SNEG ŠTITI PŠENICU OD MRAZA
   18 Jan 2017, 10:17    Golubac    Sat tv    Maja Kostić


SNEG ŠTITI PŠENICU OD MRAZA

Sneg u ovoj godini, čija je debljina oko 20-tak santimetara i koji je prekrio golubačke  oranice, pogoduje pšenici koja je jesenas zasejana na 2.500 hektara. Niske temperature zabeležene proteklih dana koje su se kretale i do minus 20 stepeni, po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka nisu štetile  ozimim kulturama jer ih je štitio snežni pokrivač.Poljoprivrednici tvrde da ni u narednom periodu ne bi trebalo da se niske temperature negativno odraze i na stanje voća.

            Prema rečima stručnjaka, u zavisnosti kada je posejana (u optimalnom roku ili kasnije), pšenica je prošla fazu  bokorenja i tako dobro pripremljena, spremno dočekala zimu. Pšenica je u dobrom stanju ušla u ove zimske dane. Bilo je golomrazice, ali ništa opasno. Snegu smo se obradovali, jer će dobro zaštititi čak i one pšenice posejane van optimalnih rokova. Zaštitiće je sasvim pristojnom ,ne kažemo da neće biti nekih oštećenja, ali toga će biti više na ovim usevima koji su kasnije posejani",kažu stručnjaci.

         Vreme je do sada povoljno uticalo na rast i razvoj pšenice, kažu ratari, objašnjavajući da će sneg obezbediti i izvestan procenat vlage u zemljištu. Već naredog meseca jedan od važnih poslova u poljoprivredi je prihrana ozimih useva, ali prema najavama ratara, zbog skupog repromaterijala, mnoge će njive ostati bez mineralnog đubriva, što će se negativno odraziti i na prinose u narednoj žetvi. Hlebno žito za sada je u dobrom stanju i izgleda dobro, navode stručnjacu i podsećaju da bi proizvođači pšenice početkom februara trebalo da prihrane usev, ukoliko to dozvole vremenski uslovi.

        Prethodno bi trebalo uraditi agrohemijsku analizu zemljišta da bi se utvrdilo koliko je hraniva potrebno biljkama.U zavisnosti od nedostatka azota, koji je zbog velike količine padavina ispran iz površinskog u dublje slojeve zemljišta, pa je nedostupan za korenov sistem biljaka, treba izvršiti jednu ili dve prihrane.

U ovoj  podunavskoj Opštini,zimsko oranje za prolećnu setvu obavljeno je na 85 odsto planiranih površina  gde će i ovoga puta dominirati kukuruz, planiran da se zaseje na 4.500 hektara. Kako kažu stručnjaci ovog proleća na većim površinama sejaće se i povrće na oko 50 hektara, suncokret na 70 i krmno bilje na 300 hektara. Poljoprivredne organizacije i zadruge već su počele sa nabavkom potrebnih količina semenskog kukuruza, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava.Slične vesti

Žetva pšenice već početkom juna, a silosi puni starog roda - kako sačuvati kvalitet hlebnog zrna

17 May 2024, 10:43

Vremenski uslovi ubrzali su razvoj pšenice, pa se žetva hlebnog zrna može očekivati mnogo ranije nego što…

Zašto je cena pšenice na berzi porasla za oko 3 dinara za samo mesec i po dana

15 May 2024, 11:28

Pšenica je prošla kroz period visokih temperatura, a zatim joj je razvoj usporen niskim noćnim temperaturama.…

Pšenica već treću nedelju najprodavanija

13 Apr 2024, 10:58

U nedelji za nama zaključen je prvi terminski ugovor za kukuruz rod 2024. godine. Pored toga, zaključen je i jedan berzanski…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOlakšice za struju i gas - najsiromašnijima…

Olakšice za plaćanje struje u grejnoj sezoni koristilo je oko 170.000 najugroženijih…

21 May 2024, 12:58

EkonomijaMali za RTS: Ekspo je najvažnija…

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da su svi šipovi za Ekspo postavljeni,…

21 May 2024, 12:55

DruštvoJankovićeva: Podaci o ubistvu…

Od početka godine, u porodičnom nasilju stradalo je devet žena. Pre nekoliko dana, kada je…

21 May 2024, 12:52

Kursna lista