SLAVIMO MALU GOSPOJINU, JEDAN OD VELIKIH PRAZNIKA  EVO ŠTA TAJ PRAZNIK PREDSTAVLJA I KAKO SE PRAVILNO OBELEŽAVA
   21 Sep 2017, 9:51    Požarevac    Beograd.in    Olivera Jović


SLAVIMO MALU GOSPOJINU, JEDAN OD VELIKIH PRAZNIKA EVO ŠTA TAJ PRAZNIK PREDSTAVLJA I KAKO SE PRAVILNO OBELEŽAVA

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Rođenje presvete Bogorodice, praznik koji se naziva i Mala Gospojina. SPC i vernici danas slave uspomenu na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima iz plemena Davidova i Ane od roda Aronova, rođena Sveta Deva Marija. Današnji dan se ubraja u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih – crvenim slovom.
Joakim i Ana su dugo bili „bezdetni pa behu postidni među ljudima i skrušeni pred Bogom“, kaže predanje. Deva Marija, plod njihovih dugih molitvi, rođena je u Nazaretu, a odvedena je u hram kada je imala tri godine, jer su je roditelji zavetovali Bogu. Sa 14 godina Marija se vratila u Nazaret gde joj je, prema predanju, saopštena „blagovest arhangela Gavrila da će roditi Sina Božjeg“.
„Blagodatna Marija, blagoslovena među ženama, hram Duha Svetoga, oltar Boga Živoga, trpeza hleba nebeskoga, kivot svetinje Božje, drvo najslađeg ploda, slava ljudskog roda, pohvala roda ženskog i istočnik devstva i čistote“, zapisano je u „Ohridskom prologu“ vladike Nikolaja Velimirovića. Maloj Gospojini posebno se raduju mladi koji bi trebalo da pohode svetinje.
Običaji
U narodu se ovaj praznik slavi i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju. Neke porodice u svečanom ruhu, iako ne slave i ne idu na slavu, više dana provode u prazničnom raspoloženju, posebno u krajevima gde se održavaju malogospojinski vašari. Veruje se da će jesen i zima biti blagi, bez mnogo hladnih dana, ako na današnji praznik bude vedro bez oblaka i ako se vidi sunce veći deo dana.
Takođe, žene danas ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge slične poslove, a postoji i verovanje da danas ne treba ništa raditi od poslova koji se rade rukama. Na današnji dan navodno nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.
Ikona
Scena Roždestva Bogorodice sa svetom Anom u postelji i novorođenom Marijom u kolevci, obavezan je motiv pravoslavnih ikona i srednjovekovnih manastirskih fresko zapisa.
U beogradskoj Sabornoj crkvi kralj Petar Prvi Karađorđević (1844-1921) krunisan je 1904. na praznik Roždestva Bogorodice, a Mala Gospojina je i slava humanitarne i kulturno-prosvetne organizacije „Kolo srpskih sestara“, osnovane 1903. na inicijativu slikarke Nadežde Petrović (1873-1915).
SPC Bogorodici posvećuje praznike Vavedenje, Sretenje, Blagovesti, Uspenje presvete Bogorodice (Velika Gospojina) kao i one koji obeležavaju uspomenu na događaje iz njenog života, kao što su praznici Pokrov Presvete Bogorodice i Polaganje rize Presvete Bogorodice.



Slične vesti

Velike zadušnice - danas se izlazi na groblja, veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima

9 Mar 2024, 9:56

Danas su, devete subote pred Vaskrs, Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Časnog posta.…

Za crkve i verske zajednice 10 miliona dinara iz požarevačkog budžeta

31 Jan 2024, 9:52

Gradsko veće Grada Požarevca raspisalo je Konkurs za sufinansiranje programa/projekata crkava i verskih zajednica sa područja…

Danas je zimski Krstovdan - dan strogog posta

18 Jan 2024, 10:54

Zimski Krstvovdan, praznik uoči Bogojavljenja, slavi se kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista