SNEG ŠTITI PŠENICU OD MRAZA
   18 Jan 2017, 10:17    Golubac    Sat tv    Maja Kostić


SNEG ŠTITI PŠENICU OD MRAZA

Sneg u ovoj godini, čija je debljina oko 20-tak santimetara i koji je prekrio golubačke  oranice, pogoduje pšenici koja je jesenas zasejana na 2.500 hektara. Niske temperature zabeležene proteklih dana koje su se kretale i do minus 20 stepeni, po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka nisu štetile  ozimim kulturama jer ih je štitio snežni pokrivač.Poljoprivrednici tvrde da ni u narednom periodu ne bi trebalo da se niske temperature negativno odraze i na stanje voća.

            Prema rečima stručnjaka, u zavisnosti kada je posejana (u optimalnom roku ili kasnije), pšenica je prošla fazu  bokorenja i tako dobro pripremljena, spremno dočekala zimu. Pšenica je u dobrom stanju ušla u ove zimske dane. Bilo je golomrazice, ali ništa opasno. Snegu smo se obradovali, jer će dobro zaštititi čak i one pšenice posejane van optimalnih rokova. Zaštitiće je sasvim pristojnom ,ne kažemo da neće biti nekih oštećenja, ali toga će biti više na ovim usevima koji su kasnije posejani",kažu stručnjaci.

         Vreme je do sada povoljno uticalo na rast i razvoj pšenice, kažu ratari, objašnjavajući da će sneg obezbediti i izvestan procenat vlage u zemljištu. Već naredog meseca jedan od važnih poslova u poljoprivredi je prihrana ozimih useva, ali prema najavama ratara, zbog skupog repromaterijala, mnoge će njive ostati bez mineralnog đubriva, što će se negativno odraziti i na prinose u narednoj žetvi. Hlebno žito za sada je u dobrom stanju i izgleda dobro, navode stručnjacu i podsećaju da bi proizvođači pšenice početkom februara trebalo da prihrane usev, ukoliko to dozvole vremenski uslovi.

        Prethodno bi trebalo uraditi agrohemijsku analizu zemljišta da bi se utvrdilo koliko je hraniva potrebno biljkama.U zavisnosti od nedostatka azota, koji je zbog velike količine padavina ispran iz površinskog u dublje slojeve zemljišta, pa je nedostupan za korenov sistem biljaka, treba izvršiti jednu ili dve prihrane.

U ovoj  podunavskoj Opštini,zimsko oranje za prolećnu setvu obavljeno je na 85 odsto planiranih površina  gde će i ovoga puta dominirati kukuruz, planiran da se zaseje na 4.500 hektara. Kako kažu stručnjaci ovog proleća na većim površinama sejaće se i povrće na oko 50 hektara, suncokret na 70 i krmno bilje na 300 hektara. Poljoprivredne organizacije i zadruge već su počele sa nabavkom potrebnih količina semenskog kukuruza, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava.Slične vesti

U BRANIČEVU PALI PRVI OTKOSI OZIMIH STRNIH USEVA

1 Jul 2020, 12:47


 POLJOPRIVREDNICI SU NA SVOJIM PARCELAMA ZAPOČELI ŽETVU OZIMIH STRNIH ŽITA NAJVAŽNIJI POSAO TOKOM JULA .
 

Otkupna cena pšenice će se znati kad država odobri novac za otkup

18 Jun 2020, 13:17

Predstavnici Ministartva poljoprivrede Srbije obećali su danas Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije da će direkcija…

U OPŠTINI GOLUBAC POČINJE PRVA ZIMSKA PRIHRANA OZIMIH STRNIH ŽITA

19 Feb 2020, 14:37

Dobri i iskusni ratari  u opštini Golubac znaju da je kraj februara idealno vreme za prihranu pšenice.…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoAPEL PREDSEDNIKA OPŠTINE VELIKO…

PREDSEDNIK OPŠTINE VELIKO GRADIŠTE UPUTIO JE APEL PRIVREDNICIMA DA SE PRIDRŽAVAJU…

2 Jul 2020, 11:45

DruštvoPRAVO NA PREVREMENU STAROSNU PENZIJU

U PREVREMENU STAROSNU PENZIJU OVE GODINE MOGU MUŠKARCI SA 40, A  ŽENE SA 39 GODINA…

2 Jul 2020, 11:42

DruštvoOštećeno oko 1.000 kuća u poplavama,…

U poplavama koje su prethodnih nedelja zadesile pojedine delove Srbije, oštećeno je…

2 Jul 2020, 11:35

Kursna lista