Srećna Srpska nova godina!
   14 Jan 2022, 9:33    Beograd    rts    Elena Marjanović


Srećna Srpska nova godina!

Građani širom Srbije dočekali su Novu 2022. godinu po julijanskom kalendaru. Zbog pogoršane epidemijske situacije nema organizovanog dočeka na javnim mestima, pa su i koncerti na mnogim trgovima otkazani. U restoranima i hotelima doček je organizovan uz obavezu poštovanja mera. Mnogi su Srpsku novu godinu dočekali u krugu porodice. Za gledaoce RTS-a zabavni program “Pod nebom Srbije“ i vatromet sa Kule Beograd.


Drugu godinu zaredom Julijansku Novu godinu dočekujemo u epidemijskim uslovima. Proslave i koncerti na javnim mestima u mnogim gradovima su otkazani usled porasta broja zaraženih koronavirusom.

  Iako je, uz obavezu poštovanja epidemijskih mera, doček organizovan u restoranima i hotelima širom Srbije, mnogi su i ove godine odlučili da Srpsku novu godinu, ili Mali Božić, dočekaju u svom domu, u krugu porodice i uz svečanu trpezu.

Na Prvom programu RTS-a prikazan je novogodišnji program pod nazivom "Pod nebom Srbije", muzičko-scenski šou snimljen na trgovima osam gradova - Beograda, Niša, Kraljeva, Novog Pazara, Smedereva, Subotice i Peći.

Naši gledaoci Srpsku novu godinu dočekali su uz koncerte brojnih zvezda popularne muzike - Bajage, Zvonka Bogdana, Dragane Mirković, Miroslava Ilića, Harisa Džinovića, Saše Matića, Seke Aleksić, Vesne Zmijanac, Riblje Čorba, Goce Tržan, Ivane Peters, Kneza, Hurricane, Angelline i mnogih drugih.

 
U ponoć na Drugom programu RTS-a prenos vatrometa, uz lasersku projekciju sa Kule Beograd, što je i jedini organizovani vatromet u prestonici.

U Beogradu je odložen koncert Željka Joksimovića na Sava promenadi, u Nišu takođe nema organizovanog dočeka, dok je u Novom Sadu, u muzičkom smislu, organizovana sadržajna proslava u okviru projekta "Doček 7530", ali i povodom preuzimanja titule Evropske prestonice kulture.



Bdenja i molebani u pravoslavnim crkvama 


Tradicionalni svetlosni performans u organizaciji Srpske pravoslavne crkve kod Hrama Svetog Save izostao je i ove godine, ali ne i ponoćna liturgija i moleban za početak Pravoslavne nove godine.

  Osim Srpske, novu godinu su dočekale i Ruska, Gruzijska, Ukrajinska i Jermenska pravoslavna crkva i Sveta Gora. U crkvama se održavalo praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini. Po običajnom kalendaru, tokom noći se ne spava, već se služi vruća rakija, kuvano vino i krofne.

Srpska nova godina praznuje se 14. januara po novom, odnosno po starom, julijanskom kalendaru, 1. januara. Naziva se i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti.
U godinama pre korone, dočekivana je uz vatromet i brojne koncerte na trgovima širom zemlje, sa velikim brojem stranih turista.



Slične vesti

Koliko su opasne petarde, svedoče majka povređenog dečaka i lekari

9 Jan 2024, 9:43

I pored svih apela, i ove godine mnogo se pucalo tokom praznika. Petarde, vatrometi, udari i druga pirotehnička sredstva,…

Praznična kupovina od džidža-bidža do dve prosečne plate

5 Jan 2024, 9:54

Austrijanci za novogodišnje poklone izdvoje oko 290 evra, Italijani oko 230, a, prema istraživanju najveće platforme…

Požarevljani dočekali Novu godinu uz lokalne bendove i vatromet

1 Jan 2024, 11:29

Novogodišnji program na Trgu oslobođenja 31. decembra počeo je u 12 časova nastupom DJ Vlade, nakon čega je organizovan…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista