SRPSKA NOVA GODINA DOČEKANA UZ MUZIKU I VATROMET
   15 Jan 2018, 12:32    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


SRPSKA NOVA GODINA DOČEKANA UZ MUZIKU I VATROMET

Svečano i veselo, uz najraznovrsniji, bogat i sadržajan kulturni i zabavni program u Velikom Gradištu i u ostalim naseljima ove podunavske opštine veliki broj građana dočekalo je Srpsku Novu godinu.  


Srpsku  7.526 Novu godinu dočekali su uz  novogodišnji koncert Folklornog ansambla ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’u Kulturnom centru,uz veliki vatromet i koncertom na otvorenom na,,Žitnom trgu’’ gde su organizatori,Mesna zajednica,Turistička organizacija uz podršku loklane samouprave prisustnim sugrađanima služili pljeskavice,vruću rakiju i vino.


          Pred prepunom salom Kulturnog centra ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’,u prisustvo rukovodstva opštine na čelu sa predsednikom Draganom Milićem,Folklorni ansambl iz ovog grada na Dunavu novogodišnjim koncertom otvorio je ovogodišnju sezonu svojih nastupa i kulturnih dešavanja u opštini Veliko Gradište.


Na ovom tradicionalnom koncertu koji je organizovan povodom proslave pravoslavne srpske Nove godine po  julijanskom kalendaru,predstavio se dečiji,pripremni ,izvođački i  ansambl veterana  Folklornog ansambla ,,Vlastimir Pavlović Carevac’’ kao i orkestar Kulturnog centra,sa igrama i pesmama iz raznih krajeva Srbije,u okviru očuvanja i negovanja,narodnih običaja i tradicije.


Ansambl narodnih igara i pesma „Vlastimir Pavlović Carevac“ osnovan je februara 1999. godine sa ciljem da okupi mlade talente radi bavljenja svim oblicima narodnog stvaralaštva, a samim tim i zbog očuvanja tradicije našeg i ostalih naroda koji žive u Srbiji. ANIP danas broji preko 250 članova I Na njegovom repertoaru nalazi se 20 koreografija sa područja cele Srbije.Ansambl je učestvovao na brojnim smotrama i festivalima u zemlji i inostranstvu I nosilac je najprestižnijih priznanja i nagrada,od koji treba izdvojiti :Internacionalni festival folklora u Banji Herkulani u Rumuniji gde je ansambl proglašen za najbolji na festivalu, a zabeleženi su uspesi i na Balkan folk – festu u Bugarskoj kao i na Međunarodnom festivalu na Zakintosu u Grčkoj. Podmladak takođe vredno radi – na Međuokružnoj smotri izvornog dečjeg stvaralaštva u Boževcu osvojeno je prvo mesto. Nagrada kojom se Ansambl posebno ponosi je Opštinska nagrada koja se dodeljuje najboljima i najuspešnijima u svojoj oblasti.U organizaciji Opštine,Turističke organizacije i Mesne zajednice Veliko Gradište,na ,,Žitnom trgu’’,po hladnom vremenu održan je  muzičko-zabavni program nastupom   orkestra Novice Simića i specijalniog gosta Zijade,a na dolasku Nove godine priređen je i veličanstveni vatromet.

          Većina građana dočekalo je  srpsku Novu godinu u porodičnoj atmosveri,dok su oni sa dubljim džepom i  mladi proslavili doček u kafićimma i pojedinim ugostiteljskim objektima.U pravoslavnom hramu  Sv.,,Arhangela Gavrila’’u Velikom Gradištu kao i u pojedinim hramovima u  naseljima na području opštine,održano je praznično bdenje,moleban koji se služi na kraju svake godine. Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu, a trpeza bogata. 
Lj.Nastasijević

                         Slične vesti

Zašto je dobro donositi novogodišnje odluke?

12 Feb 2020, 11:00

Novogodišnje odluke jedne su od omiljenih prazničnih tradicija, a čin njihovog donošenja praktikuje sve veći broj ljudi.…

PROSLAVLJENA SRPSKA NOVA GODINA NA TRGU U POŽAREVCU

14 Jan 2020, 14:27

PROSLAVLJENA JE NOVA GODINA PO JULIJANSKOM KALENDARU KOJA SE SLAVI U SRBIJI, PA TAKO I U POŽAREVCU.

U Požarevcu…

DOČEK SRPSKE NOVE GODINE UZ GVARDIJU, NOVI ZVUČNI TALAS I HOR ODJEK NA TRGU U POŽAREVCU

11 Jan 2020, 16:04

DOČEK SRPSKE NOVE GODINE BIĆE ORGANIZOVAN NA GRADSKOM TRGU U POŽAREVCU, A GLAVNI DEO PROGRAMA BIĆE NASTUP NOVOG ZVUČNOG…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoRUŽIĆ I FABRICI O ZNAČAJU REFORME…

ZAŠTO JE REFORMA VAŽNA ZA GRADJANE I PRIVREDU, I U KOJOJ MERI JE U TOM POSLU ZNAČAJNA…

30 May 2020, 12:44

DruštvoPOČELO JE ISPITIVANJE NA ANTITELA…

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE POŽAREVAC POČELO JE SEROLOŠKO ISPITIVANJE ODNOSNO ISPITIVANJE…

30 May 2020, 12:31

PolitikaGRUPA GRAĐANA ISKORAK PREDALA…

GRUPA GRAĐANA ISKORAK DR ZVONKO BLAGOJEVIČ-MITA GAVRILOV PREDALI SU KASNO SINOĆ SVOJU IZBORNU…

30 May 2020, 12:25

Kursna lista