SRBIJA DANAS SLAVI DAN DRŽAVNOSTI
   15 Feb 2017, 14:14        Blic    Maja Kostić


SRBIJA DANAS SLAVI DAN DRŽAVNOSTI

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti - Sretenje, kada je u Kragujevcu 1835. donet prvi srpski Ustav - Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.
Ujedno, Dan državnosti se obeležava i kao znak sećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.
Sretenjski ustav proglasio je knez Miloš Obrenović a njegov tvorac bio je Dimitrije Davidović, Srbin iz Austrije. Ustav je sadržao potrebe društva za autokratijom i emancipacijom, kao i potrebu za razbijanjem feudalnih sistema. Sretenjski ustav jedan je od prvih demoktratskih ustava u Evropi.
Dan državnosti slavio se do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.), zatim je bio ukinut.  Do 2001. godine u Srbiji se slavio Dan republike 29.novemnar, da bi Skupština Srbije 10. jula odlučila da Sretenje bude Dan državnosti.
Dan državnosti Srbije  praznuje se 15. i 16. februara, a tom prilikom će predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovati državnim ordenima 84 ličnosti i institucija, kao i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Državni orden dobiće Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska, Kolarac, Atelje 212, Bitef, Škola naivne umetnosti u Kovačici, režiseri Zdravko Šotra i Lordan Zafranović. Sportistkinje Ivana Španović, Ana Ivanović,  Jelena Janković, kao i Beograđanin  Renato Grbić koji je spasio samoubistva tridesetoro ljudi.
Centralna državna svečanost biće održana u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković položiće venac i odati počast na grobu vožda Karađorđa, u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milenka Savanovića.
Sretenje kao crkveni praznik Pravoslavna crkva i vernici danas slave Sretenje Gospodnje, praznik koji se pada tačno četrdeseti dan od Božića i proslavlja se kao uspomena na dan kada je mali Isus uveden u Jerusalimski hram.
Sretenje je praznik koji je od velike važnosti za narod, kaže protojerej Miodrag Pavlović, jer on označava prvi susret Hrista sa ljudima i slavi se kao Bogorodičin i Hristov praznik.
Sretenje Gospodnje je takođe jedan od najsvečanijih događaja i na liturgiji se izgovaraju upravo reči Simeona Bogoprimca kojima se obratio Hristu.
Crkva na ovaj dan ne propisuje običaje, a u narodu se veruje da se na susreću zima i leto i da je veoma važno koga ćete prvo sresti toga dana, jer se veruje da će vam cela godina biti takva.



Slične vesti

Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

11 Sep 2023, 12:41

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

Kursna lista