Sopran Gabrijela Ubavić gostuje u operi Rigoleto
   26 Mar 2019, 15:47        www.b92.net    Jovana Kuzmanović


Sopran Gabrijela Ubavić gostuje u operi Rigoleto

U sredu, 27. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (19.30) biće izvedena Verdijeva opera „Rigoleto“. Lirsko-koloraturni sopran Gabrijela Ubavić nastupiće u ulozi Đilde.


U naslovnoj roli je Dragutin Matić, ulogu Vojvode od Mantove tumači Dejan Maksimović.
Dirigent je Ana Zorana Brajović.

U solističkoj podeli su i Ljubica Vraneš (Madalena), Aleksandar Stamatović (Monterone), Filip Vučić (Grof Čeprano/Tamničar), Biljana Jovanović (Grofica Čeprano), Pavle Žarkov (Marulo), Siniša Radin (Borsa), Mihailo Šljivić (Sparafučile), Mina Gligorić (Đovana), Katarina Čolaković (Paž)

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor Opere i Baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.

Premijera sa solistima milanske Skale je održana 9.juna 2001. Premijera sa solistima Opere Narodnog pozorišta bila je 12.juna 2001. godine.

Opera u tri čina. Libreto, prema drami „Kralj se zabavlja“ Viktora Igoa, napisao F.M.Pjave.

Scenograf Boris Maksimović. Kostimograf Ljiljana Radonjić Orlić.


Gabrijela Ubavić


Prvi značajni međunarodni uspeh postiže 2010 godine ulogom Pamine u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“, u teatru J.K.Tyla u Plzenu (Češka republika).


Nakon toga usledile su i druge uloge: Gilda (Verdi – Rigoletto), Norina (Donizetti-Don Pasquale), Romilda (Handel – Xerxes), Adina (Donizetti - L’elisir d’amore), kao i nastupi širom Evrope: Nemačka, Austrija, Švajcarska, Češka, Poljska, Italija...Naredne godine nominovana je za prestižnu Češku umetničku nagradu „Talya“, upravo za ulogu Đilde.U novembru 2012. godine na Međunarodnom takmičenju Antonin Dvoržak u Karlovim Varima osvaja drugu nagradu u kategoriji Opera, Nagradu dirigenta takmičenja „František Drs“, i Nagradu teatra J.K.Tyla Plzen - debi u Štrausovoj operi „Arabela“ u ulozi Zdenke u sezoni 2013-2015.Rođena je u Požarevcu, gde je završila niže i srednje muzičko obrazovanje, instrumentalni (klavir) i teoretski smer.


Diplomirala je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mijailović. Zatim odlazi u Beč gde svoje vokalno usavršavanje nastavlja sa prof. Marijom Sklad Sauer.


Tokom 2011. godine završava postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) u Beču - odsek scensko izvođenje/ opera i muzička drama, u klasi prof. Nikler i Parik.


Nastupala je na mnogim festivalima, kulturnim manifestacijama, u TV emisijama... u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Češkoj republici...


Pohađala je master klas Hoze Kure u Nancy Opera Passion u Nansiju u Francuskoj, 2007. godine.


Nastupala je kao solista u „Karmini Burani“ Karla Orfa 2010. godine pod dirigentskom palicom Miloša Krajcija, sa „Filharmonia Dolnoslaska Europera“ u Poljskoj i sa „Europera Jugendorchester“ u Nemačkoj i Češkoj.


Pored operskog repertoara, Gabrijela ima bogat i koncertni repertoar. U njenu biografiju upisani su i brojni resitali sa nastupa širom naše zemlje, ali i u Francuskoj - u Nansiju i Mecu.Slične vesti

PRIJAVA ZA KONKURS ZA 38. MAJSKU GITARIJADU

13 Apr 2019, 12:36

Otvoren je konkurs za takmičarski deo 38. Majske gitarijade koja se održava 2. maja u Moravskoj laguni kraj Požarevca .

NEVENA BOŽOVIĆ JE POBEDNICA BEOVIZIJE!

3 Mar 2019, 23:50

Finale Beovizije počelo je u 21 čas i večeras se 12 kandidata borilo za prestižno mesto predstavnika Srbije na Eurosongu…

POŽAREVLJANKA NA BEOVIZIJI

19 Jan 2019, 14:15

MEĐU 70 NUMERA NA KONKURSU ZA BEOVIZIJU, MUZIČKI SPEKTAKL KOJI JE PREDUSLOV ZA PLASMAN NA EVROVIZIJI, STRUČNI ŽIRI …

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaSKUPŠTINA NASTAVILA RAD, NA DNEVNOM…

Skupština Srbije nastavila je danas rad pretresom amandmana na izmene i dopune Zakona…

24 Apr 2019, 12:04

PolitikaPLATFORMA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE…

Poslovna zajednica regiona aktivno će učestvovati na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu,…

24 Apr 2019, 11:54

DruštvoVAKCINACIJA NIJE SAMO LIČNA, VEĆ…

Prošle godine je porastao obuhvat imunizacije protiv malih boginja, zaušaka…

24 Apr 2019, 11:45

Kursna lista