Šta je eSport i zašto treba da obratimo pažnju na njega
   21 Apr 2023, 13:03        SatTv    Tyler Durden


Šta je eSport i zašto treba da obratimo pažnju na njega

Možda ste se negde susretali sa terminom eSport, a možda za njega prvi put čujete. No, nemojte misliti da ste jedini - mnogima je eSport potpuna nepoznanica ili znaju samo neke osnovne stvari o njemu.
Drugi su možda nešto više čuli, ali ga i dalje smatraju za puku zabavu koja samo oduzima vreme. No, njegov razvitak u poslednjoj deceniji govori sve suprotno - eSport je pronašao svoje mesto kako u industriji zabave tako i u sportskoj industriji, i iluzorno je ignorisati ga samo zato što ga ne razumemo ili nam se ne sviđa.

 

Šta je zapravo eSport?


 
Termin eSport bi se najjednostavnije mogao definisati kao takmičarsko igranje video igara odnosno to je takmičenje koje se odvija putem video igara. Platforme na kojima se igraju ove video igre su različite i kreću se od klasičnih računara i laptopova do široko rasprostranjenih konzola, a u poslednje vreme je sve prisutnije igranje i preko naprednih mobilnih telefona.
 


Da li je to pravi sport ili ne?


 
Ovo pitanje i dalje ostaje otvoreno, ali je sve više onih koji argumentovano tvrde da je i eSport deo sportskih igara samo u nešto drugačijem obliku, a tome u prilog može da govori i činjenica u koju će neko možda teško i poverovati, a to je da se eSport video igre redovno nalaze u ponudu online mesta za klađenje kao što je SuperBet jer je potencijal za igranje na neke od tih mečeva veoma velik, i svakim danom raste.

Uglavnom, eSport video igre imaju svoje igrače, mesta na kojima se igraju, sredstva uz pomoć kojih se igraju, imaju trenere, postoje strategije, i sve u svemu, eSport bi se mogao podvesti pod sport. No, ima i onih koji kažu da to nikada neće biti sport u onom svom klasičnom smislu jer igranje video igara ne može ni u jednom aspektu da se poredi sa fudbalom, košarkom ili tenisom, recimo.
Bilo kako bilo, eSport je već odavno pronašao svoj put razvitka, a manje je važno da li će se zvati sportom ili ne. Ipak je potrebno znati da su neke države već priznale eSport kao jednu vrstu sporta, i to su uglavnom u pitanju države gde je eSport veoma rasprostranjen i razvijen kao što su Južna Koreja, SAD, Nemačka i Kina.
 


Istorijat


 
Ako govorimo o prvom organizovanom takmičenju u nekoj video igri, onda se ono dogodilo još pre pedesetak godina na Univerzitetu Stenford u Sjedinjenim Američkim Državama. No, svoju popularnost eSport možda najviše duguje Južnoj Koreji gde je nastao pravi bum u video igrama krajem devedesetih godina.  Dvehiljaditih godina dolazi i do velike ekspanzije različitih turnira, a sa njima se povećava kako popularnost tako i komercijalni potencijal eSporta.
 


eSport video igre


 
Video igre u okviru eSporta mogu biti vrlo raznovrsnih žanrova, i svakim danom se pojavljuje nove i nove. No, svakako se mogu podeliti u nekoliko osnovnih kategorija kao što su strategijske igre u realnom vremenu gde igrač kontroliše jednog lika (MOBA) kao što su League of Legends i Dota 2, pucačke igre iz prvog lica (FPS) među kojima je svakako najpoznatija franšiza Counter-Strike koja predstavlja i jednu od najpoznatijih video igara uopšte ili takozvane battle royale igre među kojima su najpoznatije PUBG: Battlegrounds i Fortnite Battle Royale.
 


Turniri


 
Turniri su bitan deo čitave eSport kulture, i oni predstavljaju pravo takmičarsko poprište gde igrače bodre mnogobrojni navijači, i gde se sve prenosi putem televizija ili live platformi. Zbog svega ovoga turniri imaju centralno mesto u eSport svetu i veoma su ekonomski značajni za razvitak čitavog eSporta. U ovome je naročiti značaj platforme Twitch koja je i specijalizovana za prenose uživo takmičenja u video igrama, ali je sve više i namenskih televizijskih kanala koji pored prenosa nude i različite vrste sadržaja u vezi sa određenim video igrama kao što su intervjui sa profesionalnim igračima ili analiza strategija. Najgledaniji i najpoznatiji turniri su The International u video igri Dota 2 i nekoliko League of Legends turnira koji imaju nagradne fondove koji premašuju milionske cifre u dolarima.
 
Sve ono što se obuhvata pod eSportom će svakako biti i dalje biti deo svakodnevnog života svakog od nas, a sredstva koja se ulažu u njega i broj onih koji ga prate govore u prilog tome da je u pitanju ozbiljna ekonomska grana koja iz dana u dan povećava svoju vrednost.Slične vesti

Vežbajte, šetajte, budite uvek u pokretu

10 May 2024, 13:26

Danas se obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Koliko smo fizički aktivni i koliko smo puta druge obaveze stavili…

Državno prvenstvo u ful kontaktu okupilo više od 160 takmičara

29 Apr 2024, 13:44

Tokom dva dana, na dva ringa u velikoj Sali Sportskog centra Požarevac više od 160 boraca nadmetalo se za medalje…

Požarevac domaćin Državnog prvenstva u ful kontakt borbama

26 Apr 2024, 12:58

Sportski centar Požarevac biće domaćin Državnog prvenstva u ful kontaktu, koje će biti održano tokom vikenda, 27. i 28.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaTREČA SEDNICA SO KUČEVO-Javno…

Na trečoj sednici Skupštine opštine u Kučevu odbornici su razgovarali I donosili…

17 May 2024, 22:32

DruštvoDan Predškolske ustanove "Ljubica…

Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” Požarevac obeležila je dan ustanove.…

17 May 2024, 14:22

ZdravljeU nedelju 19. maja preventivni…

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u Velikom Gradištu…

17 May 2024, 12:40

Kursna lista