Srbija među pet najboljih zemalja u Evropi za inovacije
   21 Apr 2022, 10:32    Beograd    rts    Elena Marjanović


Srbija među pet najboljih zemalja u Evropi za inovacije

Srbija ima više od 12.000 istraživača, više od 70 instituta, 22 izuzetno vredna razvojna centra i 123 univerziteta i fakulteta, što predstavlja inkubator ogromne energije i ideja za inovacije IT i inženjersku oblast. Kako poboljšati ambijent za inovacije u Srbiji, objašnjeno je u 60 preporuka koje su sabrane u Sivu knjigu inovacija Nacionalne asocijacije za lokalni ekonomski razvoj.


Vlada Srbije ove godine podržaće sektor inovacija sa više od tri milijarde dinara, tvrde u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

  "Posebno su značajne preporuke u pogledu saradnje nauke i privrede kako bismo popravili ulogu Srbije na svetskim listama konkurentnosti a posebno globalnom indeksu inovativnosti gde u domenu saradnje nauke i privrede beležimo ocenu 39,6 od 100", kaže Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Srbija je među pet najboljih zemalja u Evropi za inovacije, ističe ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj. To potvrđuje prošlogodišnji izvoz u IT sektoru i inovacijama, koji je prvi put premašio izvoz poljoprivrednih proizvoda.

"Možemo da očekujemo da ćemo u ovoj godini, do kraja 2022. uspeti da dostignemo izvoz svega što je vezano za inovacije, IT-jem i digitalizacijom od blizu dve milijarde dolara. To je jedan fantastičan uspeh za državu veličine kao što je Srbija", kaže Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Među najbitnijim preporukama su one o uvođenju industrijskih doktorata u obrazovni sistem Srbije, ukidanje kažnjavanja startapova zbog kašnjenja uplate jedne rate kredita.

"Da se zakonom uredi upotreba veštačke inteligencije, naročito u pogledu primene etičkih standarda, da se omogući primena pametnih ugovora u našem pravnom sistemu, da se ukinu arbitrarna ograničenja za postavljanje radio-stanica mobilne telefonije", kaže Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije NALED-a.

"Siva knjiga inovacija" između ostalog, sadrži i stimulativne predloge za poreske olakšice i subvencije za električna i hibridna vozila i električne bicikle kao i predlog podsticajnih mera za njihovu nabavku.Slične vesti

Kulturna diplomatija - novi master program Univerziteta umetnosti

6 Jun 2022, 9:14

Univerzitet umetnosti u Beogradu od naredne godine uvodi novi master program iz oblasti kulturne diplomatije. Očekuje se…

Jedina visokoškolska ustanova u istočnoj Srbiji upisuje nove kandidate

12 Jul 2021, 14:26

Danas je drugi dan upisa budućih studenata na Akademiju tehničkih strukovnih studija Beograd odsek Primenjenih inženjerskih…

Bambi deo dualnog obrazovanja u Požarevcu

29 Apr 2021, 15:05

Od ove školske godine, Poljoprivredna škola sa domom učenika u Požarevcu radi po sistemu dualnog obrazovanja.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNova šansa za zaposlenje

Potpisan Ugovor o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

10 Aug 2022, 12:27

Servisne informacijeLPA radi i ove subote

Lokalna poreska administracija obaveštava da će  zbog dospeća za plaćanje trećeg…

10 Aug 2022, 12:18

EkonomijaKoliko su realni zahtevi da Vlada…

Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila…

10 Aug 2022, 11:36

Kursna lista