Specijalistička obuka vojnika u COKoV
   1 Mar 2021, 13:34    Požarevac    SATTV    Marija Topalović


Specijalistička obuka vojnika u COKoV

U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu, realizovana je evaluacija specijalističke obuke vojnika na služenju vojnog roka. Specijalnosti koje su pristupile evaluaciji su: poslužilac na mitraljezu M-84, poslužilac na bacaču granata  automatskom 30 mm, snajperista, poslužilac na haubici i poslužilac na samohodnom višecevnom lanseru raketa “oganj” i pionirska specijalnost roda inžinjerije. Kroz prikazane aktivnopsti nas je sproveo komadant bataljona za obuku, major Aleksandar Varga.U Centru za obuku kopnene vojske u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu, obučavaju se vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kandidati za profesionalne vojnike i podoficiri. Cilj obuke vojnika i kandidata za profesionalne vojnike jeste dostizanje standarda individualne specijalističke obuke i unapređenje uslova za razvijanje i održavanje operativnih sposobnosti jedinica vojske Srbije.
Na obuci vojnici koji su se dobrovoljno javili za služenje vojnog roka i oni svoj vojni rok i prve vojničke dane započinju u centrima za osnovnu obuku. Konkretno, radi se o vojnicima generacija decembar 2020 koji su u osnovne centre za obuku dosli 1. decembra 2020. Nakon završene obuke u osnovnim centrima koji je trajao mesec ipo dana oni su došli na specijalističku obuku koja se realizuje u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu. Vojnici se obučavaju za dužnosti u okviru timova, posluga i posada.

Paralelno sa njihovim služenjem vojnog roka, kako u osnovnim centrima tako i u cetru za obuku kopnene vojske imali su mogućnost da konkurišu za prijem u profesionalnu vojnu službu, tako da su za to vreme imali organizovane lekarske preglede, selekcije, fizičke provere i drugo, da bi po završetku služenja vojnog roka mogli da se bave ovim pozivom, u svojstvu profesionalnih vojnika u svim jedinicama vojske Srbije.

Vojnici su dobro motivisani za rad i dobro obučeni i cela ova obuka predstavlja im jako dobu osnovu za dalje služenje vojnog roka kao i za bavljenje ovim pozivom u budućnosti.
 
 Slične vesti

VMA obeležava 179 postojanja; Vukosavljević: Trudimo se da idemo u korak sa svetom

2 Mar 2023, 9:15

Vojnomedicinska akademija obeležava 179 godina postojanja. Načelnik VMA, profesor Miroslav Vukosavljević kaže za RTS da…

Vučević o nabavci dronova - kamikaza: Dramatično bi povećali ubojitu moć naše vojske

23 Feb 2023, 9:39

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da je za Srbiju bio značajan sajam naoružanja u Abu Dabiju da se sa…

Vučić na združenoj vežbi: Zar da dopustimo da nam neko špijunira kasarne

3 Nov 2022, 12:13

Na vojnom poligonu Pasuljanske livade, u okviru združene vežbe Vojske Srbije "Manevri 2022", pripadnici Treće…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista