Šta je najveća prepreka srpskim firmama za ulazak u lance snabdevanja svetskih kompanija
   27 Apr 2023, 10:26    Beograd    rts    Elena Marjanović


Šta je najveća prepreka srpskim firmama za ulazak u lance snabdevanja svetskih kompanija

Predstavnici srpskih malih i srednjih preduzeća razgovarali su sa najvećim kompanijama iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Poljske i Švedske na konferenciji "Interkonekt" u Beogradu. Među njima su "Roš dijagnostika", "Male", "Tisen" i drugi sa godišnjim obrtom od preko 30 milijardi evra. Zbog blizine EU i stabilnih uslova za poslovanje, strane kompanije u Zapadnom Balkanu vide veliki potencijal. Izazov koji stoji pred srpskim firmama je ispunjavanje zakonske obaveze da primene najviše standarde u očuvanju životne sredine i bezbednosti na radu.


Domaća proizvodnja plastike, gume i metalnih proizvoda je očigledno sektor na koji treba računati ubuduće.


"Veoma smo blizu zaključivanja našeg prvog ugovora. Nisam u mogućnosti da iznosim više detalja, ali jedan deo je vezan za štancovanje, a drugi za tehnologiju postrojenja", kaže Ferdinand Viland iz "Tisenkrup automotiva“.


Strane kompanije u Zapadnom Balkanu vide veliki potencijal, pre svega zbog blizine Evropskoj uniji, a i zbog stabilnih uslova za poslovanje.


"Nije nam uvek potreban dobavljač sa milionskom proizvodnjom. Nekad tražimo srednje kompanije sa proizvodima dobrog kvaliteta i ne najnižom, ali korektnom cenom", ističe Hendrik Hansen iz "Roše dijagnostika."

Konferencija je okupila više od 100 malih i srednjih firmi iz ovog sektora, a njihovi predstavnici kažu da su spremni da ispune i najsloženije zahteve inostranih partnera.


Nevena Jovanović iz valjevskog "MPK trejda" navodi da je ta kompanija prošle godine sa nekoliko stranih firmi ušla u realizaciju nekih projekata. "Iskreno se nadamo da će to biti i ove godine."


Ulazak u međunarodne lance snabdevanja


Događaj su organizovali "Kovesteniks" i Privredna komora Srbije uz podršku američke agencije za razvoj. Za projekat "Velika mala privreda", koji finansira Ju-Es-Ejd, u narednih pet godina obezbeđeno je 18 miliona dolara.


"Mašinstvo i oprema se nekako otvara tek sada. U zadnjih par godina viđamo neverovatne promene, dosta srpskih preduzeća se pojavljuje, jako su aktivni na tržištu i to je sektor koji će biti vodeći za naš rast u sledećoj dekadi", Aleksandar Pavlović iz Ju-Es-Ejda.

Predsednik PKS Marko Čadež ukazuje na to da je najvažnije da naše kompanije budu sposobne da ulaze u međunarodne lance dobavljača.


"Sve će biti teže i teže. Pravila koja se usvajaju i u okviru EU, pa i u okviru Nemačke. Zakonom o dobavljačima stavljaju se novi izazovi pred kompanije", naglašava Čadež.


Reč je, pre svega, o zakonskoj obavezi primene najviših standarda u očuvanju životne sredine i bezbednosti na radu, a u Privrednoj komori je otvoren Centar za odgovorno poslovanje u kome će svim zainteresovanim firmama biti pružena pomoć u prilagođavanju.Slične vesti

Nove obaveze za preduzeća - direktiva EU nalaže dodatne standarde

20 Jan 2024, 10:33

Od 1. februara firme u Srbiji moraće da izveštavaju i o nefinansijskim podacima, nalažu direktive Evropske unije.…

Žensko preuzetništvo u Srbiji u proteklih deset godina - odakle smo krenuli, a gde smo stigli

6 Jun 2023, 11:03

U proteklih deset godina žensko preduzetništvo u Srbiji je napredovalo, ali to još nije zadovoljavajuće, pokazuju…

Blagi oporavak tekstilne industrije u Srbiji, daleko od stare slave

26 Apr 2023, 9:50

Srbija ima 1.600 registrovanih privrednih društava za proizvodnju tekstila. Tekstilnu industriju oporavlja dolazak…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoSesije za poslodavce - sve o subvencijama,…

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Požarevac organizuje sesije sa poslodavcima…

13 Apr 2024, 12:19

DruštvoUčenici Ekonomsko-trgovinske škole…

Ema Mišić, Sofia Urošević i Mihailo Stanković osvojili su prvo mesto na takmičenju,…

13 Apr 2024, 12:14

DruštvoPojačana kontrola saobraćaja uoči…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu…

13 Apr 2024, 11:57

Kursna lista