Srbija i Maroko za dalje jačanje poslovne saradnje
   14 Sep 2018, 13:24        krstarica    Maja Kostić


Srbija i Maroko za dalje jačanje poslovne saradnje

Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) i Generalne konfederacije marokanskih preduzeća potpisali su danas u Beogradu Memorandum o osnivanju Poslovnog saveta sa ciljem da se u budućnosti ostvari jača privredna saradnja dve zemlje.Tom prilikom predstavljene su mogućnosti poslovanja, a potpredsednik Privredne komore Srbije Nemanja Žugić obraćajući se na seminaru „Kako poslovati s Marokom“ istakao je da postoji obostrani interes i da je cilj jačanje poslovne saradnje.
On je naveo da će PKS nastaviti da pruža podršku privrednicima iz Maroka i podsetio da je ukupna robna razmena dve zemlje prošle godine iznosila 26 miliona evra.
Što se tiče uvoza, Maroko je na 60. mestu od ukupno 214 zemalja, a ukupna pokrivenost uvoza izvozom je 57 odsto.
Direktorka sektora za međunarodne ekonomske odnose u PKS Jelena Jovanović rekla je da male spoljno trgovinske aktivnosti Srbije i Maroka ukazuju na to da se mora više razgovarati o unapređenju poslovne saradnje.
Ona je ukazala da je važno da se nađu sektori za saradnju i da se do sada razgovaralo o saradnji u sektoru autoindustrije, poljoprivredi, IT i turizmu.
U poslednjih godinu i po dana broj izadatih viza za Maroko srpskim turistima se povećao tri puta, navela je Jovanovićeva.
Ona je dodala da se očekuje da se u narednim mesecima razgovara o tome koji su to potencijalni sektori i da se donese plan za saradnju u toku naredne godine.
Fokus će, kako je istakla, biti na autoindustriji.
Sporazumom koji je danas potpisan predviđeno je pronažalazenje najmanje tri fokus sektora i dovođenje poslovnih delegacija kako u Srbiju, tako i odlazak srpskih u Maroko.
Potpredsednik Generalne konfederacije Halid Benjeloun rekao je da se nada da će sporazum biti dobra osnova za jačanje ekonomske saradnje.
On je ukazao da srbija ima modernu industriju, da je dobro pozicionirana što se investicija tiče i da srpska preduzeća imaju povoljnu makroekonomsku klimu .
Robna razmena dve zemlje je, kako je kazao, još uvek slaba, tako da je važno da se identifikuju polja za jaču ekonomsku saradnju.Slične vesti

RUSKI PRIVREDNICI POSETILI OPŠTINU KUČEVO

13 Feb 2019, 14:16

U organizaciji  Udruženjem industrijalaca I preduzetnika Srbije u Kučevu je održan skup privrednika iz Tambovske oblasti…

Holandija najveći investitor u srpsku privredu

21 Jan 2019, 13:44

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa generalnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova…

LJAJIĆ, SOJLU O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O SLOBODNOJ TRGOVINI

20 Sep 2018, 16:11

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Turske…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBEZ STRUJE DEO POŽAREVCA

Zbog hitnih radova u trafo stanici Higijenski zavod u četvrtak, 21.02.2019. od 07:30 do 07:40…

21 Feb 2019, 10:07

DruštvoZBOG HITNIH RADOVA BEZ STRUJE…

Zbog hitnih radova na dalekovodu (zamena dva stuba) u četvrtak, 21.02.2019. od 9 do 13 bez…

21 Feb 2019, 10:05

DruštvoGOLUBAC VODEĆA TURISTIČKA DESTINACIJA…

Turističke potencijale opštine Golubac u prošloj 2018.godini posetilo je oko sto hiljada domaćih…

20 Feb 2019, 23:13

Kursna lista