SRBIJA NA ŠESTOM MESTU U EVROPI PO STAROSTI STANOVNIŠTVA
   23 Mar 2017, 13:55    Požarevac    Sat Tv    Tatijana Spasojević


SRBIJA NA ŠESTOM MESTU U EVROPI PO STAROSTI STANOVNIŠTVA


     U KABINETU NAČELNIKA BRANIČEVSKOG OKRUGA ALEKSANDRA ĐOKIĆA, ODRŽANA  JE KONFERENCIJA ZA MEDIJE, POVODOM POSETE ČLANOVA KABINETA MINISTRA BEZ PORTFELJA SLAVICE ĐUKIĆ DEJANOVIĆ, U VEZI IZRADE STRATEGIJE DEMOGRAFSKE I POPULACIONE POLITIKE REPUBLIKE SRBIJE.

Prosečna starost stanovništva u Srbiji je skoro 43 godine i naša zemlja je na šestom mestu u Evropi po starosti stanovništva. Zbog negativnog prirodnog priraštaja, ali i migracija, Srbija godišnje izgubi grad veličine oko 36.000 stanovnika. Kako bi se nepovoljna demografska slika promenila Vlada Srbije formirala je ministarstvo koje će se baviti tom problematikom.

Obzirom da  je u Braničevskom okrugu zabeležen negativan priraštaj a posebno u Golubcu I Kučevu a u Žabarima je zabeležena velika stopa smrtnosti ovo su podaci koji zahtevaju ozbiljniju analizu. Tim povodom kabinet  načelnika Braničevskog okruga Aleksandra Đokića posetili su članovi kabineta ministra i predstavnici lokalnih samouprava iz celog okruga.
Načelnik braničevskog okruga  nam je predstavio  značaj ove teme.
Marjan Jovanović –saradnik iz kabineta ministra bez portfelja Slavice Đukić Dajanović je predstavio detalje planiranih projekata.

Čak 18,7 odsto stanovništva danas starije je od 65 godina, prosečna starost je 42,7 godina pa nas to svrstava na šesto mesto u Evropi po starosti stanovništva.


Đukić Dejanović je podsetila da je 2008. godine urađena Strategija podsticaja rađanja, da će ona u ovoj godini biti revidirana, te da će se osim postojećih rešenja baviti još migracijama i aktivnim starenjem.

U sklopu aktivnih mera za povećanje rađanja, ministarka je podsetila da je RFZO potpisao ugovor sa pet državnih i 11 privatnih klinika za vantelesnu oplodnju, gde će moći da se obavi do 4.300 procesa.
 
U ovoj godini počeće realizacija četiri pilot projekta podsticanja rađanja, sve u skladu sa potrebama mladih parava u različitim delovima Srbije.
 
Primećeno je da majke u Beogradu dosta vremena izgube dok dete odvedu u vrtić ili školu, pa će se raditi na tome da dete predaju asistentima na pragu kuće koji će ih voditi i vraćati iz vrtića organizovanim prevozom.
 
Drugi model je jug Srbije gde će se podsticati proizvodnja i pokušati da ekonomski ojačaju porodicu, kako bi se odlučila na rađanje. Posebne mere predviđene su za Vojvodinu i centralnu Srbiju.
 
„Revidiranje strategije, četiri pilot projekta, biće realizovani u ovoj godini, kao i anketiranje oko 5.000 zaposlenih, koji će sugerisati koji su to modeli kako da se uskladi roditeljstvo i posao“
Poslodavce treba podsetiti na zakonske mogućnosti kliznog radnog vremena, rada od kuće.
Kada se sprovedu sve planirane aktivnosti, naredne godine biće godina davanja predloga za izmenu zakonske regulative.


Slične vesti

U Golupcu održan Building camp u okviru INTERREG Danube programa

25 Jun 2022, 16:15

DANUrB+ je novi projekat od strane INTERREG EU podunavskog prekograničnog programa, pokrenut je 1. jula 2020. godine u cilju…

Opština Veliko Gradište potpisala memorandum o saradnji sa programom "Podsticajno roditeljstvo kroz igru"

13 Jun 2022, 15:54

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić danas je, na Nacionalnom skupu „Otvorimo širom…

Računarska oprema za Veliko Gradište kao najbolju opštinsku Upravu u oblasti Odgovornost I vladavina prava

23 Apr 2022, 12:31

Opština Veliko Gradište dobitnik je godišnje nagrade za najbolju opštinsku upravu u oblasti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBiblioteka Veljko Dugošević u…

Od 2000. godine se, na inicijativu Ujedinjenih nacija, svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni…

13 Aug 2022, 15:09

KulturaBijelo dugme 25. avgusta u Požarevcu

Posle šest godina  “Bijelo dugme” ponovo u Požarevcu. Muzički događaj…

13 Aug 2022, 11:53

PoljoprivredaSuša gotovo prepolovila prinos…

Ranije nego inače, u prvoj nedelji avgusta u Braničevu počela je žetva suncokreta. …

13 Aug 2022, 11:49

Kursna lista