ŠTA SRBIJA DA URADI KAKO BI SE UMANJILA OPASNOST OD NAPADA?
   4 Jan 2017, 10:16        N1 Info    Maja Kostić


ŠTA SRBIJA DA URADI KAKO BI SE UMANJILA OPASNOST OD NAPADA?

Serija terorističkih napada širom sveta unosi zabrinutost da do napada može doći u svačijem komšiluku. Stav potencijalnog predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, koji je izneo na Tviteru, da je pitanje trenutka kada u Srbiji može doći do napada, izazvalo je salvu kritika na njegov račun
Stručnjaci kažu da opasnost postoji, da nije velika, ali i da je neodgovorno koristiti potencijalnu opasnost za političku kampanju.
Da li Srbiju ugrožava rastući terorizam u svetu i da li bi neko od izbeglica i migranata koji prolaze kroz zemlju mogao da počini teroristički akt?
Ta opasnost od terorizma u Srbiji postoji, smatra Dušan Tomić sa katedre sa bezbednost Fakulteta za industrijski menadžment. Međutim, kaže da je sumanuto tu temu koristiti kao deo političke kampanje. Pitanje sigurnosti bi trebalo ostaviti stručnjacima, insistira Tomić.
"Ona kao takva zaista postoji, ali ona nije predmet političkih prepucavanja, razumete. Ona je isključivo stručni posao nadležnih bezbednosnih organa. Svako ko na određeni način, u predizbornoj kampanji, želi da se razmeće time da li smo izloženi ili ne terorističkom napadu, taj na određen način treba da preispita svoju odgovornost i bavljenja političkim pozivom. Ovo je isključivo stručni posao", kaže Tomić.
Polemiku u javnosti oko potencijalne ugroženosti Srbije od terorizma izazvao je tvit Vuka Jeremića, u kome je, nakon novogodišnjeg napada u Turskoj, napisao da je pitanje trenutaka kada će se tako nešto dogoditi u Srbiji.
U Beogradskom centru za bezbednost kažu da bi taj stav trebalo posmatrati kroz širu sliku, a koja se odnosi na donošenje nove bezbedosne strategije, jer je postojeća zastarela.
"To se tiče potrebe da se izvrši bezbedosna revizija u Srbiji, da se donese novi strateški okvir borbe protiv terorizma, ali i svih drugih pretnji po nacionalnu bezbednost. I tu je on u pravu, neophodno je doneti novu strategiju o nacionalnoj bezbednosti, koja je doneta davno pre nastanka Islamske države i imigracione krize, tako da zapravo treba sagledati širu sliku a ne samo jedan njegov tvit", kaže Andrej Stefanović.
U Beogradskom centru za bezbedosnu politiku kažu da je potrebno učiniti sve da se umanji opasnost od terorističkih napada, a kao ključne poteze navode:

- Preventivno delovanje, odnosno rad na deradikalizaciji osoba za koje postoje podaci da su upali u vode esktremizma
- Sagledati širu sliku, odnosno, pored islamističkog, ne isključivati druge oblike ekstremizma, npr. desno orijentisani ekstremizam
- Pojačati saradnju između domaćih bezbednosnih službi, ali i saradnju sa stranim službama, a ključna je razmena operativnih podataka
 - Vođenje računa o bivšim ratnicima sa Bliskog istoka koji su su se vratili u Srbiju, jer se oni smatraju osobama za koje postoji najveća opasnost da će počiniti tertoristički akt ili podržati organizaciju istog.



Slične vesti

Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

11 Sep 2023, 12:41

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista