Spasilac o više od 20 sati potrage za devojčicom: Situacija napeta, težak teren za pretraživanje
   28 Mar 2024, 9:12    Beograd    rts    Elena Marjanović


Spasilac o više od 20 sati potrage za devojčicom: Situacija napeta, težak teren za pretraživanje

Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja, koji je više od 20 sati učestvovao u potrazi za nestalom devojčicom kod Bora, kaže za RTS da je situacija na terenu bila napeta, a uslovi otežani. Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji pet do deset odsto verovatnoće za koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu, napominje Ševković.


Policija, spasioci i građani tragali su 27 sati za dvogodišnjom Dankom Ilić u naselju Banjsko Polje kod Bora, a policija je sinoć saopštila da obustavlja pretragu terena, jer sve ukazuje na to da se devojčica ne nalazi na tom području površine 10 kvadratnih kilometara.


Dejan Ševković, jedan od spasilaca GSS koji je sve vreme bio na terenu, rekao je u Jutarnjem programu da je situacija na terenu bila napeta, i da su bili otežani uslovi, zbog kiše i vetra.


"Teren je malo teži za pretraživanje. Dosta ima šikare i gustog rastinja. Dosta ima mesta gde ne možemo fizički da prođemo, pa smo na ta mesta slali pse", navodi Ševković.


Što se tiče pasa, kaže Ševković, oni laju na osobu koju pronađu sve do momenta dok vodič ne dođe na tu lokaciju, ali se to juče nije desilo.


"Meštani raspoloženi da pomognu, ali su radili i samovoljno"


Saradnja između različitih službi protekla je bez komplikacija, ističe Ševković.


Meštani su, dodaje, bili raspoloženi da pomognu, ali su samovoljno radili neke stvari, gde nisu dobili naređenja.


"Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage uputstva šta je njihovo zaduženje taj dan na terenu", napominje Ševković.


Koliko je sigurno da se dete ne nalazi u pretraženoj oblasti
Upitan u kojoj meri se može reći ili sa koliko sigurnosti da se dete ne nalazi u toj oblasti, navodi da se uvek mora ostaviti verovatnoća od 10 odsto da je drugačije.


“Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji tih nekih pet do deset odsto verovatnoće, koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu, iz raznih faktora. Postoji situacija kada vetar ne donosi miris na stranu odakle dolazi pas, nego nosi miris na drugu stranu. Postoji situacija da je tu neko prošao i u tom momentu se možda nije okrenuo, a neko je bio u nekoj rupi ili u šumi, u žbunju, tako da uvek moramo ostaviti tih 10 odsto da ne smemo da garantujemo da nije tamo", navodi Ševković.Slične vesti

Glas otkriva identitet - kako to rade forenzičari

11 May 2024, 8:29

Forenzička identifikacija govora danas je moćno sredstvo u otkrivanju identiteta osobe. Glas svakog od nas je jedinstven,…

Policija pojačava kontrolu saobraćaja - uključene sve kamere, radari i presretači

24 Apr 2024, 13:08

Od sutra pa do 1. maja policija će sprovoditi pojačanu kontrolu saobraćaja. Prvog maja brzina će se meriti neprekidno -…

Otvorena izložba Posebne jedinice policije iz centralne Srbije u zaštiti otadžbine

12 Feb 2024, 14:13

Svečanom akademijom na kojoj su prisustvovali veterani policije i porodice nastradalih policajaca u ratovima devedesetih,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista