Srbija prvi sveobuhvatni partner Kine u CIE
   1 Dec 2017, 13:25        RTV    Maja Kostić


Srbija prvi sveobuhvatni partner Kine u CIE

Srbija je prvi sveobuhvatni partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi i važan partner za izgradnju inicijative "Jedan pojas, jedan put", istakao je ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, povodom upravo završenog 6. Samita Kina plus 16 u Budimpešti.

Ambasador Li je, u intervjuu Tanjugu, podsetio da je inicijativu "Pojas i put" pokrenuo kineski predsednik Si Đinping 2013. godine, te da se tokom protekle četiri godine ona postepeno preobražavala "od ideje u akciju i od vizije u realnost".

Više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija širom sveta aktivno podržava i učestvuje u toj inicijativi i postižže rezultate, istakao je kineski diplomata i podsetio na značajnu ulogu Srbije da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao Forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put ", u Pekingu, gde su učesnici iz svih zemalja zajedno planirali pravce dalje saradnje.

Kineski ambasador je istakao tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije, kako zemalja, tako i naroda obe države, te na činjenicu da su poslednjih godina, odnosi između Kine i Srbije konstantno napredovali i da to predstavlja solidnu osnovu za kontinuirani i produbljeniji razvoj bilateralnih odnosa.

„Kao važan partner u Evropi za izgradnju "Pojas i put" i prvi sveobuhvatno strateški partner Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi, Srbija je među prvima potpisala sa Kinom Memorandum o razumevanju zajedničkog promovisanja izgradnje 'Pojas i put', zatim Memorandum o razumevanju pojačavanja saradnje na izgradnji 'Internet puta svile' i promociji informacione povezanosti, kao i brojne druge važne dokumente saradnje", rekao je Li i dodao da je time obezbeđeno dobro političko okruženje u Srbiji za razvoj inicijative "Pojas i put".

Li je kazao da Srbija i njen povoljan geografski položajem i sa velikim brojem panevropskih saobraćajnih koridora, plovnim Dunavom i Savom, razvijenom saobraćajnom mrežom, jakom industrijskom osnovom i relativno razvijenim pratećim industrijama, poseduje ogromne prednosti i povoljnu politiku za privlačenje stranih investicija.Slične vesti

5 načina kako popraviti loše poslovanje

8 Nov 2023, 9:38

Svako poslovanje je dinamično i sa sobom nosi mnoge izazove. Loši periodi su sastavni deo poslovanja, ali važno je…

Kako do bolje saradnje u regionu - preko Otvorenog Balkana ili Berlinskog procesa

11 Jul 2023, 11:11

Premijer Albanije Edi Rama je početkom juna otvorio pitanje opstanka Otvorenog Balkana. Stefan Vladisavljev, programski…

Ministarstvo privrede: Osnivanje privrednog društva isključivo elektronski

11 May 2023, 11:00

Ministarstvo privrede podsetilo je danas građane Republike Srbije da se prijava za osnivanje privrednog društva,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Požarevcu od početka godine…

Na području Policijske uprave Požarevac od početka godine registrovana su čak 129 požara,…

28 Feb 2024, 17:18

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 29. Februar…

SRBIJA: U četvrtak toplo i promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima.…

28 Feb 2024, 13:45

DruštvoRadovi na rekonstrukciji "Čikoša"…

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca obišao je radove na rekonstrukciji „Čikoša“…

28 Feb 2024, 13:12

Kursna lista