Šta treba da čini set alata svakog domaćinstva?
   8 Jul 2021, 13:14        SatTv    Tyler Durden


Šta treba da čini set alata svakog domaćinstva?

Započinjanje samostalnog života i preseljenje u novi dom donosi mnogobrojne odgovornosti, pa se tako među njima izdvajaju i sitne kućne popravke za koje u velikom broju slučajeva nije potrebno zvati majstora.

U skladu sa tim, potrebno je nabaviti odgovarajući set kućnog i baštenskog alata koji će vam pomoći ne samo oko popravki, već i oko toga da vaš dom učinite funkcionalnijim i modernijim.

Često vam ovakve aktivnosti po kući mogu biti i zanimljive, a svakako možete naučiti puno novih stvari zbog kojih kasnije nećete morati da zovete majstora za svaku sitniju popravku. Takođe, alate i mašine možete pronaći u dobro opremljenim prodavnicama ili pogledati bogate online ponude.

Između ostalog, kvalitetne kompresore možete poručiti online i sebi obezbediti uređaj koji električnu energiju pretvara u energiju pritiska i kompresije vazduha kao osnovnog pokretača.

U nastavku teksta možete saznati koji smo to još alat izvodjili kao potreban za svako domaćinstvo.


Čekić - najosnovniji alat potreban svakome


Ono što izdvaja ovaj ručni alat jeste široka primena i lakoća upotrebe. Čekić se može koristiti za veliki broj različitih radnji, s obzirom da se njime zakucavaju ekseri, ali i ruše manji objekti, zidovi i police.

Njegova namena u mnogome zavisi od same veličine ovog najpotrebnijeg ručnog alata. Čekić većih dimenzija može biti veoma koristan za rušenje manjih objekata, dok oni nešto manji uglavnom služe za zakucavanje eksera, pa samim tim i finije radove.

Uprkos različitim veličinama, čekići uglavnom nisu preterano teški, tako da njima može rukovati svako, te od šale zakcati ekser i pričvrstiti policu. S obzirom na svoje karakteristike, pomenuti ručni alat se koristi od davnina, sa tim što je menjao svoj oblik tokom vremena.

Danas postoji preko 40 vrsta čekića različite namene. Sama drška je sačinjena od drveta ili sintetike i glave od različitih legura metala i čelika za koju i jeste potrebno da bude sačinjena od što čvršćeg materijala. 


Šrafciger za odvrtanje i zavrtanje šrafova


Za razliku od čekića koji služi za zakucavanje eksera, šrafciger ima nešto finiju ulogu, s obzirom da se koristi za odvrtanje i zavrtanje šrafova. Dva pomenuta ručna alata odličan su tandem u rešavanju sitnih kućnih popravki, a maltene da ne postoji domaćinstvo koje ih ne poseduje.

Šrafcigeri su u narodu još poznatiji i kao odvijači. Sam vrh, odnosno glava odvijača može biti različitog oblika ili veličine, pa se zato mnogi odlučuju za kupovinu kompletnog seta sa različitim nastavcima. Drške su najčešće od drveta, metala ili plastike, u zavisnosti od namene ovog alata.


Baštenski alat - potreban svakom domaćinstvu sa dvorištem


Većina ljudi koja živi u kući sa dvorištem teži da održava svoj spoljašnji prostor što lepšim i pogodnijim za uživanje tokom lepih sunčanih dana. Osim estetske uloge sređivanja dvorišta, uloga ovih aktivnosti značajna je i za negovanje prirode.

Ukoliko želite da vaše dvorište izgleda savršeno, kosilica za travu je neophodan uređaj, ali se obavezno informišite o specifikacijama pre same kupovine. Osnovna razlika se ogleda u tome da li postoji mogućnost podešavanja visine točkova. U skladu sa tim se može podešavati visina i gustina pokošene trave.

Veličina travnjaka za košenje mora biti još jedan od parametara prilikom odabira prave kosilice, pa zato odaberite što snažniju sa adekvatnom širinom. Moderne kosilice seckaju travu na toliko sitne komade da se ona ne mora ni prikupljati jer je praktično neprimetna, a služi kao odlično prirodno đubrivo.

Kao što su kosilice neophodne za skraživanje trave, tako su vam isto potrebne i baštenske prskalice za održavanje trave dovoljno gustom i velikom tokom čitave godine, čak i kada nema padavina.

Za održavanje bašte i žive ograde urednom, posedovanje baštenskih makaza će vam svakako biti značajno. Potrebna veličina makaza mora biti usklađena sa njenom namenom, pa će vam tako za podrezivanje cveća biti sasvim dovoljne one manje.


Bušilice - multipraktičnost kao glavna osobina


Bušilice imaju veoma široku primenu, pa se često upotrebljavaju kako u privatne svrhe, tako i od strane profesionalnih majstora. Osim toga, ukoliko posedujete i druge nastavke, bušilice se mogu koristiti za brušenje, poliranje, čišćenje.
Suštinski, bušilice služe za pravljenje preciznih rupa koje će se kasnije iskoristii kao podloga za šraf i deo radova pri renoviranju, pa su zato neophodan alat ukoliko se bavite montažom ili konstrukcijom objekata.

Ukoliko želite da bušenje obavite što kvalitenije, potrebno je da burgija bude dovoljno naoštrena, za što preciniji i dublji ubod. Idelan položaj burgije je na 90 stepeni u odnosu na zid ili bilo koju drugu ravnu podlogu, čime se smanjuje sila bušenja za 30%. Zahvaljujući tome, dobija se bolja kontrola i lakše upravljanje ovim alatom.

izbor alata za popravke je poprilično širok, a razlikuje se prema svojoj nameni, načinu korišćenja, izvoru energije ukoliko ga poseduje. Potrebno je da izaberete odgovarajući set alata koji pre svega odgovara potrebama vašeg doma. Nije nužno ni pretrpavati ostavu ručnim alatima i mašinam koje se nikada ne koriste. Nadamo se da vam je ovaj tekst pružio neke korisne i zanimljive informacije o alatu, koji po našem mišljenju treba da ima svaki dom.Slične vesti

Evo nekoliko modernih rešenja za uređenje enterijera

23 Mar 2022, 9:01

Svako od nas drugačije zamišlja kako bi trebao da izgleda njegov idealni dom i šta je pom pitanju potrebno…

Može li rat u Ukrajini još više podići cene stanova u Srbiji

16 Mar 2022, 9:43

Ne postoji jednostavan odgovor na mnogo puta postavljano pitanje i pre rata u Ukrajini – da li će cene nekretnina nastaviti…

Kako izaći na kraj sa komšijama koji ne plaćaju održavanje zgrade

16 Mar 2022, 9:35

Iako su u obavezi, 20 odsto stanara ne plaća održavanje zgrade. Koliki treba da bude dug pa da se pokrene postupak protiv…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDa li su dodatni troškovi koje…

Srbija ove sezone ima ugovorene čarter-letove koji bi na razne destinacije trebalo da prevezu…

24 May 2022, 10:19

PolitikaVuletić: Od Srbije se očekuje…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom. Sociolog…

24 May 2022, 10:12

DruštvoUgovori Nacionalne službe za zapošljavanje

Darija Kisić ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Zoran…

23 May 2022, 14:54

Kursna lista