SISTEMATSKO UNIŠTAVANJE AMBROZIJE NA PODRUČJU GRADA POŽAREVCA I GRADSKE OPŠTINE KOSTOLAC
   11 Jul 2017, 14:33    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


SISTEMATSKO UNIŠTAVANJE AMBROZIJE NA PODRUČJU GRADA POŽAREVCA I GRADSKE OPŠTINE KOSTOLAC

OD 10. JULA  POČELO JE SUZBIJANJE AMBROZIJE NA PODRUČJU GRADA POŽAREVCA I GRADSKE OPŠTINE KOSTOLAC

Sistematsko uništavanje ambrozije počelo je od 10. jula. na teritoriji gradske opštine Kostolac i to na lokaciji kod restorana Čarda. Prva tura sistematskog uništavanja obaviće se u periodu od 0d 10. Jula do 18. Avgusta. O samom susbijanju ambrozije i o budžetu koji je grad Požarevac izdvojio za ovu godinu saznali smo detalje od predsednika štaba za sistematsko uništavanje ambrozije grada Požarevca Dejana Rakića.
AMBROZIJA je korovska – ruderalna vrsta koja pripada grupi invazivnih korova i spada u familiju Asteraceae. U svetu je poznato oko 40 vrsta, od kojih se samo 5 javlja u Evropi. Najpoznatija je obična ambrozija ALERGIJSKA OBOLJENJA IZAZVANA POLENOM AMBROZIJE

 


Poslednjih godina alergijska obolenja postaju sve veći zdravstvani i socijalni problem. Polenske alergije su među najučestalijim alergijskim oblicima kako u svetu tako i kod nas. Sezonske alegijske reakcije najčešće su izazvane polenom ambrozije, a uočen je sve veći broj osoba alergičnih na ovaj polen. Najbolji lek protiv alergije je ne dolaziti u kontakt sa polenom ambrozije.
Polen ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, odnosno ima male kukice kojima se zakači za sluzokožu gornjih disajnih organa i tako stvara velike alergijske probleme: kijanje, svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osećanjem nedostatka vazduha. Osim respiratornih tegoba dešavaju se i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije na organima za varenje, praćene povraćanjem, grčevima i dijarejom.
Naročito ako postoje unakrsne reakcije sa hranom koja potencira njenu alergogenost i dovodi do pogoršanja akutnog stanja. To su lubenice, dinje, tikvice, krastavci, banane, kesten, paradajz, zelena salata, a ređe pirinač i kukuruz.
Znaci alergije su: kijanje svrab u nosu rinitis pečenje u očima otečeni kapci otežano disanje Osobe alergične na ambroziju mogu reagovati i na polen nekih drugih biljaka.
Samo kad su koncentracije do 200 zrnca polena na 1m3 osetljivi na ambroziju neće imati smetnje. Kod koncentracije od 200-1000 zrnca polena pojaviće se simptomi alergije. Ako koncentracija pređe 1000 zrnca u 1m3 simptomi će biti izraženi. Međutim, kod izrazito osetljivih ljudi već 200 polenovih zrnca po 1m3 na otvorenom prostoru ili 1000 polenovih zrnca po 1m3 u prostoriji mogu izazvati alergijsku reakciju.Kao čest problem uz alergijsku kijavicu javlja se i astma.SUZBIJANJE AMBROZIJE NA PODRUČJU GRADA POŽAREVCA
 
Dugoročni cilj ovog programa je suzbijanje ambrozije, kao invazivne vrste korova,  smanjivanje njene populacije iz godine u godinu i dovođenje njene brojnosti  na tolerantni nivo.
Kratkoročni cilj je suzbijanje ambrozije neposredno pre cvetanja.
Ovakvom akcijom postižu se dva efekta: smanjivanje učestalosti alergijskih reakcija na polen ambrozije; sprečavanje obrazovanja semena i tako bi se pošto se radi o biljci koja se razmnožava samo generativno (semena) smanjivanje rezerve semena u zemljištu (banka semena) i ograničavanje širenja. Za suzbijanje ambrozije preporučuju se mehaničke i hemijske mere borbe.
U slučaju mestimične prisutnosti na malim površinama može se primeniti čupanje cele biljke iz zemlje.
Na nešto većim površinama može se primeniti košenje na visini do 5cm. Zbog razvučenog perioda klijanja i nicanja semena ambrozije košenje treba obaviti 2-3 puta.
Košenje i sve druge mere mehaničkog uništavanja ambrozije reba obaviti pre cvetanja i rasipanja polena, a svakako pre obrazovanja semena kako bi se sprečilo alergeno delovanje polena na ljude i dalje razmnožavanje i širenje ambrozije.VIDEO JE U PRILOGU!
 Slične vesti

BEZ VEĆIH KONCENTRACIJA ALEGRENA U VAZDUHU

18 Jul 2019, 13:56

TRENUTNE KONCENTRACIJE POLENA I DRUGIH ALEGRENA U VAZDUHU  NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA SU NA MINIMUMU SEM KONCENTRACIJE…

AMROZIJA JOŠ UVEK NE JENJAVA I DALJE VISOKE KONCENTRACIJE U VAZDUHU

18 Sep 2018, 13:23

NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA TRENUTNO SU   I DALJE JAKO VISOKE KONCENTRACIJE POLENA AMBROZIJE A A IZ ZAVODA ZA…

AKCIJA KOŠENJA AMBROZIJE U POŽAREVCU

10 Jul 2017, 12:05


U utorak 11.07.2017. godine će se održati akcija košenja ambrozije u 10 časova kod restorana „Čarda“ sa desne strane…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaKNJIŽEVNO VEČE: PROMOCIJA ČASOPISA…

SAVEZ POTOMAKA RATNIKA SRBIJE 1912-1920., UDRUŽENJE POTOMAKA  RATNIKA 1912-1920.GRADSKA…

12 Dec 2019, 22:36

DruštvoPROMOCIJA KNJIGE STRANAC U SOPSTVENOJ…

U SVEČANOJ SALI NARODNE BIBLIOTEKE ILIJA M PETROVIĆ PREDSTAVLJENA JE KNJIGA  STRANAC…

12 Dec 2019, 15:12

DruštvoNOVI DISPEČERSKI CENTAR VI BTO…

U OKVIRU IZGRADNJE NOVOG ŠESTOG BTO SISTEMA, U DELU ELEKTROPROJEKTOVANJA „PAKETA…

12 Dec 2019, 15:03

Kursna lista