Skok plate u decembru. niža zarada u januaru - računica Miladina Kovačevića do kraja godine
   1 Mar 2021, 10:12    Beograd    SATTV    Marija Topalović


Skok plate u decembru. niža zarada u januaru - računica Miladina Kovačevića do kraja godine

U decembru 2020. godine je zabeležen skok prosečne plate u Srbiji u odnosu na novembar, ali poslednjeg meseca u godini se uvek beleži skok, rekao je za RTS direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. Objasnio je da bi u januaru trebalo očekivati da će plata biti nešto niža. Istakao je da negativni prirodni priraštaj u Srbiji traje od 1992. godine i da je svake godine sve veći, ali da je donekle usporen zahvaljujući merama populacione politike.
  Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je u odnosu na novembar zabeležen skok prosečne plate u decembru 2020. i da se poslednjeg meseca u godini uvek beleži skok.
"Taj skok je bio negde za 8,5 odsto, a razlozi su što je došlo do povećanja plata u javnom sektoru. Povećane su plate u zdravstvu, 6,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. U lokalnim javnim preduzećima, čak za 6,8. Ukupno povećanje u javnom sektoru bilo je 4,3 posto", istakao je Kovačević tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Naveo je da je u privatnom sektoru zabeleženo povećanje za deset odsto, ali da je to zbog toga što poslodavci u decembru isplaćuju iznose koji su veći od uobičajene plate.
"U januaru se može očekivati da će plata biti nešto niža. Ona je dostigla 662 evra po zvaničnom kursu, ali ti skokovi se neće ponavljati do sledećeg decembra, ali će plata rasti shodno rastu BDP-a i primeni povećanja u javnom sektoru koja takođe slede", istakao je Kovačević.

Dodao je da će plata u javnoj administraciji od aprila biti povećana za tri odsto i da je moguće da će biti još povećanja zarada u javnom sektoru.
"U privatnom sektoru, koji je dominantan, gde su plate rasle i u ovoj godini pandemije, verovatno je da će nastaviti da rastu, s obzirom da će se zapravo 2021. godine najverovatnije odvijati oporavak. Rast će biti negde oko pet, šest posto. Pet posto ako verujemo prognozama MMF-a", naglasio je Miladin Kovačević.

Ocenio je da će ekonomskog oporavka od posledica pandemije biti i u zemljama okruženja, ali i u svetu.



Slične vesti

Prosečna zarada u Srbiji 95.836, u Kostolcu 102.265 dinara

26 Mar 2024, 11:10

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada obračunata za januar 2024. godine bez poreza i doprinosa…

Prosečna zarada u Srbiji 95.093 dinara, najplaćeniji su zaposleni u IT sektoru

2 Mar 2024, 10:50

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada obračunata za decembar 2023. godine bez poreza i doprinosa…

Prosečne zarade u nekim zanimanjima i šest puta veće od najmanje plaćenih - šta pokazuju najnoviji podaci RZS

29 Jan 2024, 10:40

Najnoviji podaci RZS pokazuju da su programeri i dalje najplaćenije zanimanje u Srbiji. Njihova novembarska neto prosečna…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

DruštvoDuži redovi za reklamaciju nego…

Sugrađani se žale da im od Nove godine, nakon hakerskog napada na EPS, stižu uvećani računi…

28 Mar 2024, 9:16

Kursna lista