Sistem e-faktura ubrzava poslovanje, koje novine donosi za privredu
   13 Apr 2022, 10:51    Beograd    rts    Elena Marjanović


Sistem e-faktura ubrzava poslovanje, koje novine donosi za privredu

Od 1. maja se, osim potpunog prelaska na e-fiskalizaciju u izdavanju računa, prelazi i na e-fakturu u trgovanju među preduzećima u javnom sektoru, i privatnika koji sa njima posluju. Najveća novina je trenutni povraćaj PDV-a što je privreda odavno tražila. S druge strane, država dobija potpuni uvid u promet roba i usluga. Slavica Savičić, državni sekretar u Ministarstvu finansija kaže za RTS da je namera bila da se privredi omogući brže funkcionisanje, brži protok informacija i transparentnost.


Slavica Savičić je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da je u ponedeljak bila prva uspešna verifikacija e-fakture kroz produkcionu verziju sistema.

  "Ulazimo u završnu fazu. Od 1. maja počinje obavezna primena Zakona, bar za javni sektor, pa smo se potrudili da produkciona verzija bude pre. Trenutno imamo preko 1.700 korisnika", navodi Savičićeva.

Obaveza je, dodaje, nametnuta pre svega državi.

"Privatni sektor mora izdati fakturu javnom sektoru od 1. maja. Nakon toga od 1. jula kreće privatni sektor i da čuva i da prima fakture, i od 1. januara 2023. godine svi bi trebalo da budu na sistemu", dodaje Savičićeva.

Prema njenim rečima, preko 10.500 korisnika javnih sredstava će morati da bude na sistemu – državne institucije i javna preduzeća.

"Što se tiče licenci, to je u vezi sa Zakonom o računovodstvu. Mi smo sve vreme u komunikaciji sa relevantnim savezima računovođa i revizora", kaže Savičićeva.

Najbitnije je za privredu, napominje, da je to besplatna platforma u Ministarstvu finansija.

"Ako neki privatni subjekat oseti da ne može da savlada ili mu treba podrška, može angažovati informacionog posrednika. Baza je u Ministarstvu finansija, ono će rukovoditi bazom i biti odgovorno za funkcionisanje i poverljivost i čuvanje podataka koji su u sistemu e-faktura", navodi Savičićeva.

Namera je bila da se privredi omogući brže funkcionisanje, brži protok informacija, transparentnost, brži povraćaj PDV-a, da sve bude na korist i privredi i državi.Slične vesti

Još danas prijave za subvencije od 100 evra za fiskalne kase

5 Apr 2022, 11:22

Još danas privrednici mogu da se prijave na portalu Poreske uprave za subvencije od 100 evra po fiskalnom uređaju i po prodajnom…

Inflacija u vrtlogu rata, rast cena hrane najviše uticao na kućni budžet

9 Mar 2022, 9:19

Po tradiciji, januar je najkritičniji mesec za kućni budžet. I taman smo mislili da će nam februar doneti olakšanje, kad…

AIK banka kupila Sberbanku

28 Feb 2022, 11:14

AIK banka saopštila je da je dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoEU produžila upotrebu kovid certifikata…

Savet EU dao je zeleno svetlo za produžetak upotrebe digitalnih kovid certifikata do 30. juna…

29 Jun 2022, 9:29

DruštvoNa šta treba obratiti pažnju pri…

Grupa od oko 80 lekara iz Srbije je tokom vikenda, zbog kašnjenja leta iz Lisabona za Frankfurt,…

29 Jun 2022, 9:27

DruštvoMala matura - osmaci danas polažu…

Osmaci danas polažu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko…

29 Jun 2022, 9:23

Kursna lista