Srbija   regionalni centar za iranske privrednike
   22 Jun 2018, 13:06        RTV    Maja Kostić


Srbija regionalni centar za iranske privrednike

Srbija bi mogla da bude regionalni centar za prisustvo iranskih kompanija na Zapadnom Balkanu, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić i pozvao privrednike iz Irana da ulazu u Srbiji.
LJajić je na otvaranju Poslovnog foruma Srbija - Iran, koji se održava u okviru 15. zasedanja Mešovitog komiteta za privrednu saradnju sa Iranom, rekao da je pokrenuta inicijativa za zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini.
Zato je pozvao srpske privrednike da iskoriste šansu i pristup tržištu Irana od 80 miliona ljudi, zemlji koja godišnje uvozi više od 70 milijardi dolara različitih proizvoda i roba.
Turizam, poljoprivreda i energetika su, naglasio je LJajić, oblasti od obostranog interesa i potencijala za saradnju, a postoji mogućnost izvoza ovčjeg mesa, kukuruza, jestivog ulja i različitih vrsta semena, poput suncokreta, soje i šećerne repe u Iran.
"Poruka poslovnim ljudima iz Irana je da dođu i investiraju u Srbiji. Vi ste u našu zemlju više nego dobrodošli", rekao je LJajić.
Naglasio je da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja ima bezvizni režim sa Iranom i uspostavljenu direktnu avio-liniju Beograd-Teheran što, ističe, olakšava dolazak i privrednika i turista iz Irana.
"Srbija je prošle godine privukla najviše stranih investicija od svim zemalja u regionu", naveo je LJajić i istakao da bi zato dolazak iranskih privrednika značio da Srbija i Beograd mogu da budu regionalni centar za prisustvo iranskih privrednika u regionu.
Naveo je i da je planirana poseta Iranu sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom koja će, kaže, biti pokušaj da se napravi sledeći iskorak u konkretnoj ekonomskoj saradnji dve zemlje.
"Videćemo u oktobru koje je prvo prolazno vreme i da li smo napravili iskorak", rekao je LJajić i dodao da je pred nama šansa za veliki iskorak u ekonomskoj saradnji, te da veruje da će stručnjaci iz Srbije raditi na modernizaciji termoelektrana u Iranu.
Istakao je da je za 15 godina koliko je na čelu Mešovitog komiteta za privrednu saradnju sa Iranom nikada kao danas nije postojala veća politička volja i spremnost za ekonomsku saradnju.



Slične vesti

ČADEŽ: MERE VLADE POGODILE U CENTAR, SAČUVALI SMO EKONOMIJU ZEMLJE

30 Apr 2020, 14:53

Predsednik Privredne komore Srbije kaže za RTS da je oko 400 firmi radilo i tokom vanrednog stanja. Dodaje da su mere Vlade…

MALI POZVAO PRIVREDNIKE DA SE PRIJAVE ZA PORESKE OLAKŠICE I FINANSIJSKU POMOĆ

14 Apr 2020, 12:33

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike da se prijave za korišćenje olakšica iz Programa…

KUPUJMO LOKALNO, PODRŽIMO JEDNI DRUGE, OSNAŽIMO NAŠU ZAJEDNICU

10 Apr 2020, 13:01

INCIJATIVA POD NAZIVOM "LOKALNI PAZAR"  POKRENUTA OD STRANE   REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE „BRANIČEVO-PODUNAVLJE“ …

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista