Srbija otvorila još četiri poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji
   14 Dec 2021, 9:41    Beograd    rts    Elena Marjanović


Srbija otvorila još četiri poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji

Na međuvladinoj konferenciji Srbije i Evropske unije u Briselu otvoren je klaster 4, koji obuhvata četiri poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.Otvorena su poglavlja 14 (transportna politika), 15 (energetika), 21 (transevropske mreže) i 27 (životna sredina)

Srbija je u dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila 22 poglavlja, od kojih su dva poglavlja privremeno zatvorena.Brnabić: Važna prekretnica za Srbiju Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je nakon međuvladine konferencije da je današnji dan veoma značajan datum i veoma važna prekretnica za Srbiju.

"U skladu sa novom metodologijom danas smo otvorili klaster 4 - zelena agenda i u okviru klastera 4 otvorili smo četiri nova poglavlja", navela je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ocenila je da je to veliki uspeh na kom želi da čestita svim građanima Srbije i zahvalila je predsedniku Vučiću na podršci i razumevanju koje je pokazao.

"Važna stvar nove metodologije je političko upravljanje integracijama. Ono što smo mi uradili u mandatu nove vlade je da u potpunosti politički, zajedno sa ministarkom Joksimović, upravljamo procesom, svim reformama, pre svega u oblasti vladavine prava i to je dalo rezultat", kazala je Brnabićeva.

Navela je da je otvaranje poglavlja ogromna motivacija za dalje reforme u oblasti vladavine prava, javne uprave i privrede i ekonomije.

"Želim da zahvalim svim državama članicama Evropske unije, kao i Evropskoj komisiji na podršci i na razumevanju. Pokazali su da su otvoreni, da su spremni da vide, da saslušaju, da nagrade sve ono što smo uradili i samim tim ovo je velika motivacija da nastavimo, čak ne ni na isti način na koji smo radili dosada, već da idemo brže i da radimo bolje", navela je Ana Brnabić."Nadam se da ćemo 2022. godine otvoriti i klaster 3"Ana Brnabić je navela da se nada da će Srbija 2022. godine otvoriti i klaster 3, koji je, kako je navela, spreman, a da je sledeće na agendi priprema za otvaranje klastera 5.

Brnabićeva je navela da je sve veći fokus na zaštiti životne sredine i "da je ta tema sve prisutnija i sve važnija u Srbiji".

"Naši prioriteti takođe ostaju regionalna stabilnost, dijalog sa Prištinom, ekonomija. Zadovoljna sam, i o tome smo i danas pričali, kakve ekonomske rezultate Srbija postiže. Očekujem da naš rast ove godine bude preko 7, čak 7,5 odsto", istakla je Ana Brnabić.

Naglasila je da je stepen usklađenosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije trenutno na 65,55 odsto.

Brnabićeva je zahvalila Sloveniji na "uspešnom predsedavanju", kao i na podršci državama članicama, Evropskoj komisiji, komesaru Varheljiju i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.Varhelji: Otvaranje klastera 4 snažan politički signal posvećenosti EU pridruživanju SrbijeOtvaranje pregovora o klasteru 4 predstavlja snažan politički signal posvećenosti Evropske unije pridruživanju Srbije, istakao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je rekao da se sada po prvi put otvaraju pregovori o jednom klasteru, koji se sastoji od četiri poglavlja.

Dodao je da time Srbija preduzima još jedan značajan korak ka pridruživanju EU.

"Otvaranje poglavlja predstavlja veoma dobru vest za Srbiju i njene građane, kao i za ceo Zapadni Balkan. Time je poslata snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman na Zelenoj agendi", objasnio je Varhelji.


Evropski komesar za proširenje je kazao da otvaranje klastera potvrđuje da postoji napredak u pregovorima u procesu pridruživanja i da EU podržava sve reforme koje su sprovedene u Srbiji.

Naglasio je da je to i priznanje Srbiji za vladavinu prava i korake preduzete na reformi Ustava u vezi oblasti koje se tiču otvorenog klastera.

Varhelji je naveo da sada predstoji puno posla na suštinskim pregovorima, i da samo posvećenim pristupom Srbija može da ispuni sve uslove za zatvaranje poglavlja.

"Međuvladina konferencija je omogućila i da otvorimo politički dijalog o ključnim izazovima sa kojima se Srbija dalje suočava. Kada je reč o vladavini prava i normalizaciji odnosa sa KiM oni ostaju ključni za pristupni proces", poručio je Varhelji.

Varheji je kazao da je važno da Srbija ostvaruje dobre rezultate na terenu, sa čvrstom ambicijom da otvara dalje klastere tokom francuskog predsedavanja EU.

"Mi sa naše strane uradićemo sve da bi se ubrzali pregovori", naglasio je Varhelji.Dovžan: Istovremeno otvaranje četiri poglavlja unosi dinamiku u pregovoreIstovremeno otvaranje četiri poglavlja unosi dodatnu dinamiku u pregovore o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, izjavio je danas slovenački državni sekretar, Gašper Dovžan, posle Međuvladine konferencije EU-Srbija.

Dovžan je izneo zajedničku poziciju EU rekavši da je za EU proširenje ostaje ključni prioritet koji predstavlja strateško investiranje u mir, prosperitet, stabilnost u Evropi.

"Posebno mi je drago što smo se danas složili da otvorimo jedan pregovarački klaster sa Srbijom, što je prvi put. To je važan rezultat u pregovorima i važna demonstracija revidirane metodologije proširenja koja je sada primenjena u praksi", rekao je Dovžan.Slične vesti

Grubješić: Ništa nismo dobili od Brisela, ništa nije ponuđeno

24 Jun 2022, 9:25

Srbija bez novih klastera, BiH bez statusa kandidata, Skoplje i Tirana ni na startu pregovora - epilog je jučerašnjeg samita…

Vučić, Rama i Kovačevski ipak idu na samit u Briselu

22 Jun 2022, 15:25

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski…

Žiofre za RTS: EU za Srbiju svakako predstavlja budućnost

22 Jun 2022, 11:10

Približavamo se polovini godine, a to istovremeno znači četiri meseca rata u Ukrajini i završetak predsedavanja Francuske…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKsenija Mitrović najbolja glumica…

Na žalost, usled nepovoljnih vremenskih prilika, sinoćna predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog…

26 Jun 2022, 12:41

KulturaOdržan "Festival igre Zlatibor…

U subotu 25. juna 2022. godine na bini na Kraljevom trgu održan je "Festival igre Zlatibor…

26 Jun 2022, 12:31

DruštvoDodeljena priznanja "Vidovdanski…

Vidovdanske kulturne svečanosti održane su  u subotu, 25. juna, u Kulturnom centru na Zlatiboru…

26 Jun 2022, 12:29

Kursna lista