Šta sve uključuje đački dinar i ko odlučuje kako se raspolaže tim novcem
   28 Sep 2022, 9:37    Beograd    rts    Elena Marjanović


Šta sve uključuje đački dinar i ko odlučuje kako se raspolaže tim novcem

Scaron;kolska godina je tek počela, a roditelji dobijaju zahteve da plate veće troškove đačkog dinara. Nekad se to i ne zove zvanično školski dinar, a ekipa RTS-a je istraživala šta je sve uključeno u đački dinar i ko odlučuje kako se raspolaže tim novcem.


U Osnovnoj školi "Dragojlo Dudić" đački dinar na godišnjem nivou iznosi od 200 dinara pa naviše. Njegovu cenu određuje Savet roditelja, a plaća se na početku školske godine."Mi smo svesni situacije u kojoj svi danas živimo i radimo, tako da je to simbolična suma, da ne kažem da je to možda pola paklice cigara danas, tako da ako imaju svest da taj novac će sigurno završiti u poboljšanju uslova u kojoj njihova deca borave i rade, mislim da su svi voljni da daju", rekao je Nikola Vukašinović, predsednik Saveta roditelja OŠ "Dragojlo Dudić".


Đački dinar nije obavezan, a u pojedinim, najčešće umetničkim školama, ovaj izdatak košta i do 10.000 dinara na godišnjem nivou. Savet odlučuje kako će se s tim novcem raspolagati.


"U toku letnjeg raspusta kada se završila školska godina postavili smo drapere u svim učionicama da bi deca mogla preko video bimova i preko androida koje imamo u učionicama da gledaju sve sadržaje koje se puštaju na takav način", rekla je Danijela Pavić, direktorka OŠ "Dragojlo Dudić".


U Zemunskoj gimnaziji za đački dinar treba više izdvojiti. Plaća se 2.500 dinara, a u njegovu cenu ulazi nekoliko troškova. Najskuplja stavka je obezbeđenje, košta čak 1.000 dinara. A ukoliko roditelji imaju dvoje dece u ovoj školi, plaćaju upola cene.


"Predviđeno je da 250 dinara ide za obrasce, svedočanstva, knjižice, razna uverenja koja se izdaju. 250 dinara ide kao članstvo u biblioteci, odnosno idu za popunu lektire koja je potrebna učenicima u toku godine, 500 dinara je namenjeno za osiguranje učenika gde su oni osigurani 24 sata, sedam dana u nedelji, celu školsku godinu", naveo je Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije.


Prema rečima direktora Zemunske gimnazije, do njega do sada nisu stizale primedbe na visinu ovog troška, a svake godine ga plati oko 65 odsto roditelja.


"Znate kako, ko ima, plati, ne pravi problem, ko ne, naravno svaki dinar mu je bitan, neće platiti i to mu niko neće zameriti, jer odeljenski starešina uglavnom znaju kakva je materijalna situacija kod učenika", rekao je Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.


Škola se finansira iz budžeta Republike Srbije i lokalne samouprave. Međutim, tokom školske godine bude i nepredviđenih troškova koje škola mora da plati.


"Često se dešava da su im potrebna osnovna sredstva za rad, pa na taj način dotiraju ono što im nedostaje, od nekih banalnih stvari, kao što su papiri za testove, toneri za štampanje", dodao je Markov.


Savet roditelja može doneti i odluku da se ne izdvaja novac za đački dinar. Pa ga tako učenici u OŠ "Nikola Tesla" u Rakovici ne plaćaju, jer prema rečima direktora, u Savetu nisu mogli da se dogovore. Ali nije to jedina osnovna škola u kojoj ne postoji đački dinar. Ne plaća se u "Skadarliji", "1300 kaplara", ali i u pojedinim gimnazijama, poput Treće i Pete.Slične vesti

Dositejevci proslavili 289. rođendan

24 Nov 2022, 11:04

Osnovna škola „Dositej Obradović“ u Požarevcu obeležila 289 godina postojanja i rada. Na svečanoj akademiji…

Osnovna škola "Vuk Karadžić" proslavila 135. rođendan

11 Nov 2022, 10:36

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Požarevcu obeležila je jubilej – 135 godina postojanja i rada.

Da li osmake čeka jednostavnija mala matura, pomoćnik ministra ima savet za njih

11 Nov 2022, 9:31

Sadašnji osnovci trebalo bi da imaju lakšu, ili bar jednostavniju malu maturu. Učenici će se izjašnjavati za jedan predmet…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

DruštvoZaštita spomenika kao kulturnog…

U Požarevcu postoji mnoštvo spomenika podignutih u sećanje na ličnost ili događaj.…

30 Nov 2022, 10:27

Kursna lista