Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi početkom juna u Kučevu
   16 May 2022, 11:27    Kučevo    sattv    Elena Marjanović


Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi početkom juna u Kučevu

Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi ove godine biće održana od 1. do 4. juna u Kučevu
 
„Homoljski motivi“ su najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila republički značaj. Ova jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije se neprekidno održava od 1968. godine i predstavlja jednu od najstarijih manifestacija te vrste u Srbiji. Značaj i kvalitet manifestacije dokazuju i dobijena prestižna priznanja – „Vukova nagrada“ i „Turistički cvet Srbije“. To je smotra tradicije, običaja i kulture, koja se na ovim prostorima vekovima čuva i neguje.
 
 
„Homoljski motivi“ predstavljaju manifestaciju koja je od presudnog značaja  za razvoj kulturno-manifestacionog turizma u opštini Kučevo. Osim zabavno-trgovačkog karaktera, koji po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja proteklih vremena, ova manifestacija na kojoj nastupa blizu 1000 učesnika, ima i veoma osmišljen sadržaj. Ona obuhvata izvođenje narodnih pesama i igara, izložbu radova domaće radinosti, takmičenje u spremanju narodnih jela homoljskog kraja, izbor najlepše čobanice, izložbu poljoprivrednih proizvoda, nastupe poznatih estradnih umetnika… Na ovoj manifestaciji se prikazuju izvanredni oblici narodne muzičke tradicije: vedre i temperamentne vlaške igre, ali i mirne i raspevane melodije, ritualne igre i pesme vezane za praktičan život i svakodnevne potrebe, posebno oblikovani narodni instrumenti, i sve to zajedno utkano je u narodne običaje, nošnju, ambijent…
 
“Homoljski motivi“ su sačuvali od zaborava drevne narodne igre kao što su ,,Šokrc”, ,,Stara Vlajna”, ,,Prepišor”, pesme: ,,Zelen ora pao na oranje’’, ,,Igrali se konji vrani’’, ,,Aj Marija lapadure’’, ,,Of ljana mja’’, drevne instrumente kao što su bušin, dudurejš, gajde, drombolje…“Homoljski motivi“ su sačuvali od zaborava i predivne narodne nošnje: zobun, tkanice, čarape, suknje, šukure, kecelje, prsluke, marame i ogromne homoljske šubare.
 
 
Najznačajniji dan manifestacije je subota, 4.jun kada program počinje od ranih jutarnjih sati (narodni vašar, prodajna izložba homoljskog sira i meda, bazar starih zanata, Zlatne ruke, Izložba seoska dvorišta, Defile….) Centralni program je Koncert narodnih umetnika na kome će nastupiti oko 500 igrača, svirača i pevača, čuvara naše tradicije iz Istočne Srbije, ali i drugih krajeva naše zemlje. Vrhovi pastir, glavna figura ceremonije otvranja Smotre, ove godine je glumac Lepomir Ivković.
 
 
Takođe, program 54. Homoljskih motiva čine promocija dvotomne monografije o Olgi Skovran, autorke Bogdanke Đurić i koncert nacionalnog Ansamba „Kolo“, posvećen Olgi Skovran, našoj velikoj koreografkinji i prvoj direktorki Kola. Zatim tu je koncert grupe Biber, tradicionalna likovna izložba Kučevljanina Petra Anđelkovića, kao i izložba umetničkih fotografija autorke Milice Pudnej (Pudney) inspirisana ljudima i nošnjama našeg kraja.
Ministarstvo kulture i informisanja i ove godine je podržalo je našu manifestaciju.
 
 
Povodom 54. Homoljskih motiva, u Kučevu će svoj koncert održati Adil Maksutović, a u okviru polufinalnog takmičenja biće izabrana jedna od finalistkinja ovogodišnjeg izbora za Mis Srbije.
 Slične vesti

SFAS narednog vikenda u Kličevcu

23 Jun 2022, 13:42

Kličevac je več četvrt veka domaćin najboljim ansamliba iz Srbije. 25. Smotra folklornih ansambala Srbije biće odežana 25.…

Održan 16. Seoski višeboj u Jablanici

20 Jun 2022, 12:23

U nedelju 19. juna u selu Jablanica, najprostranijem srpskom selu, održan je 16. seoski višeboj, tradicionalna…

Veče dečijeg folklora na Kraljevom trgu

20 Jun 2022, 10:36

Zlatiborsko kulturno leto se polako približava, a koncert mališana koji su učesnici 4. Folklornog kampa „Zlatiborska…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista