2020, 13:02

Vasilice se pripremaju 14. januara, mogu biti slatke ili slane u zavisnosti od običaja, a dele se sa ukućanima i komšijama,…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoAMSS BRINE O ZDRAVSTVENIM RADNICIMA…

Auto-moto savez Srbije kao društveno odgovorna organizacija, želeći da pruži podršku…

4 Apr 2020, 10:42

Vremenska prognozaPROGNOZA za NEDELJU, 5. April…

SRBIJA: U nedelju duži sunčani periodi, osim na krajnjem jugu Srbije gde će uz više oblaka…

4 Apr 2020, 10:26

DruštvoDONACIJA KOMPANIJE BAMBI

Grad Požarevac je u vreme vanrednog stanja izazvanog korona virusom dobio nekoliko donacija…

4 Apr 2020, 9:02

Kursna lista