Srpski naučnik patentirao izum koji sprečava krađu i zamenu beba u porodilištima
   29 Oct 2021, 9:03    Beograd    rts    Elena Marjanović


Srpski naučnik patentirao izum koji sprečava krađu i zamenu beba u porodilištima

Problem zamene ili krađe beba u porodilištima mogao bi zauvek biti rešen. Mladi naučnik Komlen Lalović patentirao je uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe kako bi se odmah na porođaju dokazalo materinstvo. Projekat je podržalo Ministarstvo zdravlja, a nekoliko porodilišta je zainteresovano i da ga primeni.Na ideju je došao pre nekoliko godina, kada je saznao da će postati otac, a biometrija je bila tema njegovog doktorskog rada. Naučno je dokazano da se jedino otisak prsta formira do sedmog meseca trudnoće, i ostaje takav do kraja života, dok se sve ostale biometrije menjaju. Zahvaljući tome Komlen Lalović je napravio uređaj koji sprečava zamenu ili krađu beba u porodilištu.


  "Beba ima formiran otisak prsta na samom momentu rođenja. To je tačno, ali niko u svetu to do sada nije empirijski dokazao. Ja sam to, zajedno sa svojim timom, premijerno dokazao i prvi u svetu imamo objavljeno i naučno dokazano da beba ima formiran otisak prsta. I na osnovu svih tih istraživanja ja sam osmislio jedan uređaj koji može inkomporirati sve to i garantovati identitet beba u porodilištu", navodi prof. dr Komlen Lalović, pronalazač.
Uređaj jednostavno radi. Postupak je neinvazivan, bezbolan, praktičan i jeftin.

"Na samom momentu rođenja majka i beba daju otisak prsta, on se šifruje i vezuje u jedan šifrovan podatak. Pri izlasku iz porodilišta ista ta majka i beba ponovo daju otisak i upoređuje se da li je on identičan. Ukoliko jeste onda je to dokaz da je beba sto posto vaša. Da li može i fizički da se onemogući da se beba ukrade. Da, naravno, stavite ovaj uređaj na izlazu iz porodilišta i nema izlaska bez skeniranja. Čak rešava i neke teške slučajeve kao što je smrt bebe, koja se dešava, nažalost. Taj otisak prsta je rezidentan dva, tri sata i može se tačno utvrditi koje je dete preminulo", dodaje Lalović.

Istraživanja su trajala godinama, uređaj je napravljen, uslediće njegovo testiranje. Ima i podršku Ministarstva zdravlja. Za izum su zainteresovani Gradska bolnica u Subotici i Klinički centar Niš. Porodilište Narodni front će, kako najavljuju, biti prvo koje će početi da ga primenjuje.

"Mi smo kao porodilište spremni da sa tim startujemo, čim proizvod bude dostupan, znači da se kod nas primeni, uz adekvatnu proceduru uvođenja i praćenja njegove upotrebe. Kada budu autori projekta spremni, i mi ćemo kao porodilište biti spremni da vrlo brzo krenemo sa njegovom primenom", navodi dr Radomir Marković, pom. direktora za Nemedicinske poslove GAK "Narodni front".

Dr Vanja Milošević, ginekolog u GAK "Narodni front" nada se da će projekat uskoro da zaživi.

"Jer će biti na korist svih nas koji učestvujemo u ovom vrlo delikatnom poslu, a to je, osim tog lepog trenutka koji se dešava rođenjem deteta, damo apsolutnu sigurnost njihovim roditeljima", navodi Milošević.

Istraživanja pokazuju da od četiri miliona novorođenih beba u svetu, čak 28.000 bude zamenjeno u porodilištu. Brojni su slučajevi ukradenih beba u Srbiji, koji već decenijama potresaju javnost. Ovakav vid zaštite u porodilištu, zauvek bi rešio takve probleme.Slične vesti

Niču tri naučno-tehnološka parka, visoka tehnologija seli se i u unutrašnjost Srbije

25 Sep 2023, 10:03

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izgradnju Naučno–tehnoloških parkova u Kruševcu,…

Pohvale iz EU i SAD za srpski sektor inovacija, šta se može učiniti za još bolje rezultate

2 Aug 2021, 8:58

Srbija je u poslednje tri godine u oblasti inovacija zabeležila rast od skoro 30 odsto, što je dvostruko više nego u zemljama…

Novi master programi iz oblasti veštačke inteligencije-kome su namenjeni

7 Jul 2021, 10:13

Država je odlučila da finansira još dva nova master programa iz oblasti veštačke inteligencije. Javni poziv…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista