SREĆAN BOŽIĆ
   7 Jan 2017, 15:07        Sattv    Maja Kostić


SREĆAN BOŽIĆ

Dok uživamo uz pucketanje vatre i posmaatranje zimske idile iz tople sobe, slavimo Božić! U ovim prazničnim danima priuštimo sebi mir i sreću uz neku dobru knjigu. Ovo je samo mali podsetnik i preporuka. Srećan Božić!

1. Markes - ''Sto godina samoće''  To je roman koji na retko senzibilan način objašnjava srž ljudskih strasti, želja, snova, cikličnost sudbine i odnosa među članovima različitih generacija.
 

2. Borislav Pekić – ''Novi Jerusalim'' Ultimativan postmodernistički obračun sa ideologijama kao takvim-politickim, religijskim, sa XX vekom kao horor žanrom, istorijom kao gotikom.

3.Vladimir Tasić – ''Kiša i hartija"Govori o generacijskom iskustvu ljudi koji su bili u dvadesetim početkom devedesetih, previše stari da počnu nešto "preko", previše mladi za stradanja u SFRJ tada.

4.Vasko Popa – ''Nepočin polje'' Zbirka pesama za svakog, za one koji su romantičari i one koji su revolucionari, za one koji vole tradiciju, ali i modernu, zbirka koja se može interpretirati na mnogo načina.

5. ''Hari Poter'', J.K. Rouling Magična je i eskapistička, što dođe na isto. Uvidiš da ima beskrajno mnogo svetova i da su ti dostupni. Isto važi i za Gospodara prstenova.

5. ''Ana Karanjina'', Tolstoj
  Nauči te da razumeš, a ne da osuđuješ. Uz ovu knjigu malo odrasteš.

6.''Majstor i Margarita'', Bulgakov  Ko kaže da ne voli da čita, uz ovu knjigu će zavoleti, a ko voli, voleće još više.

7. ''Bogorodičina crkva u Parizu'', Igo  Dok je čitaš, bukvalno čuješ zvuke prvih zvona dok se grad budi.

8. Herman Hese - ''Demijan'' U srednjoj školi sam, kao i mnogi drugi klinci, bila fascinirana Heseom i Jungom. Na taj period odrastanja i stvaranja nekog sopstvenog identiteta svakako su dosta uticala Heseova dela. Teško je izdvojiti koje je ostavilo najveći utisak na mene, ali svakako je Demijan jedna od knjiga koje su na must read listi.

9.Tomas Man - ''Čarobni breg'' Kad god pokušam da se prisetim nekih detalja iz te knjige, u sećanju mi se jave scene nalik filmskim. Ako volite Sorentinijevu ''Mladost'', onda će vam se svideti i ''Čarobri breg'', jer je reditelj očigledno bio inspirisan i Manovim delom dok je pravio film.

10. 
Miloš Crnjanski, ''Seobe II'' Za sve one koji još imaju nedoumice o nacionalnom identitetu, za sve nas da ne ponavljamo istorijske greške.

11. Albert Kami, ''Stranac'' Za sve one koji žele da razumeju savremeni svet ne smeju preskočiti knjigu koja ga je iznedrila (i uništila).

12. Tolkin, ''Silmarilion '' Za sve, da ne zaboravimo za šta je sve sposoban ljudski um i ljudska mašta. I da ponovo poverujemo u njih.

13. Sitničarnica ''Kod srećne ruke'' - Goran Petrović Ukoliko ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada biste mogli da se krećete kroz tekst knjige kao što se krećete kroz ovdašnju fizičku realnost, znajte da se i Goran Petrović zapitao isto i razvio svoju ideju kroz svojevrsnu matriks-bajku. Šta bi se dogodilo kada bi svaki čitalac knjige mogao da menja – dopunjava i briše – značenja, i to tako da izmene budu vidljive svim ostalim čitaocima? Zamislite čitaoce koji su dospeli u istu knjigu iz sasvim različitih pobuda – neki su u nju pobegli jer im stvarnost nije dala neophodno, neki su imali vrlo jasno profilisane ideološke tendencije, neki su tu došli vođeni jednostavnom, mladalačkom zaljubljenošću. Kada su se svi sreli i dobili svoje parče fikcijskog sveta, Goran Petrović je maestralno otvorio vrata nove knjige za svakog od nas.

14. Stevan Pešić - "Katmandu" I na kraju čarobni svet Indije kroz koji nas vodi maestralni pisac, čovek koji nam oslikava dušu ove tople zemlje, njenu kulturu, jezik, ljude. Gledajući u njih posmatra sebe, svoju kulturu, svoju tradiciju, i jednom rečju dočarava ljubav prema svetu, ljubav prema životu.

 
 

 Slične vesti

U čast slikara Dragana Kecmana u Kučevu u novembru izložba slika Braničevska paleta

27 Sep 2023, 16:53

Od osnivanja do danas Udruženje likovnih umetnika ,,Milena Pavlović Barili’’ Požarevac  programsku orjentaciju…

Seoba Srba na Desankin način

13 May 2021, 11:14

Umetnica Desanka Stanojević iz Požarevca poznata je po svom stvaralaštvu, kako kroz rad u školi tako i kroz…

Vaskršnja jaja Desanke Stanojević obišla svet

28 Apr 2021, 15:33

Desanka Stanojević višegodišnji aktivni član Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ je jedinstvena kako…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista