Specijalistička obuka vojnika u COKoV
   1 Mar 2021, 13:34    Požarevac    SATTV    Marija Topalović


Specijalistička obuka vojnika u COKoV

U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu, realizovana je evaluacija specijalističke obuke vojnika na služenju vojnog roka. Specijalnosti koje su pristupile evaluaciji su: poslužilac na mitraljezu M-84, poslužilac na bacaču granata  automatskom 30 mm, snajperista, poslužilac na haubici i poslužilac na samohodnom višecevnom lanseru raketa “oganj” i pionirska specijalnost roda inžinjerije. Kroz prikazane aktivnopsti nas je sproveo komadant bataljona za obuku, major Aleksandar Varga.U Centru za obuku kopnene vojske u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu, obučavaju se vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kandidati za profesionalne vojnike i podoficiri. Cilj obuke vojnika i kandidata za profesionalne vojnike jeste dostizanje standarda individualne specijalističke obuke i unapređenje uslova za razvijanje i održavanje operativnih sposobnosti jedinica vojske Srbije.
Na obuci vojnici koji su se dobrovoljno javili za služenje vojnog roka i oni svoj vojni rok i prve vojničke dane započinju u centrima za osnovnu obuku. Konkretno, radi se o vojnicima generacija decembar 2020 koji su u osnovne centre za obuku dosli 1. decembra 2020. Nakon završene obuke u osnovnim centrima koji je trajao mesec ipo dana oni su došli na specijalističku obuku koja se realizuje u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu. Vojnici se obučavaju za dužnosti u okviru timova, posluga i posada.

Paralelno sa njihovim služenjem vojnog roka, kako u osnovnim centrima tako i u cetru za obuku kopnene vojske imali su mogućnost da konkurišu za prijem u profesionalnu vojnu službu, tako da su za to vreme imali organizovane lekarske preglede, selekcije, fizičke provere i drugo, da bi po završetku služenja vojnog roka mogli da se bave ovim pozivom, u svojstvu profesionalnih vojnika u svim jedinicama vojske Srbije.

Vojnici su dobro motivisani za rad i dobro obučeni i cela ova obuka predstavlja im jako dobu osnovu za dalje služenje vojnog roka kao i za bavljenje ovim pozivom u budućnosti.
 
 Slične vesti

Vojni rok da ili ne?

11 May 2022, 11:28

Aleksandar Vučić predsednik Srbije rekao je da je tek otvorena debata o vraćanju vojnog roka, da ne treba žuriti sa zaključcima,…

Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

23 Apr 2022, 7:45

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, načelniku Generalštaba…

Ministarstvo odbrane: Nema poziva na vojne vežbe, već na treninge civilne zaštite

6 Mar 2022, 8:32

Povodom navoda pojedinih medija u regionu, Ministarstvo odbrane saopštava da centri za lokalnu samoupravu ne pozivaju vojne…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista