SNEG ŠTITI PŠENICU OD MRAZA
   18 Jan 2017, 10:17    Golubac    Sat tv    Maja Kostić


SNEG ŠTITI PŠENICU OD MRAZA

Sneg u ovoj godini, čija je debljina oko 20-tak santimetara i koji je prekrio golubačke  oranice, pogoduje pšenici koja je jesenas zasejana na 2.500 hektara. Niske temperature zabeležene proteklih dana koje su se kretale i do minus 20 stepeni, po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka nisu štetile  ozimim kulturama jer ih je štitio snežni pokrivač.Poljoprivrednici tvrde da ni u narednom periodu ne bi trebalo da se niske temperature negativno odraze i na stanje voća.





            Prema rečima stručnjaka, u zavisnosti kada je posejana (u optimalnom roku ili kasnije), pšenica je prošla fazu  bokorenja i tako dobro pripremljena, spremno dočekala zimu. Pšenica je u dobrom stanju ušla u ove zimske dane. Bilo je golomrazice, ali ništa opasno. Snegu smo se obradovali, jer će dobro zaštititi čak i one pšenice posejane van optimalnih rokova. Zaštitiće je sasvim pristojnom ,ne kažemo da neće biti nekih oštećenja, ali toga će biti više na ovim usevima koji su kasnije posejani",kažu stručnjaci.





         Vreme je do sada povoljno uticalo na rast i razvoj pšenice, kažu ratari, objašnjavajući da će sneg obezbediti i izvestan procenat vlage u zemljištu. Već naredog meseca jedan od važnih poslova u poljoprivredi je prihrana ozimih useva, ali prema najavama ratara, zbog skupog repromaterijala, mnoge će njive ostati bez mineralnog đubriva, što će se negativno odraziti i na prinose u narednoj žetvi. Hlebno žito za sada je u dobrom stanju i izgleda dobro, navode stručnjacu i podsećaju da bi proizvođači pšenice početkom februara trebalo da prihrane usev, ukoliko to dozvole vremenski uslovi.





        Prethodno bi trebalo uraditi agrohemijsku analizu zemljišta da bi se utvrdilo koliko je hraniva potrebno biljkama.U zavisnosti od nedostatka azota, koji je zbog velike količine padavina ispran iz površinskog u dublje slojeve zemljišta, pa je nedostupan za korenov sistem biljaka, treba izvršiti jednu ili dve prihrane.





U ovoj  podunavskoj Opštini,zimsko oranje za prolećnu setvu obavljeno je na 85 odsto planiranih površina  gde će i ovoga puta dominirati kukuruz, planiran da se zaseje na 4.500 hektara. Kako kažu stručnjaci ovog proleća na većim površinama sejaće se i povrće na oko 50 hektara, suncokret na 70 i krmno bilje na 300 hektara. Poljoprivredne organizacije i zadruge već su počele sa nabavkom potrebnih količina semenskog kukuruza, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava.



Slične vesti

Raste izvoz srpske pšenice preko luke Konstanca

23 Mar 2024, 10:15

Do žetve, bez novog roda, ostaće nam sigurno još milion tona, što su velike količine, pa je dobro što…

Evropska pšenica teško pronalazi kupce

15 Jan 2024, 13:29

Konkurencija na svetskom tržištu žitarica je prejaka, a izvoz pšenice više nije lak posao za evropske…

Silosi puni pšenice - glodari napravili štetu na usevima

15 Dec 2023, 9:45

Pšenicom je ove jeseni zasejano 625.000 hektara, stotinu hiljada hektara manje nego lane, podaci su Udruženja ''Žita…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

SportDFL: Požarevac - Smederevo

Derbi 21. kola  i drugoj futsal ligi Srbije igra se u subotu Požarevcu. Sastaju se Požarevac…

29 Mar 2024, 11:18

EkonomijaNove cene goriva - opet poskupeli…

U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena…

29 Mar 2024, 10:38

Kursna lista