Sony otkrio prve detalje o PlayStation 5
   17 Apr 2019, 13:41        SatTV    Tyler Durden


Sony otkrio prve detalje o PlayStation 5

Nije tajna da Sony radi na novoj PlayStation konzoli. Prošlog oktobra, na primer, predsednik kompanije Kenichiro Yoshida rekao je da je "potrebno" imati "hardver nove generacije" nakon PlaiStation-a 4 Pro. Sony je od tada razumljivo ćutao, pomerajući pažnju ka svojoj sledećoj seriji ekskluzivnih igara, kao što su Days Gone, Dreams i Last of Us Part II. Danas, međutim, imamo neke činjenice o PlayStation 5 - ili kako god Sony odluči da nazove svoju novu konzolu za igre.

U intervjuu za Wired, sistemski arhitekta Mark Cerny je potvrdio da će nova konzola biti napajana trećom generacijom AMD Rizen CPU-a sa osam jezgara izgrađenih na 7nm Zen 2 mikroarhitekturi. Biće uparen sa prilagođenim GPU-om, izgrađenim na AMD-ovoj porodici Radeon Navi, koja podržava ray-tracing, naprednu tehniku osvetljenja koja je trenutno ograničena na high-end PC računare, i neki oblik 3D zvuka. Naslednik PS4 će takođe podržati 8K grafiku i, kako je rekao, isporučuje se sa SSD-om kako bi ubrzao renderovanje i smanjio vreme učitavanja. Prema Wired-u, Cerny je ilustrirao ovo pitanje tako što je pokrenuo Insomniac-ovu Spider-Man igru i pokazao kako se vreme brzog putovanja može smanjiti sa 15 na 0,8 sekundi.

Novi sistem će imati sličnu arhitekturu kao i PS4. Zbog toga će biti kompatibilan sa PS4 igrama i podržavati trenutne PlayStation VR naočare. Cerny nije potvrdio nove naočare ili bilo koju uslugu koja će biti dostupna na konzoli. On je ipak izjavio da će prihvatiti fizičke medije kao što i PlayStation 4 i PlayStation 4 Pro. (Microsoft je, u međuvremenu, navodno radi na jeftinijoj verziji Xbox One S konzole bez podške za diskove.) Većina ovih detalja neće biti veliko iznenađenje. Oni su sigurni, logični izbori za Sony - što ima smisla, imajući u vidu koliko je PS4 bio uspešan za kompaniju.

Ne znamo kada će Sony ponovo govoriti o PlayStationu 5 (ili kako se na kraju zove). Prošle godine, Kotaku je izvestio da nova konzola možda neće stići do 2020. godine. Tada je kompanija objavila da neće prisustvovati E3, najvećem i najprestižnijem sajmu u industriji. Kada stigne konzola, suočiće se sa žestokom konkurencijom Microsoft-a i sve većim brojem servisa za strimovanje, uključujući Google Stadia, koji obećavaju visok kvalitet igranja bez skupog hardvera.Slične vesti

Veštačka inteligencija predvodnik nove industrijske revolucije - moramo u korak sa svetom

28 May 2024, 10:47

Oko 4.000 stručnjaka iz celog sveta, u Bostonu je razgovaralo o novim tehnologijama i budućnosti razvoja veštačke…

Prisluškivači: Koje koristi imamo i šta je sa privatnošću?

18 Mar 2024, 9:31

Prisluškivači, prisluškivanje i lociranje nije oduvek bilo moguće. Ne tako davno, bilo je  nezamislivo…

Begović: Građani mogu da budu sigurni da naši genetski podaci ostaju u zemlji i da mi upravljamo njima

28 Apr 2023, 9:46

Ove godine počinje gradnja Bio 4 kampusa u Srbiji. Već su potpisani prvi ugovori, a među poslednjima i Memorandum o razumevanju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPredmeti od mermera i kamena Narodnog…

U svečanoj sali Narodnog muzeja Kruševac, otvorena je izložba “Tajna mermera-Arcanum…

25 Jul 2024, 15:01

DruštvoJulsko izdanje elektronskih novina

Turistička organizacija Zlatibor objavila je julski broj svojihElektronskih novina. …

25 Jul 2024, 13:20

DruštvoVek postojanja tumanske crkve

Na hramovnu slavu Sabor Sv. arh. Gavrila,  26. jula navršava se sto godina od…

25 Jul 2024, 13:13

Kursna lista