Sistem za odsumporavanje u TE "Kostolac B": Novim tehnologijama do bolje zaštite
   27 May 2022, 12:16    Kostolac    SATTV    Marija Vajner


Sistem za odsumporavanje u TE "Kostolac B": Novim tehnologijama do bolje zaštite

Novo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Kostolac B“, kostolačkom ogranku „Elektroprivrede Srbije“, donosi višestruku korist. Osim smanjenja emisije sumpornih oksida, ovo postrojenje smanjuje i emisiju praškastih materija.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova je deo kineskog paketa projekta Prve faze, završeno 2018. godine, čiji je probni rad trajao do 2020. godine, garancijska ispitivanja su uspešno sprovedena i od tada radi kontinuirano.

Najvažnija je poboljšanje zaštite životne sredine, prvenstveno zbog činjenice da je emisija sumpor-dioksida i praškastih materija sada znatno manja nego u prethodnom periodu.

Na godišnjem nivou je moguće potrošiti 160.000 tona krečnjaka, što je oko 300.000 do 400.000 tona gipsa.

Cimbaljević ističe da je najvažnije očekivanje ispunjeno − emisija sumpor-dioksida je višestruko smanjena, a znatno su redukovane i emisije praškastih materija, čime je ostvaren važan pomak u zaštiti životne sredine i očuvanju kvaliteta vazduha.

Emisija sumpor-dioksida smanjena je od 25 do 30 puta u odnosu na prosek. Količine izmerene na bloku 1 u martu su u okviru predviđenih zakonom, to jest imaju nižu vrednost od granične vrednosti emisije, koja po sadašnjem zakonu iznosi 200 miligrama po kubnom metru. Kao poseban benefit rada postrojenja za odsumporavanje istakao bih i veliko smanjenje emisije praškastih materija, čija je prosečna vrednost daleko niža od granične vrednosti emisije, a koja po sadašnjem zakonu iznosi 50 miligrama po kubnom metru. Emisija praškastih materija na bloku 1 u martu iznosila je oko 15 miligrama po kubnom metru.

U narednom periodu očekuje se dodatno pooštravanje dozvoljenih emisija dimnih gasova i praškastih materija koje stvaraju termokapaciteti za proizvodnju električne energije. Na osnovu ovog iskustva, TE „Kostolac B“ s postojećom tehnologijom za odsumporavanje dimnih gasova moći će da zadovolji i nove zahteve.

U planu je da se ovakvo postrojenje izgradi i za potrebe Termoelektrane „Kostolac A“, koje će omogućiti da se i ta termoelektrana svrsta u termokapacitete koji zadovoljavaju propisane emisije dimnih gasova.

Ove obaveze preuzete su u skladu s direktivama Evropske unije, koje je su prihvatile i članice Energetske zajednice u skladu sa evropskom direktivom o velikim ložištima, koja je prethodila trenutno važećoj direktivi o industrijskim emisijama.Slične vesti

Koliko je Srbija daleko od izgradnje nuklearne elektrane

19 Jan 2022, 9:30

Srbija krajem marta sa ruskom državnom kompanijom Rosatom potpisuje Ugovor o zajedničkom preduzeću koje će do kraja godine…

Mihajlović: Neodrživo je da se od javnih preduzeća prave banije i carevine

14 Nov 2020, 9:46

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović kaže za RTS da javna preduzeća u oblasti energetike ne treba da budu…

Biće ostvaren godišnji plan

24 Dec 2019, 12:43

Termoelektrane ogranka „Kostolac“ predale su elektroenergetskom sistemu Srbije do kraja novembra 5.195.486.000…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportSedmojulski turnir u futsalu

Na stadionu malih sportova Sportskog centra Požarevac u toku je Sedmojulski turnir u futsalu.…

29 Jun 2022, 14:17

PolitikaRebalansom obezbeđena dodatna…

Nakon rebalnsa budžet Gradske opštine Kostolaac oko 408. miliona dinara, odlučili kostolački…

29 Jun 2022, 14:01

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 30. Jun…

SRBIJA: U četvrtak sunčano i tropska vrućina. Biće još malo toplije…

29 Jun 2022, 12:32

Kursna lista