Srbija zakoračila u "zelenu tranziciju", put ka čistoj energiji neminovnost
   15 Apr 2022, 11:04    Beograd    rts    Elena Marjanović


Srbija zakoračila u "zelenu tranziciju", put ka čistoj energiji neminovnost

Poručuje se da je put ka čistoj energiji neminovnost, mora biti pravedan, planiran i uz zaštitu najsiromašnijih. U skladu sa pariskim klimatskim dogovorom pokrenut je projket za smanjenje štetnih emisija i zavisnosti od uglja. Sa više od milion dolara finansira ga Vlada Japana.


Istraživanje "Programa Ujedinjenih nacija za razvoj" pokazuje: dve trećine naših građana smatra da ekologija ima primat nad ekonomijom, pet posto se zalaže za ravnotežu, a 12 posto ekonomiju stavlja na prvo mesto.


"Četiri petine građana Srbije je svesno da je čovek, to jeste ljudski faktor razlog klimatskih promena i to je plodno tlo na kome će ovaj projekt sprovoditi svoje aktivnosti", kaže vođa tima za vitalni razvoj "UNDP" Žarko Petrović.    


Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata smatra da Srbiji treba pružiti pomoć u inovativnim investicijama u zelene tehnologije.    

"Japan je posvećen ulaganju u čiste tehnologije i ovaj projekat podržava i ekonomske reforme zemalja Blakana u procesu pristupanja Evropskoj uniji", ističe ambasador Japana.     "


Program Ujedinjenih nacija za razvoj" ukazuje na to da Srbija mora savladati tri izazova: prvi - klimatske promene jer ugrožavju proizvodnju hrane i snabdevanje vodom u čitavom regionu, drugi - tržišna nekonkurentnost zbog korišćenja fosilnih goriva i treći - snabdevanje energijom što diktira razvoj zemlje.   

"Tranzicija neće biti laka, jer preko 70 odsto energije dolazi iz fosilnih goriva. U takvoj proizvodnji struje angažovano je 25.000 ljudi, što znači da im treba prekvalifikacija. Prelazak na čistu energiju pogađa najsiromašnije pa je cilj projekta da se obezbedi njihova zaštita", naglašava stalni predstavnik "UNDP" u Srbiji Fransin Pikap.    

Iz Vlade poručuju da se već rade na smanjenju energetskog siromaštva i obezbeđivanju najefikasnijeg grejanja domaćinstava.    


"Zelena agenda nije omča oko vrata, kako često može da se čuje u javnosti. Zelena agenda je način, ključ, model prevazilaženja problema i jedan potpuno novi izvor energetske i nacionalne moći naše zemlje i svake druge zemlje koja kreće u taj proces", objašnjava ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.    

Nadležni obećavju da će do kraja godine Srbija imati i "Nacionalni plan za klimu i energetiku" i "Strategiju razvoja energetike do 2050".Slične vesti

Sadnica crvenih šljiva i ruža za građane Opštine Veliko Gradište

1 Dec 2022, 16:34

U cilju promocije zdravih i ekoloških navika i ozelenjavanja naselja, opština Veliko Gradište …

EU zabranila plastične tanjire, slamke i pribore za jelo - koliko je Srbija daleko od takve odluke

19 Jul 2021, 9:48

U zemljama članicama Evropske unije ovog meseca na snagu je stupila zabrana proizvodnje i prodaje jednokratnih plastičnih…

Ekološka akcija pošumljavanja crnim borom na brdu Gorica kod naselja Ram u Opštini Veliko Gradište

24 May 2021, 12:49

U organizaciji Grada Požarevca, Opštine Veliko Gradište i Planinarskog društva ,,Vukan.’’…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaRazbojništvo u pokušaju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. L.(1986) iz…

28 Jan 2023, 21:57

HronikaRazbojništvo u pokušaju

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su M. L.(1986) iz…

28 Jan 2023, 21:57

KulturaBiblioteka Nikola Sikimić Maksim…

Narodna biblioteka ,,Nikola Sikimić Maksim’’ u Kučevu obe3ležila je 150 godina…

28 Jan 2023, 11:30

Kursna lista