Srbija i Maroko za dalje jačanje poslovne saradnje
   14 Sep 2018, 13:24        krstarica    Maja Kostić


Srbija i Maroko za dalje jačanje poslovne saradnje

Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) i Generalne konfederacije marokanskih preduzeća potpisali su danas u Beogradu Memorandum o osnivanju Poslovnog saveta sa ciljem da se u budućnosti ostvari jača privredna saradnja dve zemlje.Tom prilikom predstavljene su mogućnosti poslovanja, a potpredsednik Privredne komore Srbije Nemanja Žugić obraćajući se na seminaru „Kako poslovati s Marokom“ istakao je da postoji obostrani interes i da je cilj jačanje poslovne saradnje.
On je naveo da će PKS nastaviti da pruža podršku privrednicima iz Maroka i podsetio da je ukupna robna razmena dve zemlje prošle godine iznosila 26 miliona evra.
Što se tiče uvoza, Maroko je na 60. mestu od ukupno 214 zemalja, a ukupna pokrivenost uvoza izvozom je 57 odsto.
Direktorka sektora za međunarodne ekonomske odnose u PKS Jelena Jovanović rekla je da male spoljno trgovinske aktivnosti Srbije i Maroka ukazuju na to da se mora više razgovarati o unapređenju poslovne saradnje.
Ona je ukazala da je važno da se nađu sektori za saradnju i da se do sada razgovaralo o saradnji u sektoru autoindustrije, poljoprivredi, IT i turizmu.
U poslednjih godinu i po dana broj izadatih viza za Maroko srpskim turistima se povećao tri puta, navela je Jovanovićeva.
Ona je dodala da se očekuje da se u narednim mesecima razgovara o tome koji su to potencijalni sektori i da se donese plan za saradnju u toku naredne godine.
Fokus će, kako je istakla, biti na autoindustriji.
Sporazumom koji je danas potpisan predviđeno je pronažalazenje najmanje tri fokus sektora i dovođenje poslovnih delegacija kako u Srbiju, tako i odlazak srpskih u Maroko.
Potpredsednik Generalne konfederacije Halid Benjeloun rekao je da se nada da će sporazum biti dobra osnova za jačanje ekonomske saradnje.
On je ukazao da srbija ima modernu industriju, da je dobro pozicionirana što se investicija tiče i da srpska preduzeća imaju povoljnu makroekonomsku klimu .
Robna razmena dve zemlje je, kako je kazao, još uvek slaba, tako da je važno da se identifikuju polja za jaču ekonomsku saradnju.Slične vesti

LJAJIĆ, SOJLU O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI

20 Sep 2018, 16:11

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Turske…

POČEO 25. KOPAONIK BIZNIS FORUM

5 Mar 2018, 13:30

Jubilarni 25. Kopaonik biznis forum, koji će ove godine okupiti rekordnih 1.000 učesnika, počeo je na Kopaoniku spacijalnim…

SRBIJA VELIKI POTENCIJAL ZA INVESTIRANJE

23 Jan 2018, 14:32

Za većinu zemalja Istočne i Jugoistočne Evrope 2017. je bila najbolja godina od 2010. u pogledu ekonomskog rasta, u proseku…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoUČENICI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE PROMOVISALI…

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA SONJA MARINKOVIĆ ORGANIZOVALA JE PROMOCIJU SVOJA…

19 Nov 2018, 11:26

Vremenska prognozaPROGNOZA za UTORAK, 20. Novembar…

SRBIJA: U utorak oblačno, malo toplije i vetrovito sa kišom. Samo će u Timočkoj Krajini padati…

19 Nov 2018, 11:17

KulturaZLATIBOR POBEDIO U MILANU

Zlatiborski Festival dokumentarnog sportskog filma trijumfalno se predstavio na „festivalu…

19 Nov 2018, 10:32

Kursna lista