Srbija se vraća na nebo svetske avio-industrije
   7 May 2019, 13:26        KURIR    Maja Kostić


Srbija se vraća na nebo svetske avio-industrije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je dolazak nemačke kompanije MTU, vodećeg proizvođača avio motora, veliki dan za Srbiju, jer je ta kompanija "rols rojs" ili "mercedes" u svetu avioindustrije.
 Vučić je, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU, istakao da je u Srbiju stigla najmodernija kompanija u avioindustriji i da jedna trećina svih letelica u svetu ima delove te komapnije.
  "Ovo je jedan veliki projekat, od ogromnog značaja za nas, koji znači novi, visoko tehnološki život Srbije", rekao je Vučić.
 
Najavio je da bi već u junu trebalo da bude potpisan i ugovor.
    Takođe, dodao je bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno 450 ljudi, a kasnije, nada se, i mnogo više.

"Srbija je izgubila mesto u zemljama koje su imale avio klaster. Srbija se sada vraća na nebo evripske i svetske avio industrije", rekao je Vučić.
 
Vučić je naveo i da bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno 450 ljudi, a kasnije, nada se i mnogo više.
    Primera radi, naveo je da se MTU u Poljskoj počeo poslovanje pre 10 godina, a da danas imaju 28.000 zaposlenih.
 
"Nadam se, iako ne možemo da dođemo do tog broja, da možemo da govorimo o većem broju zaposlenih i o ogromnom značaju avioindustrije, jer je to nešto što raste i tek će da raste u narednim godinama", konstatovao je predsednik Srbije.
 
Kako je rekao, oni koji prave automobile ili kamione moraju da vode račna o tome kakav će rast biti sledećih nekoliko godina, dok je u avioindustriji dugoročna proizvodnja, jer je njihovo tržište zagarantovano za narednih 50 godina.
 
"Oni odavde neće otići za pet godina, neće ni za 30 ili 50 godina. Ovo je fabrika koja će, nadam se, više od 100 godina biti važna za nas", podvukao je Vučić.
    Predsednik je istakao da nas ta nemačka kompanija uvodi u višu ligu kada je reč o ekonomiji i da će u Srbiji moći da se obavlja tehnološki najnaprednija proizvodnja, kao i popravke i održavanje motora.
 
Kaže da se motori aviona remontuju na svakih milion kilometara i da će se veliki broj aviona koje budemo videli na nebu raditi upravo u Srbiji.
 
"Avioni će zavisiti od toga kako će naši majstori da rade, a radiće ih po najvišim svetskim standardima", naglasio je Vučić.

Predsednik je istakao da ta kompanija ima po trećinu akcionara iz SAD, Velike Britanije i trećonu iz Nemačke i Francuske.    
Naglasio je da je to jedna od najvećih kompanija u aviondustriji i da Srbija za Šrajega nije bila na listi zemalja za investiciju, ali da smo se borili i uspeli da dovedemo tu komaniju.
 
Vučić kaže da mu je rekao da će naša zemlja ponuditi bolje uslove od bilo koje druge zemlje, kao i da ne bi uspeli da Nemci nisu videli veliki entuzijazam kod naših mladih ljudi kada su obilazili škole u Pančevu i drugim mestima.
 
"Videli su silno motivisane ljude koji govore enegleski, a čak i nemački jezik", naveo je Vučić.
 
Zahvalio je i čelniku Simensa u Srbiji Udu Ajhlingeru što je pomogao da ta investicija, kao i druge investicije iz Nemačke, dođu u Srbiju.    
"Hvala brate Udo i mi ćemo da pomognemo šta možemo sa naše strane. Udo je u međuvremenu postao i srpski zet. Mnogo sam srećan što smo uspeli da pobedimo mnogo jače i razvijenije zemlje od nas. Uspeli smo da vratimo Srbiju na mapu zemalja koje će da razvijaju avioklaster", naveo je Vučić.
 
Kaže da MTU da oni već razgovaraju sa drugim kompanijama da dođu i presele svoju avioindustriju u Srbiji i da je reč o zemljama članicama EU.
 
"Već ove nedelje imamo razgovore sa nekima od njih da dođu u Srbiju", dodao je Vučić.
 
Napmenuo je da je to velika stvar za našu zemlju, s obzirom da aviondustrija svake godine raste oko sedam odsto.    
Vučić je zahvalio svima koju su pomogli da MTU dođe da investira u našu zemlju.
 Slične vesti

Vučićeva poruka pred otvaranje auto puta Miloš Veliki

16 Aug 2019, 14:11

Nema bolje ni lepše ideje nego da novi auto-put, od Obrenovca do Ljiga, bude nazvan po Milošu Velikom, koji…

Građani će po dobru pamtiti ovu i naredne godine

13 Aug 2019, 12:47

Neće biti povećanja javnog duga zbog nacionalnog investicionog plana za koji će biti izdvojeno deset do 12 milijardi evra,…

Ključni zahtev opozicije da Vučić ne učestvuje u kampanji

10 Aug 2019, 12:27

Ključni zahtev opozicije jeste da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ne učestvuje u izbornoj…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeOPŠTINA VELIKO GRADIŠTE U PROJEKTU…

U Velikom Gradištu  održana je konferencija za medije povodom početka realizacije…

24 Aug 2019, 20:44

PolitikaODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE…

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske Napredne stranke u Velikom…

24 Aug 2019, 15:02

DruštvoINFORMATIVNI CENTAR JP PUTEVI…

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da je od danas, 22.08.2019. god. u funkciji…

24 Aug 2019, 13:56

Kursna lista