Spoljnopolitički odbor EP usvojio izveštaj o Srbiji
   14 Jun 2022, 11:24    Beograd    rts    Elena Marjanović


Spoljnopolitički odbor EP usvojio izveštaj o Srbiji

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta sa 50 glasova "za" i pet glasova "protiv" usvojio je tekst izveštaja o Srbiji kojim se izražava podrška EP "budućem članstvu Srbije u EU", ali i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrednostima.



Evropski parlament je u svom ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji će određivati ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.


  U tekstu izveštaja amandamnima je ubačeno i da se "od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na međusobnom priznanju" što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumetu institucije EU kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta kada će biti usvojen u obliku pravno neobavezujuće rezolucije o Srbiji.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je neophodno da "posle izbora u aprilu 2022. i ruskog agresorskog rata", partneri u Srbiji shvate koliko je hitno napredovati na evropskom putu.


"Izveštaj za 2021. godinu odražava političku realnost u Srbiji sa posebnim fokusom na važnost tekućih reformi i usklađivanja. Napominjemo da se može učiniti više da se odlučno krene ka EU i kao izvestilac EP spreman sam da radim zajedno sa novim rukovodstvom u Beogradu kako bismo pomogli u postizanju pozitivnih promena za evropsku Srbiju", poručio je Bilčik.


Evropski parlament ponavlja poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

Evropski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.



Slične vesti

Projekti EBRD u Srbiji - u centru pažnje mala i srednja preduzeća

28 Dec 2023, 12:10

U Srbiji je Evropska banka za obnovu i razvoj do sada podržala više od 350 projekata sa preko 8,7 milijardi evra.…

Miščević: Vladavina prava i nastavak dijaloga Beograd i Prištine glavni uslov za napredak ka EU

9 Nov 2023, 11:56

Pozitivne ocene iz izveštaja Evropske komisije i napredak Srbije u gotovo svim oblastima treba iskoristiti za razgovore…

Vučić sa izaslanikom EU za primenu sankcija Dejvidom O'Salivenom

11 May 2023, 12:43

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za primenu sankcija Dejvidom…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista