Situacija s migrantima iz Turske izmakla kontroli
   2 Mar 2020, 11:35        krstarica    Maja Kostić


Situacija s migrantima iz Turske izmakla kontroli

Prema izveštaju Agencije za zaštitu spoljnih granica Evropske unije (Fronteks) iz Turske se očekuju masovne migracije, a situacija je, kako se navodi, toliko izmakla kontroli da se predviđa da izbeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče da ponovno zatvore granicu prema Grčkoj. Nemački Velt, koji je imao uvid u ovaj tajni Fronteksov izveštaj, piše da je on pripremljen za donositelje političkih odluka u vrhu Evropske unije.
“Biće teško zaustaviti veliki broj ljudi koji su se zaputili prema Evropi”, predviđa se u Fronteksovom izveštaju, uz dodatak da će “sledećih dana pritisak samo rasti”. Situacija je toliko izmakla kontroli da Fronteks predviđa da izbeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče ponovo da zatvore granicu prema grčkoj“, navodi se u izveštaju.
Fronteks ukazuje da “vesti na društvenim mrežama povećavaju mogućnost masovnog pokreta iz Turske prema granicama Evropske unije”.
Prve na udaru su, prema tom izveštaju, Grčka i Bugarska pa ne čudi što bugarski premijer Bojko Borisov danas putuje u službenu posetu Turskoj da bi razgovarao s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.
Di Velt navodi da Fronteks na bugarsko-turskoj granici ima tek 60 službenika.
Kada je reč o Grčkoj, tamošnji premijer Kirijakos Micotakis najavio je da njegova vlada na mesec dana ukida ljudsko pravo na traženje azila.
Fronteks je već ponudio dodatnu pomoć Grčkoj, ali zasad ova agencija i vlada u Atini nisu uspele da se sporazumeju kako bi konkretno ta pomoć trebalo da izgleda.
Micotakis je upozorio migrante da ne pokušavaju ući u zemlju ilegalno jer će biti vraćeni.
Grčka je najavila da će odvraćanje na svojim granicama povećati do maksimuma, a premijer Micotakis se pozvao na članak 78.3 Evropskog ugovora kako bi “osigurao punu pomoć EU-a”.
Prema podacima u UN, na grčko-turskoj granici se trenutno nalazi oko 13.000 izbeglica, koji su noć proveli na otvorenom.  



Slične vesti

VUČIĆ NAREDIO ANGAŽOVANJE VOJSKE U ŠIDU ZBOG MIGRANATA

16 May 2020, 12:35

Predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić naredio je hitnu upotrebu Vojske Srbije radi zaštite…

Migranti probili ogradu na Horgošu2,pucali mađarski policajci

28 Jan 2020, 13:05

Veća grupa migranata probila je danas ogradu kod srpsko-mađarskog prelaza Horgoš-Reske 2, a mađarski pogranični policajci…

Nestalo šest migranata kod Karavukova

23 Dec 2019, 13:11

Scaron;estoro migranata, među kojima je i dvoje dece, nestalo je kada se njihov čamac prevrnuo dok su prelazili Dunav kod…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista