SRPSKA NOVA GODINA DOČEKANA UZ MUZIKU I VATROMET
   15 Jan 2018, 12:32    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


SRPSKA NOVA GODINA DOČEKANA UZ MUZIKU I VATROMET

Svečano i veselo, uz najraznovrsniji, bogat i sadržajan kulturni i zabavni program u Velikom Gradištu i u ostalim naseljima ove podunavske opštine veliki broj građana dočekalo je Srpsku Novu godinu.  


Srpsku  7.526 Novu godinu dočekali su uz  novogodišnji koncert Folklornog ansambla ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’u Kulturnom centru,uz veliki vatromet i koncertom na otvorenom na,,Žitnom trgu’’ gde su organizatori,Mesna zajednica,Turistička organizacija uz podršku loklane samouprave prisustnim sugrađanima služili pljeskavice,vruću rakiju i vino.


          Pred prepunom salom Kulturnog centra ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’,u prisustvo rukovodstva opštine na čelu sa predsednikom Draganom Milićem,Folklorni ansambl iz ovog grada na Dunavu novogodišnjim koncertom otvorio je ovogodišnju sezonu svojih nastupa i kulturnih dešavanja u opštini Veliko Gradište.


Na ovom tradicionalnom koncertu koji je organizovan povodom proslave pravoslavne srpske Nove godine po  julijanskom kalendaru,predstavio se dečiji,pripremni ,izvođački i  ansambl veterana  Folklornog ansambla ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ kao i orkestar Kulturnog centra,sa igrama i pesmama iz raznih krajeva Srbije,u okviru očuvanja i negovanja,narodnih običaja i tradicije.


Ansambl narodnih igara i pesma „Vlastimir Pavlović Carevac“ osnovan je februara 1999. godine sa ciljem da okupi mlade talente radi bavljenja svim oblicima narodnog stvaralaštva, a samim tim i zbog očuvanja tradicije našeg i ostalih naroda koji žive u Srbiji. ANIP danas broji preko 250 članova I Na njegovom repertoaru nalazi se 20 koreografija sa područja cele Srbije.Ansambl je učestvovao na brojnim smotrama i festivalima u zemlji i inostranstvu I nosilac je najprestižnijih priznanja i nagrada,od koji treba izdvojiti :Internacionalni festival folklora u Banji Herkulani u Rumuniji gde je ansambl proglašen za najbolji na festivalu, a zabeleženi su uspesi i na Balkan folk – festu u Bugarskoj kao i na Međunarodnom festivalu na Zakintosu u Grčkoj. Podmladak takođe vredno radi – na Međuokružnoj smotri izvornog dečjeg stvaralaštva u Boževcu osvojeno je prvo mesto. Nagrada kojom se Ansambl posebno ponosi je Opštinska nagrada koja se dodeljuje najboljima i najuspešnijima u svojoj oblasti.U organizaciji Opštine,Turističke organizacije i Mesne zajednice Veliko Gradište,na ,,Žitnom trgu’’,po hladnom vremenu održan je  muzičko-zabavni program nastupom   orkestra Novice Simića i specijalniog gosta Zijade,a na dolasku Nove godine priređen je i veličanstveni vatromet.

          Većina građana dočekalo je  srpsku Novu godinu u porodičnoj atmosveri,dok su oni sa dubljim džepom i  mladi proslavili doček u kafićimma i pojedinim ugostiteljskim objektima.U pravoslavnom hramu  Sv.,,Arhangela Gavrila’’u Velikom Gradištu kao i u pojedinim hramovima u  naseljima na području opštine,održano je praznično bdenje,moleban koji se služi na kraju svake godine. Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu, a trpeza bogata. 
Lj.Nastasijević

                         Slične vesti

JUBILEJ KULTURNOG CENTRA I DOČEK SRPSKE NOVE GODINE U VELIKOM GRADIŠTU

12 Jan 2019, 9:45

U organizaciji Kulturnog centra i Ansambla narodnih igara i pesama “Vlastimir Pavlović Carevac“ Veliko Gradište,…

DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE NA ZLATIBORU

9 Jan 2019, 11:59

Za doček pravoslavne Nove godine na Kraljevom trgu na Zlatiboru bićeodržan koncert Jelene Gerbec i Nebojše Vojvodića.

NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI ZA DECU OPŠTINE GOLUBAC

3 Jan 2019, 23:50

Centar za socijalni rad opština Veliko Gradište i Golubac, opština Golubac i Udruženje "ROM"…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaULAGANJE U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI…

Za investicije,socijalna davanjja i subvencije iz budžeta za ovu godinu u opštini Golubac…

20 Aug 2019, 17:31

DruštvoZAŠTITITE SE OD UJEDA KOMARACA…

PRIDRŽAVANJEM NEKIH OSNOVNIH SAVETA MOŽETE ZNATNO SMANJITI RIZIK I ZAŠTITITI SEBE OD…

20 Aug 2019, 14:26

DruštvoNOVI AUTOPUT VOŽD KARAĐORĐE BIĆE…

Novi Šumadijski koridor odnosno autoput "Vožd Karađorđe" biće dug između…

20 Aug 2019, 14:21

Kursna lista