SRBIJA DOMAĆIN FORUMA O KULTURNOM NASLEĐU
   14 Mar 2017, 12:29        Rts    Maja Kostić


SRBIJA DOMAĆIN FORUMA O KULTURNOM NASLEĐU

Kao uvod u predstojeći forum, u Ministarstvu kulture i informisanja sastali su se resorni ministar Vladan Vukosavljević i kineska delegacija iz Državne administracije za kulturno nasleđe te zemlje i Kineska akademija za kulturno nasleđe.Delegacija je predvođena Jiang Pin Liaisonm koja je zadužena za međunarodnu saradnju Državne administracije za kulturno nasleđe.
Vukosavljević je neposredno pre sastanka za Tanjug rekao da su gosti iz Kine tu kako bi se upoznali sa elementima za budući samit, a taj susret je dogovorio sa kineskim ministrom kulture u avgustu prošle godine.
Kako je istakao, Srbiji je ove godine pripala čast da bude domaćin Foruma o zaštiti kulturnog nasleđa gde će biti i predstavncii zemalja iz regiona i stručnjaci sa kineske strane koji imaju ogromno iskustvo u zaštiti kulturnog nasleđa.
Ceo taj događaj je, naglasio je Vukosavljević, u okviru šireg konteksta, u okviru formata 16 + 1 koji je Kina organizovala sa zemljama Centralne i Jugoistiočne Evrope koji se tiče i privredne i kulturne saradnje.
"Ovo je važan događaj kojem Ministarstvo kulture daje doprinos i očekujemo da će taj forum imati značajan međunarodni odjek i da će pomoći našim stručnjacima da se upoznaju sa bogatim kineskim iskustvom", istakao je Vukosavljević.
Naime, na predstojećem Forumu će biti reči o upravljanju lokalitetima kulturne baštine koji zavise od političkog, društvenog, institucionalnog i ekonomskog konteksta određene zemlje.
Ta konferencija, očekuju iz Ministarstva kulture, trebalo bi da omogući bolje razumevanje različitih sistema upravljanja nasleđem, ali i da predstavi zajedničke izazove i njihova moguća rešenja.
Takođe, kada je reč o konzervaciji, koja je druga tema predstojećeg Foruma, iz Ministarstva kažu da već dugo postoji potreba za novim pristupima konzervaciji što je naročito važno za spomenike kulture, čije je samo značenje često predmet sporenja.
Mehanizam 16+1 predstavlja saradnju između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u svim privrednim oblastima , a po usvajanju Smernica za saradnju između Kine i 16 zemalja u Rigi, kulturna razmena i saradnja postale su sveprisutna tendencija.Slične vesti

Jubilej "Art kruga Pavla Miladinovića"

21 Apr 2022, 13:48

Udruženje profesionalnih slikara „Art krug Pavla Miladinovića“ obeležava petogodišnjicu postojanja i…

Vida Ognjenović: Umetnost je komunikativnija od pandemije

16 Feb 2022, 10:45

Od marta 2020. godine i početka pandemije kulturna dešavanja pretrpela su velike turbulencije. Publika se polako…

Maja Gojković: Kultura postala veoma vidljiva, u budžetu sve više novca za ovu oblast

29 Dec 2021, 9:30

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kaže za RTS da će prvi put za kulturu biti izdvojeno 1,2 odsto ukupnog budžeta,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista