Sopran Gabrijela Ubavić gostuje u operi Rigoleto
   26 Mar 2019, 15:47        www.b92.net    Jovana Kuzmanović


Sopran Gabrijela Ubavić gostuje u operi Rigoleto

U sredu, 27. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (19.30) biće izvedena Verdijeva opera „Rigoleto“. Lirsko-koloraturni sopran Gabrijela Ubavić nastupiće u ulozi Đilde.


U naslovnoj roli je Dragutin Matić, ulogu Vojvode od Mantove tumači Dejan Maksimović.
Dirigent je Ana Zorana Brajović.

U solističkoj podeli su i Ljubica Vraneš (Madalena), Aleksandar Stamatović (Monterone), Filip Vučić (Grof Čeprano/Tamničar), Biljana Jovanović (Grofica Čeprano), Pavle Žarkov (Marulo), Siniša Radin (Borsa), Mihailo Šljivić (Sparafučile), Mina Gligorić (Đovana), Katarina Čolaković (Paž)

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor Opere i Baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.

Premijera sa solistima milanske Skale je održana 9.juna 2001. Premijera sa solistima Opere Narodnog pozorišta bila je 12.juna 2001. godine.

Opera u tri čina. Libreto, prema drami „Kralj se zabavlja“ Viktora Igoa, napisao F.M.Pjave.

Scenograf Boris Maksimović. Kostimograf Ljiljana Radonjić Orlić.


Gabrijela Ubavić


Prvi značajni međunarodni uspeh postiže 2010 godine ulogom Pamine u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“, u teatru J.K.Tyla u Plzenu (Češka republika).


Nakon toga usledile su i druge uloge: Gilda (Verdi – Rigoletto), Norina (Donizetti-Don Pasquale), Romilda (Handel – Xerxes), Adina (Donizetti - L’elisir d’amore), kao i nastupi širom Evrope: Nemačka, Austrija, Švajcarska, Češka, Poljska, Italija...Naredne godine nominovana je za prestižnu Češku umetničku nagradu „Talya“, upravo za ulogu Đilde.U novembru 2012. godine na Međunarodnom takmičenju Antonin Dvoržak u Karlovim Varima osvaja drugu nagradu u kategoriji Opera, Nagradu dirigenta takmičenja „František Drs“, i Nagradu teatra J.K.Tyla Plzen - debi u Štrausovoj operi „Arabela“ u ulozi Zdenke u sezoni 2013-2015.Rođena je u Požarevcu, gde je završila niže i srednje muzičko obrazovanje, instrumentalni (klavir) i teoretski smer.


Diplomirala je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mijailović. Zatim odlazi u Beč gde svoje vokalno usavršavanje nastavlja sa prof. Marijom Sklad Sauer.


Tokom 2011. godine završava postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) u Beču - odsek scensko izvođenje/ opera i muzička drama, u klasi prof. Nikler i Parik.


Nastupala je na mnogim festivalima, kulturnim manifestacijama, u TV emisijama... u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Češkoj republici...


Pohađala je master klas Hoze Kure u Nancy Opera Passion u Nansiju u Francuskoj, 2007. godine.


Nastupala je kao solista u „Karmini Burani“ Karla Orfa 2010. godine pod dirigentskom palicom Miloša Krajcija, sa „Filharmonia Dolnoslaska Europera“ u Poljskoj i sa „Europera Jugendorchester“ u Nemačkoj i Češkoj.


Pored operskog repertoara, Gabrijela ima bogat i koncertni repertoar. U njenu biografiju upisani su i brojni resitali sa nastupa širom naše zemlje, ali i u Francuskoj - u Nansiju i Mecu.Slične vesti

U VELIKOM GRADIŠTU KREĆE ČETVRTA VELIKOGRADIŠTANSKA GITARIJADA

2 Aug 2019, 22:17

U  Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Velikom Gradištu počela je  Nedelja roka koja je uvod u 4. Velikogradištansku gitarijadu…

Koncert "Muzika za Sva Vremena"

14 Jul 2019, 11:55

Sinoć u 21h je održan koncert u izvođenju grupe Akademskog orkestra ruskih narodnih instrumenata Njekrasov. Na programu…

NEVENA BOŽOVIĆ U FINALU EVROVIZIJE 2019

15 May 2019, 1:01

Završeno je prvo polufinale 64. Evrovizije u Tel Avivu, a srpska predstavnica Nevena Božović prošla je…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOD NOVEMBRA VEĆE PLATE U JAVNOM…

Od 1. novembra povećavaju se zarade zaposlenima u javnom sektoru. Najveću povišicu…

17 Sep 2019, 15:05

DruštvoNACIONALNI DAN PEŠAČENJA OBELEŽEN…

U SUBOTU 14. SEPTEMBRA ODRŽANA JE U POŽAREVCU NACIONALNA AKCIJA DAN PEŠAČENJA –…

17 Sep 2019, 14:56

PolitikaSRBIJA DOBILA MESTO U BORDU DIREKTORA…

Novi direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans Kluge, ponudio je Srbiji…

17 Sep 2019, 14:51

Kursna lista