Šta je deo opozicije zatražio na sastanku sa evroparlamentaracima
   28 Jan 2022, 11:03    Beograd    rts    Elena Marjanović


Šta je deo opozicije zatražio na sastanku sa evroparlamentaracima

Deo opozicije koja se sastala sa evroparlamentarcima zatražio je od posrednika da pomognu da Srbi na KiM mogu da ostvare svoje biračko pravo, a smatraju i da umesto lokalnih izbornih komisija prigovore i odluke o poništavanju izbora na pojedinim mestima zbog nepravilnosti treba da donosi Republička izborna komisija.


Na sastanku sa evroposlanicima Tanjom Fajon, Knutom Flekenštajnom, Eduardom Kukanom i Vladimirom Bilčikom bili su Nova stranka, Građanski demokratski forum i Socijaldemokratska stranka.

Izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, o kojem poslanici uskoro treba da raspravljaju, predviđeno je da odluke o prigovorima, kako je rekao funkcioner SDS-a Konstantin Samofalov, donose lokalne komisije, a oni su, kaže, predložili da se to vrati RIK-u.

"Zamislite postizborni haos gde jedna lokalna komisija u kojoj nemate pravnika odlučuje na jedan način u Subotici, a potpuno drugačije na primer u Surdulici ili Nišu. Tražimo da umesto toga da se to vrati RIK-u kao što je bilo do sada. RIK je dovoljno osnažen ima 46 pravnika i punu podršku stručne službe Skupštine", rekao je Samofalov novinarima.

Ukazao je i da je apsurdno da se skuplja 10.000 potpisa za predsedničku kandidaturu, a ponovo još 10.000 potpisa za parlamentarnu listu.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je da su oni izvestili evroposlanike šta su bile anomalije referenduma i kako bi sve to moglo da se ispravi u biračkom procesu.

"Na njima je velika odgovornost da se obezbedi da Srbi na Kosovu mogu da ostvare svoje biračko pravo. To nisu imali priliku na referendumu", rekao je Movsesijan.

Što se tiče same tehnike izbora, ona se značajno menja novim zakonima, rekao je Movesijan, navodeći da je opozicija ukazala na moguće probleme koji će biti u tom procesu.

"Dali smo rešenja za neke od tih problema. Mislim da su prihvatili i da će do kraja dana ispregovarati sa vlašću da se koliko toliko omogući da ovaj proces bude koliko toliko normalan", rekao je Movsesijan.


Funkcioner GDF-a Rade Veljanovski, koji je i član Privremenog nadzornog tela za praćenje medija, rekao je novinarima da je evroposlanike zamolio da upute apel medijima da pozivaju sve političke stranke u svoje programe, a isto tako i političarima da se odazivaju.Slične vesti

Zašto se na izborima u Srbiji ne primenjuju izlazne ankete

27 Apr 2022, 9:37

Pobednike nedeljnih izbora u Francuskoj i susednoj Sloveniji javnost je saznala odmah posle zatvaranja birališta na osnovu…

Otvorena biračka mesta za ponavljanje izbora

16 Apr 2022, 10:53

Izbori se danas ponovljaju na 54 biračka mesta za izbor narodnih poslanika, na 35 biračkih mesta za izbor predsednika Republike…

U subotu se ponovo glasa na sedam biračkih mesta u Požarevcu

14 Apr 2022, 11:25

Na teritoriji grada Požarevca, u subotu 16. aprila, glasanje za narodne poslanike i predsednika Srbije, biće ponovljeno…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoMaturantska žurka na Trgu u Požarevcu

U petak 27. maja od 17 časova do 23 časa biće organizovana maturantska žurka na Trgu oslobođenja…

25 May 2022, 12:45

HronikaRasvetljena krađa u Domu zdravlja…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu brzo su rasvetlili krađu u…

25 May 2022, 12:25

SportČlanovi "Poleta" osvojili…

Na 31. Pojedinačnom prvenstvu u kuglanju za slepa i slabovida lica, koje je održano 14. i…

25 May 2022, 12:22

Kursna lista