Slučaj "Srebrenica", nastavak suđenja 14. novembra
   13 Oct 2017, 13:25        RTS    Maja Kostić


Slučaj "Srebrenica", nastavak suđenja 14. novembra

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nakon višemesečne pauze zbog nedostataka u optužnici, zakazalo je za 14. novembar nastavak suđenja u slučaju "Srebrenica", a odbrana je nastavila da osporava validnost optužnice – podnošenjem vanrednog pravnog leka Vrhovnom kasacionom sudu. Ovaj postupak bio je stopiran u junu, nakon što je Apelacioni sud utvrdio da optužnica u januaru 2016. nije bila podneta od ovlašćenog tužioca.

U međuvremenu, u maju ove godine izabran je novi tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković, koja je 17. jula podnela sudu predlog za nastavak krivičnog postupka, ali je taj predlog Odeljenje za ratne zločine odbio kao neosnovan.

Međutim, prošle sedmice, Apelacioni sud je usvojio žalbu tužioca za ratne zločine i naložio da se suđenje nastavi, zaključivši da su ispunjeni uslovi za nastavak krivičnog postupka.

Nakon ove odluke, odbrana je podnela zahtev za zaštitu zakonitosti (ZZZ) Vrhovnom kasacionom sudu koji treba da da konačnu reč o validnosti optužnice iz 21. januara 2016. godine po kojoj je krajem prošle godine počelo suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine.

Portparol Višeg suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je nastavak suđenja zakazan za 14. novembar, a da se spisi predmeta sada nalaze u Vrhovnom kasacionom sudu po zahtevu za zaštitu zakonitosti koji je podneo branilac okrivljenog protiv rešenja suda.

U vreme podizanja optužnice, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji, od 1. januara 2016, a na čelo tužšilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime upravljao "rukovodilac".

Novi tužilac za ratne zločine – Snežana Stanojković, izabran je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamenik tužioca Milan Petrović.
Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužilaštvo za ratne zločine ih tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.Pretraga

Danas na programu

08:19

Top 5

08:54

Hrana i Vino

09:16

Sofija Loren

10:07

Dvojac bez kormilara

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaSTEFANOVIĆ I KIF O BORBI PROTIV…

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović…

17 Oct 2017, 15:26

PolitikaĐURIĆ: NAJVAŽNIJA RASPRAVA KOJU…

Cilj osnivanja Radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji…

17 Oct 2017, 15:20

PolitikaČEPURIN I VUČIĆ O REŠAVANJU STATUSA…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom koji…

17 Oct 2017, 15:17

Kursna lista