Smeha nikad dosta - Prvi april je dan kada treba da smislite originalnu šalu
   1 Apr 2023, 12:21    Beograd    RTS    Marija Vajner


Smeha nikad dosta - Prvi april je dan kada treba da smislite originalnu šalu

Dan šale se u brojnim državama obeležava prvog aprila, pa tako, na današnji dan, ljudi jedni drugima prave bezopasne smicalice, objavljuju lažne vesti, a sve pod devizom „aprili-li-li“.
  Zanimljivo je da, u pojedinim zemljama kao što su Australija i Južnoafrička republika, prvoaprilska šala važi do podneva. Tamo se za osobu koja nastavi sa neozbiljnostima i posle podneva kaže da je „aprilska budala“. Ipak, u mnogim drugim zemljama smicalice i šale se prave tokom celog dana. Među njima je i Srbija, tako da – budite na oprezu do ponoći. Postoji više verzija objašnjenja o poreklu ovog datuma. Jedna od njih govori nam da je Dan šale nastao kada je u 16. veku dan početka Nove godine promenjen sa 25. marta na prvi januar. Do tada se u mnogim evropskim mestima doček Nove godine obeležavao upravo 25.3. i slavlje je trajalo nedelju dana, do prvog aprila. Prema tom tumačenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan početka Nove godine - zbijali su šale sa onima koji su ga i dalje obeležavali do 1. aprila. Smatra se da je britanski Bi-Bi-Si prvi počeo s masovnim provaprilskim šalama. Taj servis je 1957. godine objavio reportažu o jednoj porodici u Švajcarskoj koja uzgaja stabla na kojima rastu špagete. Među poznatijim šalama izdvajamo i onu iz 1998. godine kada je „Burger King“ u SAD objavio reklamu za hamburgere za levoruke, koji su „napravljeni tako da im sadržaj curi sa desne strane“.

  Godine 1977, list Gardijan je objavio reportažu o prelepom turističkom mestu koje se sastoji od dva ostrva Aperkejs i Louerkejs, čiji je glavni grad Bodona a vođa – general Pika. Brojni čitaoci bili su vrlo razočarani kada su se malo informisali i otkrili da je u pitanju izmišljena lokacija. Potrudite se da se pridružite duhom danu šale, i smislite što originalniju, kako biste najbližima izmamili osmeh i učinili ima dan veselijim.


Foto: Ilustracija/PixabaySlične vesti

Golubac: Zabelele visibabe

3 Feb 2024, 12:03

Umesto snega ,  zabelele visibabe. Vesnik proleća došao je mesec i više dana ranije,i to je,kako kažu…

Ko nema u vugla, ima u Gugla - šta je ljude na internetu najviše interesovalo prošle godine

1 Jan 2024, 10:47

Ukoliko ste na „Guglu“ proteklih meseci pokušali da saznate više o ratu između Izraela i Hamasa niste bili jedini – to je…

Tamjan - sve što niste znali o ovoj vrsti smole

18 Sep 2023, 15:38

Prva asocijacija koja nam se javi na pomen tamjana jeste religija i razni religijski obredi u kojima se on koristi. Međutim,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiPrestupne godine - šta bi bilo…

Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365…

28 Feb 2024, 9:32

EkonomijaSrpska preduzeća sve više traže…

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena…

28 Feb 2024, 9:28

DruštvoSaobraćajna policija privremeno…

Saobraćajna policija u proteklih šest dana privremeno je oduzela osam vozila od počinilaca…

28 Feb 2024, 9:25

Kursna lista