Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi početkom juna u Kučevu
   16 May 2022, 11:27    Kučevo    sattv    Elena Marjanović


Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi početkom juna u Kučevu

Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi ove godine biće održana od 1. do 4. juna u Kučevu
 
„Homoljski motivi“ su najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila republički značaj. Ova jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije se neprekidno održava od 1968. godine i predstavlja jednu od najstarijih manifestacija te vrste u Srbiji. Značaj i kvalitet manifestacije dokazuju i dobijena prestižna priznanja – „Vukova nagrada“ i „Turistički cvet Srbije“. To je smotra tradicije, običaja i kulture, koja se na ovim prostorima vekovima čuva i neguje.
 
 
„Homoljski motivi“ predstavljaju manifestaciju koja je od presudnog značaja  za razvoj kulturno-manifestacionog turizma u opštini Kučevo. Osim zabavno-trgovačkog karaktera, koji po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja proteklih vremena, ova manifestacija na kojoj nastupa blizu 1000 učesnika, ima i veoma osmišljen sadržaj. Ona obuhvata izvođenje narodnih pesama i igara, izložbu radova domaće radinosti, takmičenje u spremanju narodnih jela homoljskog kraja, izbor najlepše čobanice, izložbu poljoprivrednih proizvoda, nastupe poznatih estradnih umetnika… Na ovoj manifestaciji se prikazuju izvanredni oblici narodne muzičke tradicije: vedre i temperamentne vlaške igre, ali i mirne i raspevane melodije, ritualne igre i pesme vezane za praktičan život i svakodnevne potrebe, posebno oblikovani narodni instrumenti, i sve to zajedno utkano je u narodne običaje, nošnju, ambijent…
 
“Homoljski motivi“ su sačuvali od zaborava drevne narodne igre kao što su ,,Šokrc”, ,,Stara Vlajna”, ,,Prepišor”, pesme: ,,Zelen ora pao na oranje’’, ,,Igrali se konji vrani’’, ,,Aj Marija lapadure’’, ,,Of ljana mja’’, drevne instrumente kao što su bušin, dudurejš, gajde, drombolje…“Homoljski motivi“ su sačuvali od zaborava i predivne narodne nošnje: zobun, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluke, marame i ogromne homoljske šubare.
 
 
Najznačajniji dan manifestacije je subota, 4.jun kada program počinje od ranih jutarnjih sati (narodni vašar, prodajna izložba homoljskog sira i meda, bazar starih zanata, Zlatne ruke, Izložba seoska dvorišta, Defile….) Centralni program je Koncert narodnih umetnika na kome će nastupiti oko 500 igrača, svirača i pevača, čuvara naše tradicije iz Istočne Srbije, ali i drugih krajeva naše zemlje. Vrhovi pastir, glavna figura ceremonije otvranja Smotre, ove godine je glumac Lepomir Ivković.
 
 
Takođe, program 54. Homoljskih motiva čine promocija dvotomne monografije o Olgi Skovran, autorke Bogdanke Đurić i koncert nacionalnog Ansamba „Kolo“, posvećen Olgi Skovran, našoj velikoj koreografkinji i prvoj direktorki Kola. Zatim tu je koncert grupe Biber, tradicionalna likovna izložba Kučevljanina Petra Anđelkovića, kao i izložba umetničkih fotografija autorke Milice Pudnej (Pudney) inspirisana ljudima i nošnjama našeg kraja.
Ministarstvo kulture i informisanja i ove godine je podržalo je našu manifestaciju.
 
 
Povodom 54. Homoljskih motiva, u Kučevu će svoj koncert održati Adil Maksutović, a u okviru polufinalnog takmičenja biće izabrana jedna od finalistkinja ovogodišnjeg izbora za Mis Srbije.
 Slične vesti

Deca iz Raniluga sa KiM u poseti Požarevcu

18 Apr 2023, 13:26

Nakon učešća na 18. Uskršnjem etno festivalu, održanom drugog dana Uskrsa u Poljani, deca iz opštine…

Nakon Ohrida, GANIP će svoje igre prikazati i Sarajlijama

29 Oct 2022, 10:53

Nakon dvogodišnje pauze, Gradski ansambl narodnih igara i pesama Centra za kulturu Požarevac, ponovo nastupa pred…

SFAS narednog vikenda u Kličevcu

23 Jun 2022, 13:42

Kličevac je več četvrt veka domaćin najboljim ansamliba iz Srbije. 25. Smotra folklornih ansambala Srbije biće odežana 25.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Srbiji ima oko 60.000 pacijenata…

Za lečenje hroničnih rana koje su najčešće posledica dijabetesa i tromboze proširenih…

9 Jun 2023, 12:35

EkonomijaCrna Gora, Grčka i Turska keš…

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen…

9 Jun 2023, 12:14

ZdravljeAna Dornik o ličnoj brobi protiv…

Karcinom dojke je postao jedan od najčešćih oblika maligniteta kod žena. Godišnje…

9 Jun 2023, 11:18

Kursna lista