Šta možeš da kupiš za 100 dinara u različitim zemljama sveta?
   10 Mar 2017, 12:39    Požarevac    noizz    Saša Aćimović


Šta možeš da kupiš za 100 dinara u različitim zemljama sveta?

Plava novčanica sa Teslinim likom ponekad može da nam deluje kao pravo bogatstvo, posebno u onim danima pred platu ili džeparac. Ali, ako pogledamo stvari realno, malo šta za ove pare može da se kupi u Srbiji. Međutim, sačekajte tek da vidite kako stvari stoje u drugim delovima sveta.

1. Beograd
Ukoliko bi se neki Amerikanac našao u Beogradu sa sto dinara u džepu, verovatno bi se jako iznenadio kada bi shvatio da za te pare može da kupi ne jedan, već dva hleba u pekari! Isto toliko koštaju i litar mleka, pola kilograma limuna kao i dva kilograma krompira - pa bi naš virtuelni američki turista za manje novca nego što inače daje za kilogram pirinča (3,78 dolara ili 413 dinara u Čikagu prema podacima sa sajta Cost of living) mogao da živi dva dana, i to da pritom pije limunadu!

2. Berlin
Nemci za 100 dinara (0,80 evra) mogu da se počaste pivom od pola litra, ali samo ako ga kupuju u radnji, i ako je reč o domaćoj proizvodnji, Možda bi, ipak, radije taj novac potrošili na nešto konkretno, te isto toliko staje i šest jaja, kao i pola kilograma pirinča. Za 100 dinara Nemac može da kupi i dve flaše od litar i po vode u marketu, ali neće moći u kafiću sebi da priušti ni polovinu kafe.

3. Njujork
Njujorčani za 0,90 dolara bukvalno ne mogu ništa da kupe. Nije tajna da je ovo jedan od najskupljih gradova za život, ali o tome možete da steknete pravi utisak tek kada shvatite da za 100 dinara možete da uzmete, verovali ili ne, polovinu glavice obične zelene salate! Zapravo, ovo vam neće biti dovoljno ni da platite polovinu karte za prevoz u jednom pravcu - ali ćete zato moći da priuštite sebi neverovatnih litar i po goriva!

4. Peking
Glavni grad Kine je dosta povoljniji, pa za 6 juana, što je ekvivalent 100 naših dinara, možete da popijete veliko pivo u kafići. Da, da, ono od pola litre! Radnje su, ipak, izgleda malo skuplje, pa za ovoliko para možete da uzmete pola litra mleka ili 400 grama jabuka. Izgleda da se u Kini baš isplati biti pivopija!

5. Daka
Ekvivalent 100 dinara u Daki, glavnom gradu Bangladeša, jeste 71,65 bangladeških taka. Za ove pare ćete moći pošteno da se provedete! Naime, možete da uzmete tri gazirana soka u kafiću, i to ne u onom najjeftinijem! Mogli biste za isti novac i da uzmete ne jednu, već tri karte za gradski prevoz, a ako vam je komfort ipak bitniji, za 100 dinara možete i da se provozate dva kilometra taksijem. Što se hrane tiče, ova količina novca bi vam bila dovoljna za 250 grama belog mesa bez kostiju.

6. Madrid
Prestonica Španije se ne razlikuje mnogo po cenama od Berlina, pa za 0,80 evra Madriđani mogu da pazare pola kilograma hleba ili isto toliko paradajza. Ipak, restorani su nešto skuplji, pa će im trebati duplo više novca za šoljicu kapićina, a za taj novac Španci mogu da kupe svega šestinu paklice cigareta.



Slične vesti

Srbija ima presuda za pranje novca kao ceo region zajedno - ipak, kaznena politika je blaga

25 Mar 2024, 9:26

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca dr Željko Radovanović objašnjava u razgovoru za RTS kako izgleda istraga…

Kartice potiskuju keš, koje su koristi od instant plaćanja

13 Mar 2024, 10:14

Iako Srbi više vole novac u rukama, Narodna banka Srbije tvrdi da sve više koristimo platne kartice. Šef…

Uzelac za RTS: Za vreme praznika napraviti plan za celu godinu, ne mora tačno u dinar

3 Jan 2024, 10:33

Januar je tradicionalno finansijski najteži mesec za građane Srbije. Urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista