Sokolarstvo u porodici Jovice NIkolića iz Bariča
   3 Aug 2023, 17:09    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Sokolarstvo u porodici Jovice NIkolića iz Bariča

Porodica Jovice NIkolića iz Bariča,opština Golubac,vikendom boravi u Golubačkoj tvrđavi gde mnogobrojnim posetiocima predstavlja svoje ptice-sokole I jastrebove kojima se pridružila I sova stara oko tri meseca.

Zahvaljujući neobičnom hobiju Jovica sa svojom ćerkom Zoranom vikendom boravi u Golubačkoj tvrđavi gde svoje ljubimce  predstavljaja posetiocima tvrđave koji rado žele da ih dodirnu,slikaju.sa njima I tako sa sobom ponesu uspomenu da su bili u blizini jastrebova,sokola I sove 
Nikolići poseduju pet "nebeskih" ptica, dva siva sokola i tri jastreba od kojih su  dva američka i jedan domaći "kokošar"kao I novu ljubimcu sovu Ove neobične ptice porodica Nikolić poseduje još od 2002.godine.
        -Kod mene na euci je ženka sivog sokola koji spada u najbrže ptice na svetu.Rukovodstvo Golubačke tvrđave angažuje nas svakog vikenda dda bi posetiocima upotpunili sliku srednjovekovnog života I lova.U srednjem veku kao I danas lovi se sa pticama,samo je to danas savremeno gde imamo praćenje preko džipiesa,ali ostalo je sve isto.Posetioci trvrđave oduševljeni su našim pticama,posebno sa sovom koja je najnoviji član porodice.Inače,lov sokolima u srednjom veku bio je samo za kraljeve I visoko plemstvo,dok su ostali lovili sa drugim vrtama ptica.Ljubav prema pticama rodila se još od malih nogu i kao klinac često sam maštao da ću jednog dana imati svog sokola. San se ostvario, a ovoj divljoj grabljivici uvijek sam se divio zbog moći kojom plijeni, zbog čega joj sa pravom pripada titula kralja visina,ističe Jovica Nikolić.


          Jovičina kćerka Zorana sokolarstvom se bavi od malena kao I Jovica,ali Ikada nije vikendom na tvrđavi Ili nekim manifestacijama u svojoj porodičnoj kući u Bariču  veći deo svojeg slobodnog vremena provodi sa svojim ljubimcima. 
       -Ovo je sova ušara koja je beba I ima samo tri meseca.Postala je prava ljubimica posetilaca trvrđae,posebno dece I mlađih generacija.Jedna je od najopasnija grabljivica posle surog orla kod nas,ima jake kanže I lovi noću,kaže kćerka Zorana.

Ove ptice  su isto kao ljudi, tuguju, vole, raduju se, a najgore je kad neko pomisli da im može biti gospodar, jer je majka priroda njihova jedina granica -kažu Nokolići idodaju da svaka ptica zahteva drugačiji pristup. Sove su poznate kao flegmani, tvrdoglave i istrajne ptice, dok su sokolovi I jastrebovi hitri, temperamentni, halapljivi i ptice koje nikad ne izgube divlji nagon. To su pametna stvorenja, koje imaju neverovatno pamćenje. Sokolara poznaju po liku i kad se na njega naviknu, on postaje glavni prijatelj u njihovim životima.Slične vesti

Smeh je najbolji lek, a danas je Međunarodni dan šale

1 Apr 2024, 10:03

Dan šale, koji se širom planete obeležava 1. aprila, rezervisan je da jedni drugima pravimo bezopasne smicalice.…

Golubac: Zabelele visibabe

3 Feb 2024, 12:03

Umesto snega ,  zabelele visibabe. Vesnik proleća došao je mesec i više dana ranije,i to je,kako kažu…

Ko nema u vugla, ima u Gugla - šta je ljude na internetu najviše interesovalo prošle godine

1 Jan 2024, 10:47

Ukoliko ste na „Guglu“ proteklih meseci pokušali da saznate više o ratu između Izraela i Hamasa niste bili jedini – to je…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista