Služba za zaštitu životne sredine u Ogranku TE-KO
   30 Sep 2022, 11:21    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Služba za zaštitu životne sredine u Ogranku TE-KO

U okviru Direkcije za korporativne poslove EPS-a nalazi se Služba za upravljanje zaštitom životne sredine, u sektoru integrisanog menadžment sistema koji ima četiri službe - Službu za upravljanje zaštitom životne sredine, Službu za infrastrukturu IMS-a, Službu za bezbednost i zdravlje na radu, kao i Službu za infrastrukturu, odnosno za šifriranje roba i usluga.

Služba za upravljanje zaštitom životne sredine, u sektoru integrisanog menadžment sistema ima četiri službe - Službu za upravljanje zaštitom životne sredine, Službu za infrastrukturu IMS-a, Službu za bezbednost i zdravlje na radu, kao i Službu za infrastrukturu, odnosno za šifriranje roba i usluga.

Monitoring je urađen na osnovu studija uticaja na životnu sredinu termoenergetskih objekata termoelektrana „Kostolac A“ i „Kostolac B“, deponije pepela PK „Ćirikovac“, kao i iskopa devet miliona tona uglja sa PK „Drmno“.  

Sve to je u skladu sa zahtevima zakonske regulative i merama za zaštitu životne sredine, koje su obavezujuće za ogranak TE-KO „Kostolac“.  

U Službi se radi interno i eksterno praćenje stanja emisija u životnoj sredini. Eksterno praćenje za ogranak rade akreditovane laboratorije kojima je nadležno ministarstvo izdalo rešenje, na osnovu obima akreditacije za parametre koji imaju uticaj na kvalitet vazduha, vode, zemljišta, radioaktivnosti, buke i otpada.

Služba obavlja interna merenja kvaliteta površinskih, podzemnih i otpadnih voda, kao i praćenje kvaliteta ambijentalnog vazduha, buke u životnoj sredini i evidencije nastalog otpada. Trenutno je aktuelna akreditacija laboratorije, a posle dobijanja potvrde kompetentnosti od Akreditacionog tela Srbije radiće se određeni parametri i pratiti emisije u vodi i vazduhu.

Otpad nastaje u redovnom radu, ali i u remontnim aktivnostima. U ogranku „TE-KO Kostolac“ postoji opasan i neopasan otpad. Otpad se razvrstava na mestu nastanka.

Otpadno gvožđe, aluminijum, kablove i transportne trake ogranak prodaje kao sekundarnu sirovinu operaterima s najvećom ponuđenom cenom, u javnom oglasu o prodaji, uz obavezne dokaze o ispunjenim uslovima učešća propisanih zakonom.

Radi uspešnog obavljanja delatnosti proizvodnje električne energije, toplotne energije i uglja, ogranak „TE-KO Kostolac“ posebnu pažnju posvećuje primeni standarda upravljanja zaštitom životne sredine. Primena standarda ISO 9001 (sistem upravljanja kvalitetom) počela je u novembru 2006. godine i ISO 14001 (sistem upravljanja zaštitom životne sredine) od juna 2011. Na ovaj način kostolački ogranak EPS-a uređuje svoj poslovni sistem i ističe odgovornost prema životnoj sredini. U junu 2012. uveden je OHSAS 18001 standard (bezbednost i zaštita na radu), a u novembru 2015. godine i standard ISO 50001 (sistem upravljanja energijom). Od tada su implementacija i sertifikacija novijih verzija standarda redovne.

U toku je implementacija nove verzije standarda ISO/IEC 17025 - Opšti zahtevi za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje.

Odredbe zaštite životne sredine propisane Politikom integrisanog sistema menadžmenta odgovaraju vrsti, obimu i uticajima na životnu sredinu, kao i aktivnostima, proizvodima i uslugama ogranka „TE-KO Kostolac“, uključujući i opredeljenost ka stalnom unapređivanju i prevenciji zagađivanja životne sredine, kao i usaglašenosti sa odgovarajućim zakonskim i drugim propisima o zaštiti životne sredine, a koji su u vezi sa aspektima životne sredine.

Ogranak ima Politiku integrisanog sistema menadžmenta, koja obuhvata sve primenjene međunarodne standarde, uključujući standard kvaliteta, zaštite životne sredine, zaštite zdravlja i bezbednosti na radu i upravljanja energijom.

U skladu s hijerarhijom upravljanja otpadom, cilj je smanjivanje nastajanja otpada, iskorišćenje otpada reciklažom – ponovnom upotrebom i zbrinjavanjem otpada na propisan način. Preduzimaju se i podstiču mere za postizanje najboljih ukupnih rezultata za životnu sredinu. Razvoj zakonodavstva i politike u oblasti upravljanja otpadom u potpunosti je transparentan proces. Zato se očekuje da će se ubuduće brže dolaziti do potrebne dokumentacije za dobijanje odobrenja Ministarstva zaštite životne sredine za prodaju i izvoz gipsa i elektrofilterskog pepela.
 Slične vesti

Zasnivanje novih i održavanje postojećih zelenih površina u Gradskoj opštini Kostolac

29 Nov 2023, 10:34

Na teritoriji Gradske opštine Kostolac održava se više od 42 hektara zelenih površina, za koje je važno…

Očuvanje i unapređenje zaštićenih i prirodnih dobara na teritoriji Gradske opštine Kostolac

28 Nov 2023, 10:44

Sa procesom povećanja zaštićenih površina, potrebno je očuvati i unaprediti stanje u postojećim prirodnim…

Unapređenje strukture predela i utvrđivanje stanja fonda zelenih površina Kostolca

27 Nov 2023, 11:39

Pod pojmom zaštita životne sredine građani uglavnom svrstavaju zelene površine, parkove, drvorede, travnjake…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaNove dve skulputre na dunavskom…

Na dunavskom keju u gradskom parku u Velikom Gradištu postavljene su dve nove skulpture…

29 Nov 2023, 18:23

DruštvoPrijem za učenike iz Španije i…

U Požarevcu borave učenici osnovnih škola iz Španije i Nemačke, učesnici Erasmus plus programa,…

29 Nov 2023, 12:47

Vremenska prognozaPrognoza za četvrtak, 30. Novembar…

SRBIJA: U četvrtak ujutru mraz, a tokom dana toplije nego u sredu.…

29 Nov 2023, 11:14

Kursna lista