Srbija da što pre usvoji zakon o bebama
   22 Sep 2017, 12:01        POLITIKA    Maja Kostić


Srbija da što pre usvoji zakon o bebama

STRAZBUR - Komitet ministara, koji nadzire izvršenje konačnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, pozvao je srpske vlasti da što pre usvoje nacrt zakona o uvođenju mehanizma za slučajeve nestalih beba, navodi se u privremenoj odluci Komiteta dostavljenoj danas Tanjugu.
Komitet ministara je od 19. do 21. septembra analizirao koliko se sprovode presude Evropskog suda za ljudska prava, a na agendi se ponovo našao i slučaj „nestalih beba” u Srbiji, o čemu će zvanična odluka Komiteta biti objavljena sutra, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Komitet je ispitivao da li je Srbija izvršila presudu koju je Evropski sud septembra 2013. doneo po tužbi Zorice Jovanović iz marta 2013.

U danas donetoj odluci, Komitet podseća da je presuda u slučaju „Jovanović protiv Srbije” postala konačna 9. septembra 2013. i da se odnosi na kršenje prava podnosioca tužbe na poštovanje porodičnog života jer država Zorici Jovanović nije pružila verodostojne informacije o sudbini njenog sina, koji je navodno preminuo u porodilištu 1983, tri dana nakon rođenja.
Komitet podseća i da je, imajući u vidu značajan broj potencijalnih podnosilaca tužbi po istom osnovu, Evropski sud zaključio da „odgovorna država mora do 9. septembra 2014. da donese sve odgovarajuće mere, najbolje putem lex specijalisa... kako bi se obezbedilo uspostavljanje mehanizma za pružanje pojedinačnog pravnog leka svim roditeljima u sličnim situacijama”.
Komitet je u privremenoj odluci izrazio ozbiljnu zabrinutost što, uprkos ponovljenim pozivima Komiteta i uveravanjima koje su srpske vlasti više puta dale, nacrt zakona s ciljem uvođenja gorepomenutog mehanizma još nije usvojen.

„Podsećajući na bezuslovnu obavezu Srbije prema Članu 46 Kovencije da se pridržava presuda Evropskog suda, Komitet poziva vlasti da preduzmu sve potrebne korake kako bi obezbedile da se zakonodavni proces privede kraju kao pitanje od najvišeg prioriteta”, stoji u privremenoj odluci.

Komitet je, takođe, odlučio da nastavi sa razmatranjem ovog predmeta na svom sledećem sastanku u decembru 2017.Slične vesti

HUMANITARNA AKCIJA ZA MAGDALENU MARKOVIC IZ DVORIŠTA KOD GOLUPCA

27 Sep 2018, 10:30

U toku je velika akcija prikupljanja novčanih sredstava za operaciju srca dvogodišnje devojčice Magadalene Marković iz Dvorišta…

Svega 300 očeva u Srbiji koristi pravo na porodiljsko odsustvo

14 Aug 2018, 12:21

Naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta ili popularnije, porodiljsko bolovanje, danas koristi otprilike…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaSeptembarske zarade: Kostolac…

U Gradskoj opštini Kostolac je opet zabeležena prosečna zarada koja je veća od republičkog…

27 Nov 2022, 10:45

DruštvoRužić: Kazne su jasno definisane,…

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji,…

27 Nov 2022, 10:20

DruštvoDanas su Božićne poklade - poslednji…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu,…

27 Nov 2022, 10:16

Kursna lista