Sram me je pred Srbijom i što sam služio svojoj mlitavoj državi
   15 Nov 2018, 13:24        VECERNJE NOVOSTI    Maja Kostić


Sram me je pred Srbijom i što sam služio svojoj mlitavoj državi

Pjer Tranije smatra da je francuski predsednik ukazao čast neprijateljima umesto osvedočenim prijateljima, pitajući se da li je Francuska postala “rob Amerike” Pjer Tranije, praunuk francuskog generala iz Prvog svetskog rata, uputio je pismo predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u kojem osuđuje skandalozni protokol obeležavanja veka od kraja rata i način na koji je dočekan predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objavio je Savez Srba Francuske.
Savez je pismo Pjera Tranijea objavio u celosti na svom nalogu na Fejsbuku, ističući da je njegov pradeda, general Šarl Tranije, s francuskom konjicom i srpskim trupama oslobodio Niš, Skoplje, Prokuplje i Svilajnac.
"Prilikom svečane komemoracije 11. novembra 2018, ukazali ste čast mnogim šefovima država. Međutim, osećam u svom telu i svojoj krvi sramotu koju ste učinili gospodinu Vučiću, predsedniku Republike Srbije, čijoj se mirnoći divim. Na njegovom mestu, napravio bih neviđen skandal. Koja velika pobeda na zapadnom frontu bi opravdala nemačku kapitulaciju 1918. godine?", piše Pjer Tranije u pismu Makronu.

Tranije ukazuje da su njegov pradeda i general Franše D''Epere sa srpskim generalima "po ceni neverovatnih patnji izvojevali predaju i kapitulaciju bugarske vojske, zarobili jedanaestu nemačku armiju, kapitulirale su i Turska i Austrija otvarajući put do Berlina".

Rat je, navodi, dobijen na istočnom Solunskom frontu, a Nemačka, sama i anemična, nije se više mogla nositi sa sukobom.

"Heroji tog rata su francuski, srpski, grčki, engleski i italijanski vojnici. U Skoplju je 30. septembra 1918. godine general Ludendorf zatražio od Klemensoa opšte primirje i potpuni prestanak vojnih dejstava! Oni koji je trebalo da budu počastvovani u ovoj stogodišnjici su upravo Srbi koje ste isključili, Englezi, Grci, Italijani i, naravno, Amerikanci. Podsećam Vas da su se Rusi povukli 1917. godine", stoji u pismu.

Pjer Tranije postavlja pitanje "gde je Francuska" i da li je postala "rob Sjedinjenih Američkih Država".

"Pretvarate se da želite promovisati evropsku odbranu, a za ulazak u Evropsku uniju mora se biti članica NATO-a? Vi ste ukazali čast našim neprijateljima umesto našim osvedočenim pijateljima! Kakva niskost. Znajte da su Srbi ponosni i veoma vezani za Francusku, ali Vi želite završiti potkopavanje odnosa, posao koji je pokrenuo Žak Širak", navodi se u pismu Pjera Tranijea predsedniku Francuske.



Slične vesti

Projekti EBRD u Srbiji - u centru pažnje mala i srednja preduzeća

28 Dec 2023, 12:10

U Srbiji je Evropska banka za obnovu i razvoj do sada podržala više od 350 projekata sa preko 8,7 milijardi evra.…

Miščević: Vladavina prava i nastavak dijaloga Beograd i Prištine glavni uslov za napredak ka EU

9 Nov 2023, 11:56

Pozitivne ocene iz izveštaja Evropske komisije i napredak Srbije u gotovo svim oblastima treba iskoristiti za razgovore…

Vučić sa izaslanikom EU za primenu sankcija Dejvidom O'Salivenom

11 May 2023, 12:43

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za primenu sankcija Dejvidom…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista