Specijalistička obuka vojnika u COKoV
   1 Mar 2021, 13:34    Požarevac    SATTV    Marija Topalović


Specijalistička obuka vojnika u COKoV

U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu, realizovana je evaluacija specijalističke obuke vojnika na služenju vojnog roka. Specijalnosti koje su pristupile evaluaciji su: poslužilac na mitraljezu M-84, poslužilac na bacaču granata  automatskom 30 mm, snajperista, poslužilac na haubici i poslužilac na samohodnom višecevnom lanseru raketa “oganj” i pionirska specijalnost roda inžinjerije. Kroz prikazane aktivnopsti nas je sproveo komadant bataljona za obuku, major Aleksandar Varga.U Centru za obuku kopnene vojske u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu, obučavaju se vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, kandidati za profesionalne vojnike i podoficiri. Cilj obuke vojnika i kandidata za profesionalne vojnike jeste dostizanje standarda individualne specijalističke obuke i unapređenje uslova za razvijanje i održavanje operativnih sposobnosti jedinica vojske Srbije.
Na obuci vojnici koji su se dobrovoljno javili za služenje vojnog roka i oni svoj vojni rok i prve vojničke dane započinju u centrima za osnovnu obuku. Konkretno, radi se o vojnicima generacija decembar 2020 koji su u osnovne centre za obuku dosli 1. decembra 2020. Nakon završene obuke u osnovnim centrima koji je trajao mesec ipo dana oni su došli na specijalističku obuku koja se realizuje u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu. Vojnici se obučavaju za dužnosti u okviru timova, posluga i posada.

Paralelno sa njihovim služenjem vojnog roka, kako u osnovnim centrima tako i u cetru za obuku kopnene vojske imali su mogućnost da konkurišu za prijem u profesionalnu vojnu službu, tako da su za to vreme imali organizovane lekarske preglede, selekcije, fizičke provere i drugo, da bi po završetku služenja vojnog roka mogli da se bave ovim pozivom, u svojstvu profesionalnih vojnika u svim jedinicama vojske Srbije.

Vojnici su dobro motivisani za rad i dobro obučeni i cela ova obuka predstavlja im jako dobu osnovu za dalje služenje vojnog roka kao i za bavljenje ovim pozivom u budućnosti.
 
 Slične vesti

Vojne vežbe na kompleksu "Peskovi"

11 May 2024, 8:45

Jedinice Vojske Srbije izvodiće gađanje iz pešadijskog naoružanja i vežbe sa bojnim minsko-eksplozivnim sredstvima…

Vojska vežba i u martu

16 Mar 2024, 12:28

Jedinice Vojske Srbije izvodiće vežbe sa bojnim minsko – eksplozivnim sredstvima na poligonu „Mogila“. 

Obuka polaznika Osnovnog kursa za podoficire u terenskim uslovima

24 Jun 2023, 10:29

Stacionarno logorovanje na poligonu „Peskovi“ kod Požarevca, uspešno su završili polaznici Osnovnog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaTREČA SEDNICA SO KUČEVO-Javno…

Na trečoj sednici Skupštine opštine u Kučevu odbornici su razgovarali I donosili…

17 May 2024, 22:32

DruštvoDan Predškolske ustanove "Ljubica…

Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” Požarevac obeležila je dan ustanove.…

17 May 2024, 14:22

ZdravljeU nedelju 19. maja preventivni…

S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u Velikom Gradištu…

17 May 2024, 12:40

Kursna lista