Socijalne karte do juna 2019
   23 Oct 2018, 13:23        NOVOSTI    Maja Kostić


Socijalne karte do juna 2019

Tokom drugog dana Ekonomskog samita Srbije, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavio je da će socijalne karte biti uvedene do kraja maja ili početka juna.   Ministar za rad Zoran Đorđević je najavio u utorak da će socijalne karte biti uvedene do kraja maja ili početka juna, kada bi trebalo da bude usvojen Zakon o socijalnim kartama.   Đorđević je na Ekonomskom samitu Srbije rekao novinarima na pitanje dokle se stiglo sa izradom socijalnih karata, da je taj proces podeljene u tri faze.
"Tender je završen, želimo da sve baze podataka koje ima ministarstvo stavimo u jednu bazu podataka i da na jednom mestu imamo sve objedinjeno. I napravimo aplikaciju koja će da ukrsti te naše podatke. To će biti prvi put da će neka prva državna institucija, Ministarstvo rada, koje će to da implementira u Državnom data centru", rekao je Đorđević.
Naveo je da bi to trebalo da se završi krajem maja ili početkom juna, do kada bi trebalo da bude usvojen Zakon o socijanim kartama.
Kako je rekao, to će pružiti osnov za drugu fazu, a to je implementiranje u našu bazu svih podataka iz drugih baza, koje poseduju drugi državni organi.
"Treća faza bi trebalo da krene početkom 2020. godine. To je onaj korak koji radimo zajedno sa Danskom, da primenimo alate za urkštanje podataka i dobijanje informcija koje će nama u ministrstvu dati mogucnost da finansijsku pomoć dajemo automatski, bez administracije i papirologije".
Đorđević je rekao i da su sadašnje procedure za dobijanje pomoći komplikovane i da oduzimaju dosta vremena.
"Kada budemo sve to uveli, građani će dobijati pomoć po autmatizmu, ali će je tako i gubiti ako se steknu uslovi da više nemaju pravo na to", naveo je ministar.
Izrada socijalnih karata vrlo je osetljiva stvar, objasnio je, pre svega zbog zaštite podataka o ličnosti, a s obzirom da će se svi podaci o svakom građaninu nalaziti na jednom mestu.
Ministarstvo će u svemu tome poštovati Zakon o tajnosti podataka o ličnosti, poručio je.
"Ipak, neće moći bilo ko, čak ni ministar rada da pristupa svim tim podacima, već će misnitarstvo samo dobijati ukrštene podatke koji će nama davati elemente da donosimo razne odluke - da li će nekome biti manja ili veća socijlna pomoć i da li će neko dobijati pravo na neku pomoći iz drugih zakona, da li postoji zloupotreba, da li postoje povezana lica i slično. Sve to je sada teško dokazivo. Mi trentno ne možemo da izvršimo kontrolu svega", rekao je ministar.
Kako je naveo, zahvaljujući socijalnim kartama pomoć će biti podeljena na pravičan način i će sve biti transparentno.



Slične vesti

Poziv poslodavcima za učešće u projektu pomoć pri zapošljavanju i samozapošljavanju ugroženih grupa

23 Dec 2023, 11:13

Pozivaju se zainteresovani poslodavci sa teritorije Grada Požarevca, koji imaju potrebu za angažovanjem novih radnika, da…

Kako utvrditi da li je bolovanje lažno - neki poslodavci angažuju čak i privatne detektive

19 Dec 2023, 9:34

Neki podaci kažu da je blizu 20.000 ljudi godišnje na lažnim bolovanjima. Zbog toga neki poslodavci angažuju privatne detektive…

Posao u javnom sektoru sve manje tražen, nedostaje 1.000 inspektora

23 Nov 2023, 9:35

San o poslu u javnom sektoru više se, po svemu sudeći ne sanja. Zbog niskih plata, rizičnog posla, a nedovoljne zaštite,…

Postavite komentar



  1. Milena
    April 11, 2019 | 9:23:29
    Niko ništa ne radi dobro su plaćeni i za svoje postupke nikom nikada ne odgovaraju mene interesuje odgovor nadležnih službi dali socijalna služba može da uzima hipoteku na imovinu ili ona treba da pomogne da li se to tako radi i u eu. - 8 + 12
  2. misa
    October 24, 2018 | 9:55:27
    kod nas socijalnu pomoc dobijaju oni koji rade na crno,a odbijaju poslove na trzistu rada - 16 + 8

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista