Slučaj "Srebrenica", nastavak suđenja 14. novembra
   13 Oct 2017, 13:25        RTS    Maja Kostić


Slučaj "Srebrenica", nastavak suđenja 14. novembra

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nakon višemesečne pauze zbog nedostataka u optužnici, zakazalo je za 14. novembar nastavak suđenja u slučaju "Srebrenica", a odbrana je nastavila da osporava validnost optužnice – podnošenjem vanrednog pravnog leka Vrhovnom kasacionom sudu. Ovaj postupak bio je stopiran u junu, nakon što je Apelacioni sud utvrdio da optužnica u januaru 2016. nije bila podneta od ovlašćenog tužioca.

U međuvremenu, u maju ove godine izabran je novi tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković, koja je 17. jula podnela sudu predlog za nastavak krivičnog postupka, ali je taj predlog Odeljenje za ratne zločine odbio kao neosnovan.

Međutim, prošle sedmice, Apelacioni sud je usvojio žalbu tužioca za ratne zločine i naložio da se suđenje nastavi, zaključivši da su ispunjeni uslovi za nastavak krivičnog postupka.

Nakon ove odluke, odbrana je podnela zahtev za zaštitu zakonitosti (ZZZ) Vrhovnom kasacionom sudu koji treba da da konačnu reč o validnosti optužnice iz 21. januara 2016. godine po kojoj je krajem prošle godine počelo suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine.

Portparol Višeg suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je nastavak suđenja zakazan za 14. novembar, a da se spisi predmeta sada nalaze u Vrhovnom kasacionom sudu po zahtevu za zaštitu zakonitosti koji je podneo branilac okrivljenog protiv rešenja suda.

U vreme podizanja optužnice, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji, od 1. januara 2016, a na čelo tužšilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime upravljao "rukovodilac".

Novi tužilac za ratne zločine – Snežana Stanojković, izabran je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamenik tužioca Milan Petrović.
Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužilaštvo za ratne zločine ih tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.Slične vesti

POLOŽENI VENCI NA SPOMEN OBELEŽJE SOJIN SALAŠ

8 Jun 2018, 11:06

NA SPOMEN OBELEŽJE ''SOJIN SALAŠ'' NEDALEKO OD POŽAREVCA OBELEŽEN JE 8.JUN - DAN ODLUKE O POČETKU…

LINTA: HRVATSKA NEMA PRAVO DA TRAŽI RATNU ODŠTETU OD SRBIJE

9 Feb 2018, 16:01

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da Hrvatska nema pravo da traži ratnu odštetu…

OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

10 Nov 2017, 18:01

POVODOM OBELEŽAVANJA DANA PRIMIRJA U PRVOM  SVETSKOM RATU  U SVEČANIM SALONIMA GRADSKOG ZDANJA UPRILIČEN JE SVEČANI…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaIZLOZBA SLIKA GUSTAVA KLIMTA U…

U  holu Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu, otvorena…

19 Jul 2018, 18:39

Zabava,,ALASKE VEČERI'' PO 53.PUT NAREDNOG…

U organizaciji Mesne zajednice i Turističke organizacije,u podršku opštine Veliko…

19 Jul 2018, 16:47

ZanimljivostiSTEK U BIBER SOSU

STEK U BIBER SOSU POTREBNO JE 4 juneće šnicle od po 200 g, 4 kašike maslinovog ulja, so, biber,…

19 Jul 2018, 13:54

Kursna lista