Specijalistička obuka vojnika u COKoV
   1 Mar 2021, 13:34    Požarevac    SATTV    Marija Topalović


Specijalistička obuka vojnika u COKoV

U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu, realizovana je evaluacija specijalističke obuke vojnika na služenju vojnog roka. Specijalnosti koje su pristupile evaluaciji su: poslužilac na mitraljezu M-84, poslužilac na bacaču granata  automatskom 30 mm, snajperista, poslužilac na haubici i poslužilac na samohodnom višecevnom lanseru raketa “oganj” i pionirska specijalnost roda inžinjerije. Kroz prikazane aktivnopsti nas je sproveo komadant bataljona za obuku, major Aleksandar Varga.U Centru za obuku kopnene vojske u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu, obučavaju se vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kandidati za profesionalne vojnike i podoficiri. Cilj obuke vojnika i kandidata za profesionalne vojnike jeste dostizanje standarda individualne specijalističke obuke i unapređenje uslova za razvijanje i održavanje operativnih sposobnosti jedinica vojske Srbije.
Na obuci vojnici koji su se dobrovoljno javili za služenje vojnog roka i oni svoj vojni rok i prve vojničke dane započinju u centrima za osnovnu obuku. Konkretno, radi se o vojnicima generacija decembar 2020 koji su u osnovne centre za obuku dosli 1. decembra 2020. Nakon završene obuke u osnovnim centrima koji je trajao mesec ipo dana oni su došli na specijalističku obuku koja se realizuje u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu. Vojnici se obučavaju za dužnosti u okviru timova, posluga i posada.

Paralelno sa njihovim služenjem vojnog roka, kako u osnovnim centrima tako i u cetru za obuku kopnene vojske imali su mogućnost da konkurišu za prijem u profesionalnu vojnu službu, tako da su za to vreme imali organizovane lekarske preglede, selekcije, fizičke provere i drugo, da bi po završetku služenja vojnog roka mogli da se bave ovim pozivom, u svojstvu profesionalnih vojnika u svim jedinicama vojske Srbije.

Vojnici su dobro motivisani za rad i dobro obučeni i cela ova obuka predstavlja im jako dobu osnovu za dalje služenje vojnog roka kao i za bavljenje ovim pozivom u budućnosti.
 
 Slične vesti

Vojska vežba i u februaru

30 Jan 2021, 14:15

Jedinice Vojske Srbije izvodiće gađanje iz pešadijskog naoružanja na Vojnom kompleksu “Peskovi“ (opština…

Jedinice vojske Srbije najavljuju vežbe naoružanja za septembar

29 Aug 2020, 9:36

Jedinice Vojske Srbije u septembru izvodiće gađanja iz pešadijskog naoružanja i vežbe sa bojnim minsko - eksplozivnim…

Vojne vežbe na Mogili

22 Aug 2020, 13:22

Jedinice Vojske Srbije narednog vikenda  izvodi vežbe na poligonu „Mogila“. 
Jedinice Vojske Srbije…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaPregazio petogodišnjaka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu  uhapsili su S. M. (1997),…

11 Apr 2021, 22:38

SportSIM Karavan radosti i prijateljstva…

Opštinska runda takmičenja ovogodišnjih Sportskih igara mladih (SIM) danas održana…

10 Apr 2021, 20:05

DruštvoPodeljene sadnice belog jasena…

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odazivom velikog…

10 Apr 2021, 15:31

Kursna lista