Šta je EMS dobio kupovinom akcija crnogorskog elektroprenosnog sistema
   14 Jan 2021, 9:58    Beograd    RTS    Elena Marjanović


Šta je EMS dobio kupovinom akcija crnogorskog elektroprenosnog sistema

Sa novom kupovinom akcija "Elektromreža Srbije" od danas je i zvanično vlasnik 15 odsto crgnogorskog elektroprenosnog sistema. Vest o širenju poslovanja EMS-a, i u vreme pandemije, odjeknula je na evropskom tržištu struje i medijima.

EMS je u crnogoskom prenosnom sitemu već imao 10 posto udela a za kupovinu još pet odsto akcija plaćeno je više od šest miliona i devetsto hiljada evra. To Srbiji donosi prihod i višestruko poboljšava poziciju u evropskom sistemu prenosa struje.

  "Tokom pandemije EMS nije stao, čak je radio intenzivno, možda intenzivnije od svih drugih i kupovina dodatnih akcija prenosnog sistema Crne Gore u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja dobra i oprvdana investiciona ulaganja. Nije samo u prihodima, osnovni benefit za društvo ovakvih prenosnih sistema jeste pouzdanost rada kako na nacionalnom tako i na regionalnom nivou", kaže Jelena Matejić, direktorka EMS-a. "To daje mogućnost elektromreži našoj da bude u bordu direktora, ali da učestvuje u dividendi. Ali ono što mislim da je još značajnije, što ovo predstavlja prvi korak u našem strateškom cilju da budemo regionalni energtski lider zato što smo mi tranzitni energtski koridor", ističe ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.  EMS nastavlja i gradnju naše trase "Tranasbalkanskog koridora za prenos struje" koji spaja Istočnu i Zapadnu Evropu. Elektronergetski kabl ispod Jadraskog mora, koji povezuje Crnu Goru sa Italijom, već donosi prihod. "Transbalkanski koridor znači ne samo povećanu nacionalnu energetsku sigurnost Srbije, zato što ćemo imati nove trafostanice na graničnim delovima sa drugim državama, nego znači zapravo energtsku stabilnost regiona, bolji život građana mnogo više mogućnosti za ulgnja i investicije. Nema više promena napona koji se dešavaju", kaže Mihajlovićeva.

Najava ledenih dana, ekipe na terenu

A srpska prenosna mreža tu stabilnost provrdila je i prošlog petka – u jednočasovnom evropskom padu napona naši potrošači nisu imali problema. Ali neke zemlje Unije isključivale su struju i prijavljuju štete u milijardama evra jer je zbog ispada više elektrana i pada frekvencije jedva izbegnut potpuni kolaps u snabdevanju Evrope. Zbog najave ledenih dana i ekipe EMS-a su na terenu, a radna grupa parti situaciju. "Sistem radi stabilno, sve naše ekipe su na terenu, držimo i naše sednice kriznog štaba. Prenosni sistem nije imao nikavih ispada ali smo priticali u pomoć reagovali u minutima kada jer u pitanju sinhronizacija rada distribudivnog sistema, sihronizacija rada sa proizvodnjom i nankraju sinhronizacija u interkonekciji", kaže Jelena Matejić. A EPS-u je podršlka kolega značajna. To potvrđuju i snimci zaleđene šume kod Gadžinog Hana gde su se ekipe bore sa ledenicama da otklone kvarove. Bez struje još je oko 18 hiljada poptrošača, najviše u brdsko-planinskim selima na području: Niša, Kraljeva, Zječara, Leskovca, Prokuplja, Novog Pazra i Užica. U pomoć je stigla i Vojska koja raščićava prilaze do trafostanica i bandera.Slične vesti

"EPS Distribucija" šalje ugovore o preuzimanju brojila, neka udruženja savetuju da se ne potpisuju

19 Jan 2021, 9:33

"EPS distribucija" od prošle sedmice šalje potrošačima ugovore o preuzimanju brojila i priključne opreme. Neka udruženja…

Ulična rasveta na milosti košave

9 Dec 2020, 14:32

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika (košave), dolazi do kvarova na uličnoj rasveti na teritoriji Grada Požarevca.…

Ko ima pravo na povlastice za struju

29 May 2020, 12:14

Od sledećeg meseca više građana moglo bi da dobije povlastice za struju. Na snagu stupa novi pravilnik po kojem se…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : 61 novi slučaj…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zabeleženo 61 novi slučaj korona…

23 Jan 2021, 0:33

EkonomijaPočela izrada nacrta programa…

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave…

22 Jan 2021, 12:41

DruštvoŽrtve da prijave nasilnika

Žrtva bilo koje vrste nasilja mora da prijavi počinioca, ističe Nemanja Račić, požarevački…

22 Jan 2021, 12:31

Kursna lista